Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

częściowa remisja

Autor: moniami • 25.03.2015 08:20 • 16 odpowiedzi

moniami

25.03.2015 08:20

Odpowiedz

Witam. Jestem po 6 kursach (12 wlewów) ABVD PET wykazał częściową remisję z powodu jak przypuszczam miernie wzmożonego metabolizmu węzła w śródpiersiu pozostałe nie świecą pani doktor powiedziała że stwierdza cofnięcie się choroby. Dziś jeszcze wizyta u hematologa boję się bo może dać mi jeszcze radio, czy ktoś miał taki przypadek? Co o tym sądzicie?

Martyna

25.03.2015 10:03

Odpowiedz

O 09:20, dnia 2015-03-25 Moniami napisał(-a):

Witam. Jestem po 6 kursach (12 wlewów) ABVD PET wykazał częściową remisję z powodu jak przypuszczam miernie wzmożonego metabolizmu węzła w śródpiersiu pozostałe nie świecą pani doktor powiedziała że stwierdza cofnięcie się choroby. Dziś jeszcze wizyta u hematologa boję się bo może dać mi jeszcze radio, czy ktoś miał taki przypadek? Co o tym sądzicie?

Czy możesz podać ile wynosił SUV max w śródpiersiu? moim zdaniem wymagasz jeszcze leczenia i hematolog też nie powinien zostawiać tego na tym etapie.

INES

25.03.2015 10:33

Odpowiedz

Absolutnie zgadzam się z przedmówczynią. Od tego później są akcje niedoleczenia.

moniami

25.03.2015 11:32

Odpowiedz

O 11:03, dnia 2015-03-25 Martyna napisał(-a):

O 09:20, dnia 2015-03-25 Moniami napisał(-a):

Czy możesz podać ile wynosił SUV max w śródpiersiu? moim zdaniem wymagasz jeszcze leczenia i hematolog też nie powinien zostawiać tego na tym etapie.

Na wyjściowym PET z przed leczenia SUV wynosił 9,3 obecnie 3,3 więc myślę że nie jest tak źle i mam nadzieję że obejdzie się bez chemii.

Gizmo

25.03.2015 12:17

Odpowiedz

Ja bym tego tak nie zostawiła...Skonsultuj sie z innym lekarzem.

ewa

25.03.2015 12:26

Odpowiedz

O 13:17, dnia 2015-03-25 Gizmo napisał(-a):

Wystarczy jeden wezelek z nieco podwyzszonym suv, aby choroba powrocila. Na forum byly przypadki osob z podejrzanym jednym wezelkiem, ktorego wyzszy suv byl tlumaczony na rozne sposoby. A potem wznowa. To trzeba wyjasnic.

moniami

25.03.2015 12:39

Odpowiedz

O 13:17, dnia 2015-03-25 Gizmo napisał(-a):

dziś mam konsultację u hematologa zobaczymy co zdecyduje :)dam znać jak wrócę

marta91

25.03.2015 12:42

Odpowiedz

Myślę, że dostaniesz radio. Absolutnie tak tego nie zostawiaj!Wiem, że jesteś zmęczona , ale żeby cieszyć się długo zdrowiem, trzeba sprawę doprowadzić do końca. Pozdrawiam i trzymam kciuki.

rodzynka

25.03.2015 21:08

Odpowiedz

Monia, napisz, ile wynosił suvmax wątroby i referencyjny. Sprawa wyglada tak - jeśli po tylu kursach ABVD coś zostało, to się dostaje mocniejszą chemię i najczęściej to jest eskalowany BEACOPP. Zazwyczaj robi się PET po dwóch kursach chemii ABVD i wtedy nawet jak jest czysto, to dalej przyjmuje się tę samą chemię. U ciebie po 6 cyklach coś świeci, więc koniecznie trzeba dowiedzieć się, co to jest. Daj znać, co powiedział lekarz.

moniami

26.03.2015 07:04

Odpowiedz

O 22:08, dnia 2015-03-25 rodzynka napisał(-a):

Monia, napisz, ile wynosił suvmax wątroby i referencyjny. Sprawa wyglada tak - jeśli po tylu kursach ABVD coś zostało, to się dostaje mocniejszą chemię i najczęściej to jest eskalowany BEACOPP. Zazwyczaj robi się PET po dwóch kursach chemii ABVD i wtedy nawet jak jest czysto, to dalej przyjmuje się tę samą chemię. U ciebie po 6 cyklach coś świeci, więc koniecznie trzeba dowiedzieć się, co to jest. Daj znać, co powiedział lekarz.

A więc tak zacznę od tego że wspaniały lekarz, to co zostało to może być jeszcze choroba lecz nie musi w takiej sytuacji standardowo dają radioterapię. Profesor podał mi 3 rozwiązania 1, nic nie robić (nie polecał) 2. Radioterapia 3.konsultacja chirurgiczna tj. wyciąć i sprawdzić bo można obyć się bez radioterapii, może to być tylko zwłuknienie tkanki. Wybrałam chirurga ale jeszcze muszą sprawdzić gdzie umiejscowiona jest ta zmiana bo może być tak że nie będą mogli się tam dostać i zostaje radioterapia. Tak myślę że dobrze zdecydowałam chociaż w domu mąż narzeka że znów mają mnie kroić.

rodzynka

26.03.2015 08:16

Odpowiedz
Monia, a gdzie Ty się leczysz?
Dziwi mnie taki "standard", bo zwłóknienie na pecie nie świeci. Sama mam tzw. masę resztkową w śródpiersiu wielkości 8 cm, która nie wykazuje podwyższonych wartości suvmax. Poza tym nie wiem, dlaczego lekarze tak ochoczo dawkują radioterapię, przecież to jeszcze gorszy syf niż chemioterapia.

moniami

26.03.2015 10:01

Odpowiedz

O 09:16, dnia 2015-03-26 rodzynka napisał(-a):

Dziwi mnie taki "standard", bo zwłóknienie na pecie nie świeci. Sama mam tzw. masę resztkową w śródpiersiu wielkości 8 cm, która nie wykazuje podwyższonych wartości suvmax. Poza tym nie wiem, dlaczego lekarze tak ochoczo dawkują radioterapię, przecież to jeszcze gorszy syf niż chemioterapia.

Leczę się w Elblągu a konsultują lekarze z Gdańska.

Na PET wynik tak wygląda: Miernie wzmożony metabolizm glukozy w obrębie węzła chłonnego gr.6, o suv =3,3 i śr. 12 mm w CT widoczna masa węzłowa ze zwapnieniem, położona bocznie od pnia płucnego o wym. 47*31*41mm bez wzmożonego metabolizmu suv do 2,1. MBPS SUV =3,2 (nie wiem co to zn.)

a max wątroby =4,8

Gizmo

26.03.2015 17:23

Odpowiedz

Zwłókniony wezeł nie świeci, nie rozumiem tego rozumowania - co tu sprawdzać?

Lena

26.03.2015 21:22

Odpowiedz

O 11:01, dnia 2015-03-26 Moniami napisał(-a):

O 09:16, dnia 2015-03-26 rodzynka napisał(-a):

Leczę się w Elblągu a konsultują lekarze z Gdańska.

Na PET wynik tak wygląda: Miernie wzmożony metabolizm glukozy w obrębie węzła chłonnego gr.6, o suv =3,3 i śr. 12 mm w CT widoczna masa węzłowa ze zwapnieniem, położona bocznie od pnia płucnego o wym. 47*31*41mm bez wzmożonego metabolizmu suv do 2,1. MBPS SUV =3,2 (nie wiem co to zn.)

a max wątroby =4,8

Jak MBPS masz 3,2 a suv wątroby 4,8 to węzełek 3,3 jest ok :) Zasada jest taka, że suv podejrzanego miejsca nie powinien być wyższy niż suv wątroby, a jak jest na poziomie MBPS to super.

Czy lekarz proponuje mediastinoskopię śródpiersia? Czasem przed radio sprawdza się aktywność zmiany w ten właśnie sposób.

moniami

09.06.2015 12:42

Odpowiedz

Witam:) A więc jest tak: byłam na oddziale torakochirurgii i wycięli mi ten podejrzany węzeł oraz jak się okazało 5 cm guz (torbiel), wynik histtopat. wyszedł że w tym węzełku nic nie ma tzn. nie stwierdzono komórek z Hodgkinem a więc radio odwołana jak na razie dalej wizyta kontrolna za 4 m-ce. Czasami tylko mam takie schizy że coś jest nie tak, jak mnie zaswędzi skóra czy "zaboli węzeł",ale tak już chyba zostanie wieczne podejrzenia... pozdrawiam

rodzynka

10.06.2015 11:21

Odpowiedz

O 14:42, dnia 2015-06-09 Moniami napisał(-a):

Witam:) A więc jest tak: byłam na oddziale torakochirurgii i wycięli mi ten podejrzany węzeł oraz jak się okazało 5 cm guz (torbiel), wynik histtopat. wyszedł że w tym węzełku nic nie ma tzn. nie stwierdzono komórek z Hodgkinem a więc radio odwołana jak na razie dalej wizyta kontrolna za 4 m-ce. Czasami tylko mam takie schizy że coś jest nie tak, jak mnie zaswędzi skóra czy "zaboli węzeł",ale tak już chyba zostanie wieczne podejrzenia... pozdrawiam

No bomba! Czyli jednak to było dobre wyjście, ten chirurg. Gratuluje i super :)

A jeśli idzie o schizy, to musisz się do nich przyzwyczaić, będzie tak jeszcze długo po zakończeiiu leczenia. Ale da sie z tym żyć ;)

moniami

23.09.2015 07:22

Odpowiedz

Po. Niby nic a w głowie pełno.... Witam ziarniaki! Masakra niby jest wszystko w porządku, profesor mówi że nie widzi nic podejrzanego a ja- hmm... -ja mam chyba coś z głową, bolą mnie węzły szyjne, bolą mnie miejsca po usuniętych węzłach, martwię się gdy zaswędzi (na szczęście nie tak bardzo). Przypomnę że chemię zakończyłam 19,01,2015r. (ostatni wlew). Niby wiem, przecież mówili że tak będzie ale nie przyzwyczaję się. gdy czekałam na wizytę byłam pewna że coś jest nie tak dziś - tydzień po wizycie jeszcze jest ok ale jakieś myśli mnie nachodzą żeby ...a może.... usg dla spokoju albo nie przecież profesor powiedział że nie widzi nic niepokojącego :) masakra. Napiszcie jak wy mieliście po ...