Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

hipotonia

Autor: efka • 04.03.2015 14:50 • 4 odpowiedzi

efka

04.03.2015 14:50

Odpowiedz

1,5 roku po zakończeniu leczenia i mam problem z niskim ciśnieniem krwi, chwilę przed rozpoznaniem ziarnicy również miałam niskie ciśnienie, ale wcześniej zawsze wzorowo, książkowo, mam 43 lata, moje ciśnienie to 82/63, 96/68/ a dzisiaj rano 93/60 i wypiłam małą kawę(rzadko piję kawę) po 3 godzinach moje ciśnienie 94/69, czyli kawa nie pomogła. Nie czuje się jakoś źle przy tym ale mam zawroty głowy czasem, bywam zmęczona, ospała. Myślę, że to konsekwencja leczenia (chemia i radio), czy macie problemy z ciśnieniem, co z tym zrobić, czy tak mi już zostanie, czy tak niskie ciśnienie może być z powodu leczenia?

frubelek171

04.03.2015 17:07

Odpowiedz

O 15:50, dnia 2015-03-04 Efka napisał(-a):

1,5 roku po zakończeniu leczenia i mam problem z niskim ciśnieniem krwi, chwilę przed rozpoznaniem ziarnicy również miałam niskie ciśnienie, ale wcześniej zawsze wzorowo, książkowo, mam 43 lata, moje ciśnienie to 82/63, 96/68/ a dzisiaj rano 93/60 i wypiłam małą kawę(rzadko piję kawę) po 3 godzinach moje ciśnienie 94/69, czyli kawa nie pomogła. Nie czuje się jakoś źle przy tym ale mam zawroty głowy czasem, bywam zmęczona, ospała. Myślę, że to konsekwencja leczenia (chemia i radio), czy macie problemy z ciśnieniem, co z tym zrobić, czy tak mi już zostanie, czy tak niskie ciśnienie może być z powodu leczenia?

Tu w moim wątku (na samym początku) Asowa wymienia domowe sposoby na podwyższenie ciśnienia

http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=42739&fraza=ci_nienie

ja też po leczeniu mam niskie ciśnienie-szczególnie rano, nie przekracza ono 100 :/

Tilia

04.03.2015 21:01

Odpowiedz

O 15:50, dnia 2015-03-04 Efka napisał(-a):

Nie pomogę, bo zawsze miałam 60/80 i to była norma. Lekkie osłabienie czułam przy 38/70 ale dałam rade ;) natomiast lekarz dał mi kiedyś jakieś krople kofeinowe na podwyższenie ciśnienia ale źle się po nich czułam. Nie pije tez kawy. W razie potrzeby jem gorzka czekoladę albo biorę ciepła kąpiel.

Jeśli masz zawroty głowy to powinnaś to skonsultować z lekarzem. Nie warto się męczyć.

efka

04.03.2015 22:04

Odpowiedz

Frubelek171 dziękuje :D

efka

04.03.2015 22:10

Odpowiedz

Pani neurolog mierzy mi ciśnienie podczas wizyt i mówi, ze nie dziwi sie, że mi sie kręci w głowie bo niskie ciśnienie, a ja myślałam, że to od czasu do czasu mam tak niskie aż zaczęłam systematycznie kilka razy w ciągu dnia sprawdzać i jestem w szoku że ciągle tak mam. Muszę poważnie porozmawiać z lekarzem na ten temat i faktycznie kawa nie jest dobrym rozwiązaniem, lepiej działa na mnie mocna herbata. No i nie dziwię się, że ciągle mam ochotę na słodkie.