Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Hipoechogeniczny hipohondryk ?

Autor: luki • 20.02.2015 18:37 • 13 odpowiedzi

luki

20.02.2015 18:37

Odpowiedz
Witam Was serdecznie :)

Na wstępie zaznaczam że nie wiem czy moja głowa wariuje czy coś zaczyna się dziać w organiźmie.

Ogólnie od jakiegoś miesiąca może dwóch miesięcy chodzę jakiś rozbity, mało mam werwy w sobie, jestem dwa lata w remisji ze stopnia IIBNS - czyli klasycznie...

i teraz tak... byłem na USG jakieś 3 tygodnie temu bo sobie coś tam niby wyczułem nad obojczykiem. Wynik USG - W okolicach podżuchwowych pojedyncze węzły chłonne, po stronie prawej największy/skupisko dwóch węzłów chłonnych o łącznym wym. ok.23x6mm (hipo/ze słabo widocznymi cienkimi zatokami tłuszczowymi), po stronie lewej podobne o łącznym wym. ok 21x6mm. Szyjne, nadobojczykowe - brak

to badanie było robione w trakcie infekcji gardła, po tym badaniu byłem u lekarza i dostałem antybiotyk. Kiedy po tygodniu skonczyłem brać antybiotyk to poszedłem na wizytę do swojej hematolog która w trybie CITO zrobiła mi USG jakieś 11 dni po tamtym USG. Wyniki USG - W okolicach kąta żuchwy widoczne owalne węzły chłonne - po stronie prawej 22x5mm oraz po lewej 19x5mm - węzły chłonne z cienkimi zatokami tluszczowymi, z odwnękowym unaczynieniem. Szyjnych, nadobojczykowych brak

Węzełki zmniejszyły się nieznacznie, ale ich struktura nadal nie jest ok...

Następną wizytę mam za miesiąc na kolejne USG, ale powiem szczerze że zaczynam trochę wariować. Mam swój ślub 11 kwietnia a czuje się jak wrak człowieka. Dodam że zazwyczaj około godz. 18.00 temp. ciała podskakuje mi do 36,8 a zazwyczaj mam około 36,5. Ogólnie jak gdzieś chodzę, czy coś noszę to nie czuję jakiejś słabości czy duszności ale czuję ogólnie rozbicie,mam czerwone łuki gardłowe (ale gardło po infekcji już nie boli), wieczne ziewanie choć sypiam po 9 godzin, często mam wrażenie że mam gorącą twarz...

Czy ktoś miewa podobne okresy w remisji ?

luki

20.02.2015 18:43

Odpowiedz

Zapomniałem dodać że tych węzłów żuchwowych pierwotnie nie miałem zajętych zz, natomiast już od jakiegoś roku się powiększają, zmniejszają. Pól roku temu miałem je wielkości 16mm ale za to były odczynowe, i też się zmniejszyły. Obecnie jestem piąty dzień po wyrwani ósemki, na polecenie mojej hematolog. Pozdrawiam gorąco !!!

Luki

22.02.2015 21:31

Odpowiedz

O 19:43, dnia 2015-02-20 Luki napisał(-a):

Zapomniałem dodać że tych węzłów żuchwowych pierwotnie nie miałem zajętych zz, natomiast już od jakiegoś roku się powiększają, zmniejszają. Pól roku temu miałem je wielkości 16mm ale za to były odczynowe, i też się zmniejszyły. Obecnie jestem piąty dzień po wyrwani ósemki, na polecenie mojej hematolog. Pozdrawiam gorąco !!!

To jest jakaś masakra, dzisiaj to samo popołudniu przechodzą mi ciarki, stopy zimne jak lody, twarz gorącą... A po godz. 20:00 wszystko przechodzi i tak już od miesiąca gdzie międzyczasie była wirusowka, antybiotyk.

HOPE

23.02.2015 08:59

Odpowiedz

O 22:31, dnia 2015-02-22 Luki napisał(-a):

To jest jakaś masakra, dzisiaj to samo popołudniu przechodzą mi ciarki, stopy zimne jak lody, twarz gorącą... A po godz. 20:00 wszystko przechodzi i tak już od miesiąca gdzie międzyczasie była wirusowka, antybiotyk.

Chciałabym pomóc ale szczerze mówiąc nie wiem co mogę doradzić.

Myślę, że nie można lekceważyć tego co mówi ciało, bo najlepiej sami wiemy czy jest ok, czy nie.

Jesteś przeziębiony? Wyleczyłeś się porządnie z ostatnich historii tym antybiotykiem?

Pisałeś, że USG za miesiąc. Może wtedy się coś wyklaruje.

Co mówił lekarz o dalszym postępowaniu, jaki plan?

Luki

23.02.2015 10:58

Odpowiedz

O 09:59, dnia 2015-02-23 HOPE napisał(-a):

O 22:31, dnia 2015-02-22 Luki napisał(-a):

Chciałabym pomóc ale szczerze mówiąc nie wiem co mogę doradzić.

Myślę, że nie można lekceważyć tego co mówi ciało, bo najlepiej sami wiemy czy jest ok, czy nie.

Jesteś przeziębiony? Wyleczyłeś się porządnie z ostatnich historii tym antybiotykiem?

Pisałeś, że USG za miesiąc. Może wtedy się coś wyklaruje.

Co mówił lekarz o dalszym postępowaniu, jaki plan?

Nie jestem, nic poza takim osłabieniem mi nie jest. Wyleczyłem, gardło nie boli, katar przeszedł tylko trochę czerwone gardło zostało a dokładniej łuki gardłowe. Dzisiaj poszedłem oddać krew na morfologie, ob i mocz. Jutro mam wyniki wiec może coś się okaże. Lekarz powiedziała ze badania krwi i usg tych węzłów za miesiąc. Ale średnio mi się chce czekać miesiąc bo ciężko się funkcjonuje jak siedzi się gdzieś ze znajomymi i ma się ciarki i gorąca twarz... Jak jutro odbiorę wyniki to dam znać, może pójdę wcześniej prywatnie na usg szyi zobaczyć czy te węzły się pomniejszyły czy co... Pozdrawiam ;)

luki

23.02.2015 12:55

Odpowiedz
Dzisiaj zauważyłem białą kropkę w gardle, wie ktoś może co to jest? Bo u laryngologa byłem jak miałem zapalenie gardła i tego nie było więc zanim będę zmuszony znowu się wybrać o ile ten szajs nie zniknie wolałbym się Was poradzić ?

zamieszczam fotę, w rzeczywistości jest to bardziej widoczne natomiast na zdjęciu tak średnio ;)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58d3dbc856b2a717.html

Asowa

23.02.2015 15:07

Odpowiedz

O 13:55, dnia 2015-02-23 Luki napisał(-a):

Dzisiaj zauważyłem białą kropkę w gardle, wie ktoś może co to jest? Bo u laryngologa byłem jak miałem zapalenie gardła i tego nie było więc zanim będę zmuszony znowu się wybrać o ile ten szajs nie zniknie wolałbym się Was poradzić ?

zamieszczam fotę, w rzeczywistości jest to bardziej widoczne natomiast na zdjęciu tak średnio ;)

Początek anginy ropnej?

luki

23.02.2015 15:42

Odpowiedz

O 16:07, dnia 2015-02-23 Asowa napisał(-a):

Początek anginy ropnej?

Jak ja bym się cieszył gdyby to była angina ropna, wiem brzmi to trochę absurdalnie.

barsik

24.02.2015 08:24

Odpowiedz

Miałam to samo równo rok temu w lutym. Już od grudnia mnie łamało-słabość,raz zimno raz gorąco,poty ,panika kompletna itp. Wykluło się dopiero w lutym-angina ropna, białe naloty na gardle i antybiotyk.

Może nie doleczyłeś wcześniejszego przeziębienia , albo zaleczyłeś, ale organizm jeszcze był słaby i załapałeś następnego wirusa.

W każdym razie wizyta u lekarza wskazana ,i myśl pozytywnie, choć wiem ,że to trudne ( sama panikuję i dostaję schizy nieraz z powodu małej krostki na ręce, więc rozumiem Cię w 100%). Trzymaj się i pisz co dalej wyszło> O 16:42, dnia 2015-02-23 Luki napisał(-a):

O 16:07, dnia 2015-02-23 Asowa napisał(-a):

Początek anginy ropnej?

Jak ja bym się cieszył gdyby to była angina ropna, wiem brzmi to trochę absurdalnie.

barsik

24.02.2015 08:30

Odpowiedz

I jeszcze napiszę,że takie węzły też mam ( uchwytne w usg). Trzeba kontrolować, ale to jeszcze nie znaczy,że coś się dzieje złego. Powiększają się z wielu przyczyn , również błachych > O 19:43, dnia 2015-02-20 Luki napisał(-a):

Luki

24.02.2015 10:06

Odpowiedz

O 09:30, dnia 2015-02-24 barsik napisał(-a):

I jeszcze napiszę,że takie węzły też mam ( uchwytne w usg). Trzeba kontrolować, ale to jeszcze nie znaczy,że coś się dzieje złego. Powiększają się z wielu przyczyn , również błachych > O 19:43, dnia 2015-02-20 Luki napisał(-a):

Dzięki za słowa otuchy. Odebrałem wyniki krwi, moczu, ob. Wszystkie wyniki idealne, ob 4. Ide do internisty dzisiaj bo coś z tym gardłem nie tak. Biała kulka zniknęła ale za to pojawiło się kilka takich jakby grudek i boli przy przełykaniu śliny,ale to nie jest taki typowy ból gardła, czuje jakby tam było to opuchnięte. Być może jest to jakieś niedoleczenie. Powiem wam że przed ziarnicą nigdy nie miałem tak dużo różnych dolegliwości, niestety leczenie nawet tą "lekką" chemią daje w kość...

To w kontakcie, piątka!

Luki

02.03.2015 18:54

Odpowiedz

O 11:06, dnia 2015-02-24 Luki napisał(-a):

O 09:30, dnia 2015-02-24 barsik napisał(-a):

Dzięki za słowa otuchy. Odebrałem wyniki krwi, moczu, ob. Wszystkie wyniki idealne, ob 4. Ide do internisty dzisiaj bo coś z tym gardłem nie tak. Biała kulka zniknęła ale za to pojawiło się kilka takich jakby grudek i boli przy przełykaniu śliny,ale to nie jest taki typowy ból gardła, czuje jakby tam było to opuchnięte. Być może jest to jakieś niedoleczenie. Powiem wam że przed ziarnicą nigdy nie miałem tak dużo różnych dolegliwości, niestety leczenie nawet tą "lekką" chemią daje w kość...

To w kontakcie, piątka!

Moje samopoczucie się znacznie poprawiło, dzisiaj przebiegłem 4km bez większego problemu, dolegliwości minęły na szczęście. W środę idę na usg kontrolne tych węzłów żuchwowych a i tak boje się jak cholera. Mało to męskie, ale ciągle gdzieś to w głowie siedzi. Pozdrawiam

Luki

04.03.2015 18:08

Odpowiedz
Jak myślicie alarm u mnie chwilowo odwołany ? Podaje wynik ostatniego USG

W okolicy podżuchwowej obustronnie, uwidoczniono nieznacznie powiększone, symetryczne węzły chłonne. Prawy 22 x 4 mm, lewy 19 x 4 mm. Węzły są płaskie, owalne, z zachowanymi wnękami i prawidłowym ukrwieniem odwnękowym - spełniają ultrasonograficzne kryteria węzłów odczynowych. Nie uwidoczniono obecności patologicznie powiększonych węzłów chłonnych szyi - zwłaszcza wzdłuż naczyń szyjnych i w dołach nadobojczykowych

Co myślicie ?

Marcysia

04.03.2015 20:19

Odpowiedz

O 19:08, dnia 2015-03-04 Luki napisał(-a):

Jak myślicie alarm u mnie chwilowo odwołany ? Podaje wynik ostatniego USG

W okolicy podżuchwowej obustronnie, uwidoczniono nieznacznie powiększone, symetryczne węzły chłonne. Prawy 22 x 4 mm, lewy 19 x 4 mm. Węzły są płaskie, owalne, z zachowanymi wnękami i prawidłowym ukrwieniem odwnękowym - spełniają ultrasonograficzne kryteria węzłów odczynowych. Nie uwidoczniono obecności patologicznie powiększonych węzłów chłonnych szyi - zwłaszcza wzdłuż naczyń szyjnych i w dołach nadobojczykowych

Co myślicie ?

Idz sie napij i nie mysl o chorobie.

Szukajcie az znajdziecie