warto choćby zapytać kto może zlecić takie badanie w Twojej sytuacji, w ostateczności ile kosztuje, rozmawiając np. z sekretariatem zakładu patomorfologii, wiem, ze nie każdy z nich specjalizuje sie w chloniakach. Ja to bym poprosiła lekarza prowadzącego o tą weryfikację. A swoją droga mój brat Z IVB nie miał tk, ajedynie pet, więc sama dążę do zmierzenia choćby w pecie sprzed leczenia ile wynosil wymiar konglomeratu w lewym śródpiersiu czy to tzw bulky , bo onkolog o tym sie nie zajaknęla. Wiem, młyn w poradniach itd, brat ma zaplanowane leczenie do 6 cykli ABVD, choć z IV B to ńie za mało ? Remisja metab.calk. w pet Po 3 cyklu.
Anias. Z tego co się orientuję, co do PET i TK, dobrze że brat nie miał TK, skoro w większości ośrodków w Polsce w wynikach PET opisują też rozmiary węzłów w centymetrach lub milimetrach - oprócz metabolizmu SUV. Więc robić TK dodatkowo chyba nie było sensu. Ja miałam TK osobno robione, ale tylko dlatego że nasz PET jest ubogi i nie ma nakładki która działa jednocześnie jak TK. Co do IVB i 6 cykli chemii, to 6 cykli ABVD wydaje mi się mało... W niektórych ośrodkach, gdzie specjalizują się w chłoniakach startują w takich mocnych stadiach nieraz z mocniejszą chemią, ale to wszystko zależy od indywidualnego przypadku. Bo chemia jest bardziej toksyczna, ale ryzyko nawrotu dla osób zaczynających od IVB jest potem mniejsze. Brat jest już w trakcie leczenia więc rodzajem chemii nie ma co zaprzątać sobie głowy, ale na pewno trzeba upewnić się czy 6 cykli to nie za mało.
Ale może coś się zmieniło i są jakieś najwnowsze wyniki badań które pokazują że 6 cykli w IVB jest wystarczające. Tego naprawdę nie wiem..
W naszym ośrodku leczą onkolodzy, a nie hematolodzy, taki podział wewnętrzny. my chcemy choć konsultacji hematologa, prawdopodobnie pojedziemy do Gdyni do prof. Z. aby zaplanować końcówkę leczenia. Poczatek zaakceptowany przez niego. Beacopa nie miał, i obecnie nie planują.
Z powodu przyspieszonego bicia serca (wiem ze też miałeś) zmienili leki na nadciśnienie, miał nadciśnienie przed leczeniem, na zwalniajace czynność serca, wiem ze tez przyjmujesz. A chemia tez ma duży wpływ na serce,
postaram sie porozmawiać z jakimś względnie znanym mi patomorfologiem w Twojej sprawie, choć tak teoretycznie, jak ta sprawa może wygladac.dzięki za odpowiedz