Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Poznań - gdzie się leczyć?

Autor: domolej • 12.02.2015 11:15 • 12 odpowiedzi

domolej

12.02.2015 11:15

Odpowiedz
Dzień dobry!
U mojego brata wykryto "chłoniaka Hodgkina typ Nodular sclerosis (NS-G2)". Aktualnie szukamy na oślep gdzie się da dobrego specjalisty, żeby jak najszybciej zacząć leczenie. Może jest tutaj ktoś kto leczył się w Poznaniu i podpowie mi gdzie mamy się zgłosić i jak to wszystko na początku wygląda?
Dominika

mabiel

12.02.2015 11:28

Odpowiedz

O 12:15, dnia 2015-02-12 domolej napisał(-a):

Dzień dobry!

U mojego brata wykryto "chłoniaka Hodgkina typ Nodular sclerosis (NS-G2)". Aktualnie szukamy na oślep gdzie się da dobrego specjalisty, żeby jak najszybciej zacząć leczenie. Może jest tutaj ktoś kto leczył się w Poznaniu i podpowie mi gdzie mamy się zgłosić i jak to wszystko na początku wygląda?

Dominika

Szpital/lekarz który postawił diagnozę powinien dać skierowanie do szpitala, w którym leczą chłoniaki. W Poznaniu są to WCO oraz klinika hematologii na Szamarzewskiego. Ja leczyłem się w klinice i osobiście uważam, że to lepszy wybór, bo tam zajmują się tylko nowotworami krwi (białaczka, chłoniaki) i są w tym lepsi niż w WCO.

domolej

12.02.2015 11:41

Odpowiedz

W WCO powiedzieli, że oni tam nie leczą tego, wysłali nas do MSW albo na Szamarzewskiego. A na Szamarzewskiego powiedzieli, że właściwie to MSW się tym zajmuje. Próbujemy dostać się w jedno i drugie miejsce. Możesz mi powiedzieć jak powinna wyglądać diagnostyka przed wdrożeniem właściwego leczenia? Na Szamarzewskiego powiedzieli, że trzeba zapisać się i przyjść na jednodniowy pobyt w szpitalu i wtedy zrobią badania. (np. krwi) Tak było w twoim wypadku? Natomiast w MSW mamy zacząć od badania PET, a później ewentualnie inne.

mabiel

12.02.2015 11:52

Odpowiedz
Lekarz prowadzący powinien dać skierowanie na badanie PET celem określenia stanu zaawansowania choroby. Ponadto przed podaniem pierwszej chemii wykonuje się trepanobiopsję szpiku, w celu sprawdzenia czy szpik jest zajęty. Badania krwi wykonują w szpitalu przed każdym podaniem chemii.

Na waszym miejscu za wszelką cenę próbowałbym dostać się na Szamarzewskiego. Polecam hemetologa, który mnie prowadził podczas leczenia.
Przyjmuje w prywatnej przychodni na Kossaka w Poznaniu http://www.kossaka4.pl/
Być może dzięki niemu uda się Wam dostać szybciej do kliniki.

Gizmo

12.02.2015 13:11

Odpowiedz

ja się leczyłam w HCP i było tam razem ze mną kilka ziarniaków. Może tam się dostaniecie szybciej?

domolej

12.02.2015 14:16

Odpowiedz

O 12:52, dnia 2015-02-12 mabiel napisał(-a):

Lekarz prowadzący powinien dać skierowanie na badanie PET celem określenia stanu zaawansowania choroby. Ponadto przed podaniem pierwszej chemii wykonuje się trepanobiopsję szpiku, w celu sprawdzenia czy szpik jest zajęty. Badania krwi wykonują w szpitalu przed każdym podaniem chemii.

Na waszym miejscu za wszelką cenę próbowałbym dostać się na Szamarzewskiego. Polecam hemetologa, który mnie prowadził podczas leczenia.

Przyjmuje w prywatnej przychodni na Kossaka w Poznaniu http://www.kossaka4.pl/

Być może dzięki niemu uda się Wam dostać szybciej do kliniki.

Dziękuję za radę. Udało się i dziś mamy wizytę w tej przychodni. Zobaczymy co będzie dalej.

domolej

12.02.2015 14:19

Odpowiedz

O 14:11, dnia 2015-02-12 Gizmo napisał(-a):

ja się leczyłam w HCP i było tam razem ze mną kilka ziarniaków. Może tam się dostaniecie szybciej?

Nikt nie proponował nam tego szpitala. A mogę wiedzieć jak dawno temu leczylas się tam?

Gizmo

12.02.2015 17:21

Odpowiedz

Leczyłam się w latach 2010-2011. Teraz jeżdżę tam na kontrolę. Ja byłam bardzo zadowolona z opieki jednak wiadomo, że to oddział onkologii a nie hematologii. W HCP podadzą Wam chemię pierwszego rzutu i jak wszystko będzie oki to dobrze; natomiast jak nie będzie odpowiedzi na leczenie, to niestety i tak Was skierują na hematologię, gdzie nie jest się prosto dostać. No i drugim minusem Szamarzewskiego są bardzo częste (nie mówię, że zawsze występujące) opóźnienia w podawaniu wlewów (co jak wiadomo jest niezmiernie istotne!) - znam co najmniej 4 przypadki osób, które miały takie przesunięcia z powodu braków łóżek:(

domolej

12.02.2015 19:18

Odpowiedz

O 18:21, dnia 2015-02-12 Gizmo napisał(-a):

Leczyłam się w latach 2010-2011. Teraz jeżdżę tam na kontrolę. Ja byłam bardzo zadowolona z opieki jednak wiadomo, że to oddział onkologii a nie hematologii. W HCP podadzą Wam chemię pierwszego rzutu i jak wszystko będzie oki to dobrze; natomiast jak nie będzie odpowiedzi na leczenie, to niestety i tak Was skierują na hematologię, gdzie nie jest się prosto dostać. No i drugim minusem Szamarzewskiego są bardzo częste (nie mówię, że zawsze występujące) opóźnienia w podawaniu wlewów (co jak wiadomo jest niezmiernie istotne!) - znam co najmniej 4 przypadki osób, które miały takie przesunięcia z powodu braków łóżek:(

Może uda nam się dostać do MSW tam specjalizują się w ziarnicy. Dziękuję za rady, bardzo nami pomogliście.

mabiel

13.02.2015 08:29

Odpowiedz

Co powiedział Wam dr A.B. podczas wizyty?

domolej

13.02.2015 09:05

Odpowiedz

O 09:29, dnia 2015-02-13 mabiel napisał(-a):

Co powiedział Wam dr A.B. podczas wizyty?

Wytłumaczył krok po kroku jak będzie wyglądało leczenie. Powiedział, że nie ma różnicy czy brat będzie leczył się w MSW czy na Szamarzewskiego. Gdzie szybciej się dostaniemy tam mamy iść. Bardzo pozytywne odczucia po wizycie.

zolwik

19.02.2015 20:35

Odpowiedz

Dzień dobry!

Dominika

Witam, chce tylko przekazać, że od 01.12.2014 na ul Grunwaldzkiej 16/18 w Poznaniu )dawny szpital Wojskowy) istnieje oddział onkologii...wielu osób nawet nie wie ze on istnieje...tez mam ziarnice i jestem po 4 chemiii...tam się leczę :)

domolej

21.02.2015 18:43

Odpowiedz

O 21:35, dnia 2015-02-19 zolwik napisał(-a):

Dzień dobry!

Dominika

Witam, chce tylko przekazać, że od 01.12.2014 na ul Grunwaldzkiej 16/18 w Poznaniu )dawny szpital Wojskowy) istnieje oddział onkologii...wielu osób nawet nie wie ze on istnieje...tez mam ziarnice i jestem po 4 chemiii...tam się leczę :)

Dziękuję za informację :)