ja naświetlania na śródpiersie i na brzuch miałam w kwiecień-czerwiec 2013 r. nie dostawałam żadnych leków osłonowych. Obecnie dość intensywnie boli mnie kręgosłup, mam menopauzę, co jest skutkiem radio, płuca hm z tego co mówi pulmonolog w bardzo dobrym stanie,ani śladu zniszczeń związanych z radio podobnie serce - nie jest źle.
Efka- mam do Ciebie pytanie. Ja miałam radio szyja+ kl.piersiowa+brzuch. Mam bóle kręgosłupa w odcinku piersiowym a w TK nowotworowo czysto jedynie pojawiła się informacja w opisie "zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze kręgów Th" Czy to skutek radio?
Menopauzę po radio brzucha mam tak samo :/ . A płuca leczę u pulmonologa, ale u mnie bleomycyna przy 12 wlewie wywołała zapalenie śródmiąższowe.
Dzięki za info
ja też miałam szyje naświetlaną, w PET świeci mi między 3 a 4 kręgiem czyli na wysokości brody, sprawdziłam to tomografią i mam : miedzy 4 a 5 kręgiem i miedzy 5 a 6 mniej zmiany zwyrodnieniowo- wytwórcze o charakterze osteofitów, w poniedziałek rano idę z tym wynikiem do ortopedy, wtedy mogę napisać coś więcej :D
mnie boli cały kręgosłup w zależności od pozycji ciała inna jego część, 2 godziny w fotelu w kinie i mam serdecznie dość, a jak niosę w rękach torby z zakupami kilogram w jednej kilogram w drugiej to boli kręgosłup cały uffffffffffff, jestem pewna ze to radio konsekwencje,nie boli tylko jak leżę, mam na plecach trzy duże motyle wzdłuż kręgosłupa.
Frubelek a bierzesz coś na obniżenie objawów menopauzy? bo są naprawdę nieprzyjemne i kojarzą mi się z ziarnicą,moja profesor ginekolog która zajmuje się pacjentkami onkologicznymi pod kątem ginekologicznym nie wyraziła zgody na hormony więc dostałam leki ziołowe.