Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Konsultacje

Autor: Ryba_81 • 07.01.2015 11:18 • 9 odpowiedzi

Ryba_81

07.01.2015 11:18

Odpowiedz
Witam serdecznie,
pisze do Was z prośbą o podanie namiarów do docenta z Krakowa albo kogoś z Warszawy w celu konsultacji lub ewentualnie zmiany ośrodka. Mój mąż leczy się na ziarnice NSI IVa od lutego w Poznaniu. Miał już podaną chemię ABVD, 2 ESHAP i 2 IVE. Niestety nigdy nie udało mu się uzyskać remisji. Ma zebrany materiał do autoprzeszczepu ale nie można go przeprowadzić gdyż nie ma remisji. Nie wiemy co dalej robić. Konsultacja może być także prywatna. Proszę o pomoc.

Wyniki jego ostatniego PETA
Opis badania: w porównaniu do poprzedniego badania PET/CT z dn. 4.09.2014
Głowa i szyja:
Fizjologiczny wychwyt 18F-FDG.
Kilka węzłów chłonnych wzdłuż prawego mięśnia mostkowo-obojczykowo-sutkowego do 13 x 7 mm, bez wychwytu
18F-FDG. Pozostałe węzły chłonne niepowiększone, nieaktywne metabolicznie.
Klatka piersiowa:
Masa w śródpiersiu przednim po stronie lewej, o wym. poprzecznych 69x45 mm i wysokości 45 mm (poprzednio 51 x 41 x
35 mm), z ogniskami zwiększonego wychwytu 18F-FDG na obwodzie zmiany, w części naciekającej miąższ lewego płuca
(SUVmax = 9,8; poprzednio 3,8) i po stronie lewej (SUVmax = 4,6; poprzednio bez aktywności w tej lokalizacji).
Zwapnienia w centralnej części zmiany jak poprzednio.
Na lewo od opuszki aorty węzeł chłonny 16x13 mm bez aktywności 18F-FDG.
Pozostałe węzły chłonne śródpiersia i pachowe niepowiększone, nieaktywne metabolicznie.
Uniesienie lewej kopuły przepony.
Nieaktywne metabolicznie pasma tkanki włóknistej w segm. 3 lewego płuca rozciągają się od w/w zmiany naciekowej do
opłucnej przedniej i bocznej ściany klatki piersiowej (jak poprzednio). Poza tym miąższ obu płuc wolny od zmian
ogniskowych.
Jama brzuszna i miednica:
Wątroba nieco stłuszczona (38 j.H.) bez ognisk aktywności 18F-FDG.
Prawidłowy obraz pozostałych narządów jamy brzusznej i miednicy, bez ogniskowych zaburzeń metabolizmu 18F-FDG,
śledziona w płaszczyźnie czołowej 121 mm.
Węzły chłonne jamy brzusznej, miednicy i pachwinowe niepowiększone, nieaktywne metabolicznie.
Układ kostny: Fizjologiczny wychwyt 18F-FDG.
Wnioski: W porównaniu do badania poprzedniego progresja aktywności metabolicznej w masie w
śródpiersiu przednim z naciekiem lewego płuca (Deauville=5) – PD.

rodzynka

07.01.2015 15:29

Odpowiedz

O 12:18, dnia 2015-01-07 Ryba_81 napisał(-a):

Witam serdecznie,

pisze do Was z prośbą o podanie namiarów do docenta z Krakowa

Tutaj znajdziesz nr do rejestracji do Małopolskiego Centrum Medycznego, gdzie przyjmuje doc. WJ: http://www.mcm.med.pl/?page_id=266

Gorąco polecam! Jak widzę, że Twój mąż był w stadium IV leczony ABVD, to mi się słabo robi. No chyba że był w złym stanie i nie można było podać eskalowanego BEACOPPA... Jakkolwiek - warto skonsultować się z innym lekarzem, WJ mocno polecam!

Ryba_81

07.01.2015 16:05

Odpowiedz

Dzięki już dostałam namiary od Marzeny. Dzwoniłam i jesteśmy umówieni na 20 stycznia (najszybszy termin). Zobaczymy co powie. A czy warto jechać także na konsultacje do CO w Warszawie? Czy jakiś lekarz przyjmuje stamtąd prywatnie (byle jak najszybciej).

Mazynka

08.01.2015 10:07

Odpowiedz

O 16:29, dnia 2015-01-07 rodzynka napisał(-a):

O 12:18, dnia 2015-01-07 Ryba_81 napisał(-a):

Witam serdecznie,

pisze do Was z prośbą o podanie namiarów do docenta z Krakowa

Tutaj znajdziesz nr do rejestracji do Małopolskiego Centrum Medycznego, gdzie przyjmuje doc. WJ: http://www.mcm.med.pl/?page_id=266

Gorąco polecam! Jak widzę, że Twój mąż był w stadium IV leczony ABVD, to mi się słabo robi. No chyba że był w złym stanie i nie można było podać eskalowanego BEACOPPA... Jakkolwiek - warto skonsultować się z innym lekarzem, WJ mocno polecam!

Niestety wiekszosc osrodkow podaje abvd :/ kurde czlowiek mysli dopiero po szkodzie :/

Ryba_81

08.01.2015 10:22

Odpowiedz

Trzeba walczyć dalej...

rodzynka

08.01.2015 10:25

Odpowiedz

O 11:07, dnia 2015-01-08 Mazynka napisał(-a):

kurde czlowiek mysli dopiero po szkodzie :/

Marzena, to nie jest tak, że pacjent ma wszystko wiedzieć o leczeniu. To stoi po stronie lekarza.

Mazynka

08.01.2015 14:15

Odpowiedz

O 11:25, dnia 2015-01-08 rodzynka napisał(-a):

O 11:07, dnia 2015-01-08 Mazynka napisał(-a):

kurde czlowiek mysli dopiero po szkodzie :/

Marzena, to nie jest tak, że pacjent ma wszystko wiedzieć o leczeniu. To stoi po stronie lekarza.

Ja nie mowie o wiedzy na temat leczenia tylko na temat doboru lekarza i kliniki, ja juz mam nauczke :(

nuri

09.01.2015 16:52

Odpowiedz

Oj ludki przesadzacie już z tym ABVD vs BEACOPP. W USA ABVD jest standardem nawet przy IV stopniu a chyba mi nie powiecie, że mają słabą opiekę med. Zapominacie o skutkach ubocznych BEACOPP. Wszystko zależy od doświadczenia danego lekarza/ośrodka, odpowiedzi na pierwsze kursy leczenia, stanu pacjenta i wiele innych czynników.

marta91

09.01.2015 19:55

Odpowiedz

O 17:52, dnia 2015-01-09 nuri napisał(-a):

Oj ludki przesadzacie już z tym ABVD vs BEACOPP. W USA ABVD jest standardem nawet przy IV stopniu a chyba mi nie powiecie, że mają słabą opiekę med. Zapominacie o skutkach ubocznych BEACOPP. Wszystko zależy od doświadczenia danego lekarza/ośrodka, odpowiedzi na pierwsze kursy leczenia, stanu pacjenta i wiele innych czynników.

nie zgodzę się . Beacopp jest silniejsza chemią, dlatego przy wyższych stadiach Abvd po prostu nie działa i trzeba podać beacoppa.Po co wlewać Abvd jak nie przynosi rezultatu?Leczenie musi być dobrane do stopnia zaawansowania, jeżeli oczywiście nie ma jakiś innych medycznych przeciwwskazań .

rodzynka

09.01.2015 21:52

Odpowiedz

O 17:52, dnia 2015-01-09 nuri napisał(-a):

Zapominacie o skutkach ubocznych BEACOPP.

Masz rację, zapomina się. I po paru-parudziesieciu latach może być klops, dodatkowo jeśli ktoś jeszcze miał radioterapię. Tylko że prawda jest taka, że nawet lepiej mieć za 20 lat inny nowotwór czy osteoporozę, czy wczesną menopauzę niż przez ten czas już wąchać kwiatki od dołu.