Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

tomograf kręgosłupa

Autor: efka • 29.12.2014 18:06 • 16 odpowiedzi

efka

29.12.2014 18:06

Odpowiedz
witajcie,
miałam dzisiaj tomograf kręgosłupa, chcę sprawdzić co świeci w PET między 3 a 4 kręgiem, byłam przygotowana na badanie z kontrastem, a usłyszałam, że CT kręgosłupa robi się bez kontrastu .... czytam gdzieś w necie, ze daje się kontrast który pomaga w ocenie zwłaszcza zmian nowotworowych, sama już nie wiem jaka jest prawda, znowu mam do czynienia z absurdami w służbie zdrowia, czy ktoś co na ten temat wie, jakie macie doświadczenia z CT kręgosłupa?

leszek

30.12.2014 15:55

Odpowiedz

cześć ,absurdów niema, w badaniu tk można robić z lub bez kontrastu zależnie od aparatu tk i badanego odcinka ciała.badania pet i tk w 100% nie pokażą zmian nowotworowych .pozdrawiam

efka

30.12.2014 16:22

Odpowiedz

O 16:55, dnia 2014-12-30 leszek napisał(-a):

cześć ,absurdów niema, w badaniu tk można robić z lub bez kontrastu zależnie od aparatu tk i badanego odcinka ciała.badania pet i tk w 100% nie pokażą zmian nowotworowych .pozdrawiam

absurdy są :) w rejestracji na tomograf dostałam instrukcję jak mam się przygotować, a chwilę przed badaniem okazuje się, że badanie bez kontrastu bo jak powiedziała technik z obsługi kręgosłup robi się bez kontrastu, zmarnowałam czas, pieniądze na badania na przygotowanie, jadłam nawet tabletki na tarczycę bo kontrast moze mi ją rozregulować

wiem że PET ani tomograf w 100 procentach nie pokażą zmian nowotworowych

w PET kontrolnym świeci w kręgosłupie, chcę wiedzieć co to więc szukam, tomograf zlecił mi ortopeda widząc wynik PET

leszek

30.12.2014 16:26

Odpowiedz

ja bym proponował rezonans odcinka kręgosłupa,a co do instrukcji tk jest ogólnikowa,

efka

30.12.2014 16:35

Odpowiedz

O 17:26, dnia 2014-12-30 leszek napisał(-a):

ja bym proponował rezonans odcinka kręgosłupa,a co do instrukcji tk jest ogólnikowa,

tomograf zrobiony :) a rezonans, hm lekarz rodzinny proponował że rezonans, no ale co ja mogę pouczać ortopedę ...

efka

02.01.2015 12:58

Odpowiedz
tomograf pokazał: na poziomie Th4Th5 i Th5-Th6 niewielkie zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze w postaci osteofitów (...)

to starość :D nie ma się czym martwić, to nie choroba :D

pozdrawiam

Eli

02.01.2015 13:21

Odpowiedz

Hej,
Normalnie to by sie czlowiek zmartwil, a tak to sie cieszy... Jednak ta choroba mocno zmienia perspektywe.
Zdrowka! pozdrawiam cieplutko

efka

02.01.2015 14:33

Odpowiedz

O 14:21, dnia 2015-01-02 Eli napisał(-a):

Hej,

Normalnie to by sie czlowiek zmartwil, a tak to sie cieszy... Jednak ta choroba mocno zmienia perspektywe.

dokładnie Eli masz rację :)))

tulam

Anias

02.01.2015 15:25

Odpowiedz

O 15:33, dnia 2015-01-02 Efka napisał(-a):

Hej,

tulam

Mój brat też miał opisane w pet pojedyncze zmiany w kośćcu, jest na początku leczenia, jeszcze przed kontrolnym badaniem pet. czytając Wasze historie dużo się dowiaduję., skądinąd jak czytać te tzw zajęcia szpiku, jeśli Hist. Pat z kości biodrowej czysty, czyli co, w miejscu typowego pobrania nie trafiony na komórki npl ? Pozdrawiam

frubelek171

02.01.2015 15:40

Odpowiedz

O 13:58, dnia 2015-01-02 Efka napisał(-a):

tomograf pokazał: na poziomie Th4Th5 i Th5-Th6 niewielkie zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze w postaci osteofitów (...)

to starość :D nie ma się czym martwić, to nie choroba :D

Ja mam także zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze odcinka piersiowego kręgosłupa... starość nie radość ;)

efka

02.01.2015 19:51

Odpowiedz

O 16:25, dnia 2015-01-02 Anias napisał(-a):

Hej,

tulam

Mój brat też miał opisane w pet pojedyncze zmiany w kośćcu, jest na początku leczenia, jeszcze przed kontrolnym badaniem pet. czytając Wasze historie dużo się dowiaduję., skądinąd jak czytać te tzw zajęcia szpiku, jeśli Hist. Pat z kości biodrowej czysty, czyli co, w miejscu typowego pobrania nie trafiony na komórki npl ? Pozdrawiam

ja jestem po leczeniu 1,5 roku :) nigdy nie miałam zajętego szpiku, w kościach było czysto, to teraz po leczeniu w kontrolnym PET zaświecił mały obszar między kręgami który nie był dokładniej opisany w PET, dlatego robiłam tomograf aby wyjaśnić co świeci :)

Anias

02.01.2015 20:10

Odpowiedz

O 20:51, dnia 2015-01-02 Efka napisał(-a):

Hej,

tulam

ja jestem po leczeniu 1,5 roku :) nigdy nie miałam zajętego szpiku, w kościach było czysto, to teraz po leczeniu w kontrolnym PET zaświecił mały obszar między kręgami który nie był dokładniej opisany w PET, dlatego robiłam tomograf aby wyjaśnić co świeci :)

Tym bardziej mało prawdopodobne byłby naciek przy braku zajęcia węzłów w tak długim okresie po leczeniu. mnie zaś zastanawia co kryje się za wychwytem w pet jeśli swoistość tego badania nie jest tak wysoka jak jego czułość czyli świecą różne, poza- rozrostowe zmiany, jak w Twoim przypadku - zwyrodnieniowe.. I gratuluję wyniku, w razie bólów jednak nie dać się bodzcować zabiegami fizykoterapeutycznymi typu prądy czy pole magnetyczne

efka

02.01.2015 20:47

Odpowiedz

O 21:10, dnia 2015-01-02 Anias napisał(-a):

O 20:51, dnia 2015-01-02 Efka napisał(-a):

Hej,

tulam

Tym bardziej mało prawdopodobne byłby naciek przy braku zajęcia węzłów w tak długim okresie po leczeniu. mnie zaś zastanawia co kryje się za wychwytem w pet jeśli swoistość tego badania nie jest tak wysoka jak jego czułość czyli świecą różne, poza- rozrostowe zmiany, jak w Twoim przypadku - zwyrodnieniowe.. I gratuluję wyniku, w razie bólów jednak nie dać się bodzcować zabiegami fizykoterapeutycznymi typu prądy czy pole magnetyczne

z tego co piszą w wyniku tomografu to są to niewielkie zmiany :)wiem że nie mogę z fizykoterapii skorzystać ani z pola magnetycznego :)

w PET piszą też o zwiększonej aktywności w obrebie migdałów. Fakt, ze tydzień przed PET skończyąm brać antybiotyk ale pw dniu badania czułam sie swietnie, nic mi nie dolegało.

Cytat z PET:

"Miernie aktywne , niepowiększone pojedyńcze węzly chłonne grupy II obustronnie(SUV max 4)- odczynowe?"

no i we wniosku podsumowano, ze "(...)związane to jest prawdopodobnie z toczącym się procesem zapalnym migdałów."

I to mnie również niepokoi jakoś :( no ale co mogę zrobic z tym, jak sprawdzić co w tej chwili czyli ponad miesiac po PET sie z tym dzieje?

efka

02.01.2015 20:55

Odpowiedz

z tego co rozmawialam z rodzinnym lekarzem to PET wyłapie wszystko co szybko sie dzieli, albo buduje, tam gdzie zachodzi szybki proces komórek i to jest główny argument przeciw propozycjom aby PET robic standardowo w profilaktyce nowotworów

efka

02.01.2015 20:56

Odpowiedz

z tego co rozmawialam z rodzinnym lekarzem to PET wyłapie wszystko co szybko sie dzieli, albo buduje, tam gdzie zachodzi szybki proces komórek i to jest główny argument przeciw propozycjom aby PET robic standardowo w profilaktyce nowotworów

rodzynka

03.01.2015 08:52

Odpowiedz

Efka, UFFFF :)))

leszek

03.01.2015 18:22

Odpowiedz

antybiotyk w organizmie trochę czasu po ostatnim podaniu jeszcze jest i dlatego jeszcze może świecić ,każdy stan zapalny ,infekcje u kobiet sprawy intymne itp,więc nie powinno się wykonywać badania Pet ,Pet to idealne badanie w diagnozowaniu neurologii(padaczki pięknie wychodzą wyniki),