Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

ta chemia....

Autor: Beta62 • 07.03.2006 21:32 • 8 odpowiedzi

Beta62

07.03.2006 21:32

Odpowiedz
Mam dostala dzisiaj pierwsza chemie, choc do konca nie dowiedzialam sie jeszcze jaki ma typ zz. W kazdym razie lekarz powiedzial, ze widza juz na tyle duzo, by zaczac leczenie. No niech im bedzie... Ale mam watpliwosci co do tego co jej podano, a bardziej jakie dawki. Czy tos moze podzielic sie ze mna info na ten temat, jesli ma takowe. To co zapisali w karciemamy to... podaje ponizej :
ABD- 43 mg
VELBE- 10 mg
DTIC- 640 mg
BLEO- 15 mg
Rozumiem, ze te preparaty skladaja sie na ABVD (jesli nie, prosze wyprowadzcie mnie z bledu). CZy to duze dawki, male...? Bo nie wiem wlasciwie nic na ten temat, a jednak nie chcialabym czuc sie tak jak jakies ciele idace potulnie na rzez, no i zeby lekarz nie myslal, ze mozna mi byle kit wcisnac.

baldi

07.03.2006 21:51

Odpowiedz

dawki lekow ustala sie na podstawie powierzchni ciala.. do tego dochodzi jakastam graniczna tolerancja (nie podam konkretnych obliczen, moze +/- 10%?), ktora lekarze czasem staraja sie zastosowac sprawdzajac czy organizm zwiekszona dawke lekow wytrzyma (analogicznie zmniejszajac dawki o te ustalone % w przypadku, gdy nasilaja sie efekty uboczne leczenia)..

Beta62

08.03.2006 09:34

Odpowiedz

O 22:51, dnia 2006-03-07 Baldi napisał(-a):

dawki lekow ustala sie na podstawie powierzchni ciala.. do tego dochodzi jakastam graniczna tolerancja (nie podam konkretnych obliczen, moze +/- 10%?), ktora lekarze czasem staraja sie zastosowac sprawdzajac czy organizm zwiekszona dawke lekow wytrzyma (analogicznie zmniejszajac dawki o te ustalone % w przypadku, gdy nasilaja sie efekty uboczne leczenia)..

Bardzo dziekuje za odpowiedz. To czy akurat te dawki nie sa za duze, to pewnie sie dopiero okaze. Bardzo frustrujace jest jednak to, ze na wszystko (wyniki badan itp.) tyle trzeba czekac niestety.

fantomasz

08.03.2006 09:56

Odpowiedz

O 10:34, dnia 2006-03-08 Beta62 napisał(-a):

Bardzo frustrujace jest jednak to, ze na wszystko (wyniki badan itp.) tyle trzeba czekac niestety.

Niestety tak to bywa u nas :( Norma

Bo to polska nie elegancja francja ;/

Zoisyte

08.03.2006 10:57

Odpowiedz

O 22:32, dnia 2006-03-07 Beta62 napisał(-a):

Mam dostala dzisiaj pierwsza chemie, choc do konca nie dowiedzialam sie jeszcze jaki ma typ zz. W kazdym razie lekarz powiedzial, ze widza juz na tyle duzo, by zaczac leczenie. No niech im bedzie... Ale mam watpliwosci co do tego co jej podano, a bardziej jakie dawki. Czy tos moze podzielic sie ze mna info na ten temat, jesli ma takowe. To co zapisali w karciemamy to... podaje ponizej :

ABD- 43 mg

VELBE- 10 mg

DTIC- 640 mg

BLEO- 15 mg

Rozumiem, ze te preparaty skladaja sie na ABVD (jesli nie, prosze wyprowadzcie mnie z bledu). CZy to duze dawki, male...? Bo nie wiem wlasciwie nic na ten temat, a jednak nie chcialabym czuc sie tak jak jakies ciele idace potulnie na rzez, no i zeby lekarz nie myslal, ze mozna mi byle kit wcisnac.

Wszystko w normie.

Dawki muszą być i maksymalne i bezpieczne zarazem.

Chodzi o skuteczność leczenia.

Rozumiem że oprócz tego otrzymała leki osłonowe???

ozgrozo

08.03.2006 11:13

Odpowiedz

O 11:57, dnia 2006-03-08 Zoisyte napisał(-a):

O 22:32, dnia 2006-03-07 Beta62 napisał(-a):

ABD- 43 mg

VELBE- 10 mg

DTIC- 640 mg

BLEO- 15 mg

Wszystko w normie.

skad to wiesz?

Beta62

08.03.2006 20:52

Odpowiedz

Wszystko w normie.

Dawki muszą być i maksymalne i bezpieczne zarazem.

Chodzi o skuteczność leczenia.

Rozumiem że oprócz tego otrzymała leki osłonowe???

Z tego co wiem, to mama dostala Milurit (na nerki) no i asekuracyjnie przeciwwymiotne tabletki. NIe wiem, czy jeszcze cos powinna dostac. CZy sa jeszcze jakies, ktore maja dzialanie oslonowe?

Beta62

08.03.2006 20:54

Odpowiedz

skad to wiesz?

Zaprowadzono mamie taki zeszyt (dla niej), w ktorym wpisywana ma byc kazda chemia i kazde leki, jakie jej zaaplikowano. Oczywisie jest to oprocz tego, co maja w jej karcie szpitalnej. Dzieki temu wiem to, co napisalam wyzej

baldi

08.03.2006 21:06

Odpowiedz

O 21:54, dnia 2006-03-08 Beta62 napisał(-a):

skad to wiesz?

Zaprowadzono mamie taki zeszyt (dla niej), w ktorym wpisywana ma byc kazda chemia i kazde leki, jakie jej zaaplikowano. Oczywisie jest to oprocz tego, co maja w jej karcie szpitalnej. Dzieki temu wiem to, co napisalam wyzej

to bylo pytanie do niedzwiedzia skad wie, ze podano w normie dawki.