Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: Jakie następne badania przy podejrzeniu chłoniaka ?
Komentujesz wpis użytkownika
pWlbbb
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 20:35, dnia 2014-11-07 pWlbbb napisał(-a): > > O 17:23, dnia 2014-11-06 Asowa napisał(-a): > > > O 16:32, dnia 2014-11-06 pWlbbb napisał(-a): > > > Witam ! Ostatnimi czasy zauważyłem na granicy szyi i dołu nadobojczykowego niewielkie zgrubienie. Jest ono twarde, niebolesne i przesuwalne. Skierowałem się więc do hematologa, który stwierdził, że nie wiadomo czy jest to węzeł chłonny i skierował na USG (prywatnie). Poszedłem na USG i Pani dr. powiedziała, że raczej nie ma się czym martwić. Podaję dokładny opis badania : " W miejscu zgrubienia po stronie prawej w dolnej części szyi widoczny jest niepowiększony węzeł chłonny o wymiarach 13x5 mm o typowej budowie i ukrwieniu. Po stronie lewej dość symetrycznie podobny węzeł chłonny o wymiarach 13x 4mm. Poza tym na szyi węzły chłonne niepowiększone, bez zmian ". Moje pytanie, jakie dalsze badania trzeba wykonać, aby wykluczyć chłoniaka ewentualnie ZZ. Mam 21 lat. Nie mam nocnych potów, gorączki ani chudnięcia. Ostatnio łąpię zadyszkę przy szybkim chodzeniu, lecz nie wiem czy jest to związane z ewentualną chorobą czy moją lekko otyłością i mało aktywnościa fiz. Czasami łapie mnie też świąd skóry, ale podejrzewam, że jest to objaw ze strony psychiki, gdyż wcześniej cierpiałem na drobne zaburzenia psychiczne na tle lękowym. Potrzebne jest wykonanie rentgena ? USG brzucha ? Pozdrawiam > > > > Ale dlaczego chcesz się diagnozować pod kątem chłoniaka? Opis usg jest ok. Węzły masz w normie więc skąd pomysł o tak poważnej chorobie? > > Ziarnica to też chłoniak ;) > Właściwie sam nie wiem.... Nie wiem czy to poważna choroba czy tylko się tak nakręcam. Cały czas dochodzą mi jakieś dodatkowe objawy. Poza tym, te węzły też nie są całkiem takie spoko. Zresztą i tak nie można ocenić węzłów w 100 % w USG.
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź