Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

zęby leczone kanałowo- autoprzeszczep

Autor: Martyna • 06.11.2014 13:16 • 3 odpowiedzi

Martyna

06.11.2014 13:16

Odpowiedz
Witam:)
Mam pytanie do osób, które miały autoprzeszczep. Czy musieliście wyrywać zęby leczone kanałowo? Mój dentysta na początku miał wątpliwości bo mówił, że ząb jest zrobiony dobrze a później stwierdził, ze musze go wyrwac bo to zawsze potencjalne źródło infekcji a mój kanał nie jest w dodatku do końca wypełniony... Konsultowałam to z dwoma lekarzami i mówią że jak nie ma zmian okołowierzchołkowych to nie muszę wyrywać. Niestety podczas leczenia straciłam zaufanie do lekarzy i z jednej strony żal mi zęba a z drugiej nie chce umrzeć z powodu infekcji, która może się wdać z tego powodu. Do jutra muszę podjąć decyzję co robić... Proszę poradźcie mi cos...

ygonx

06.11.2014 13:28

Odpowiedz

żona rok temu w sierpniu byla w tej samej sytuacji, mogła nie wyrywać ale na własna odpowiedzialnosc, wyrwała 3 zeby, jest po przeszczepie, nic sie nie wdało ale kto wie co by było gdyby. teraz ma nowe piekne ząbki :)

Anulek75

07.11.2014 10:56

Odpowiedz
Witam, jestem po 2 autoprzeszczepach i przed żadnym nie wyrywałam zębów leczonych kanałowo. Jeśli są jakieś wątpliwości co do ich wypełnienia może warto zrobić RTG panoramiczne żeby stomatolog jeszcze raz rozważył za i przeciw. Mi w trakcie ostatniego przeszczepu jeden z zębów przypominał o sobie przez kilka dni, leżąc w izolatce marzyłam o dentyście ale po kilku dniach uspokoiło się i po wyjściu zapomniałam o tych dolegliwościach a ząb jak stał tak stoi ;)
Mojej koleżance w innym ośrodku tuż przed przeszczepem wyrwali dla świętego s[pokoju kilka zębów, więc jak widzisz są różne szkoły... i bądź tu człowieku mądry ;)
Pozdrawiam

Martyna

07.11.2014 12:50

Odpowiedz

Dziękuje za rady:) ja ostatecznie zdecydowałam się wyrwać zęba... już jestem po. Zadręczyłabym się wątpliwościami gdybym tego nie zrobiła... Życie przecież ważniejsze niż ząb:) Pozdrawiam