Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Dobra Morfologia a nowotwór ? możliwe?

Autor: Keisha • 21.10.2014 18:08 • 11 odpowiedzi

Keisha

21.10.2014 18:08

Odpowiedz

witam Was. to juz 3 rok...Mam powiększone węzły na szyi , za uchem ,nadobojczykowe... po 4 cm. Morfologia ok, wszystkie Badania w normie. Lekarze podejrzewają u mnie nowotwór układu chłonnego. Mówiłam im, jestem zdrowa - zrobili operacje wycieli węzły, lekarz po wyjsciu z sali operacyjnej powiedział ze węzły wyglądają bardzo źle, cudem będzie jeśli okaże się ze jestem zdrowa. Przed samymi świetami okazało się ze jednak cuda się zdarzają. Węzeł o częsciowo zatartej strukturze. Po 2 latach trafilam na cudowną lekarz, ale ona również mowi mi ze musimy wyciąć kolejnego węzła, że to moze byc łagodny chłoniak. Mówie że to bez sensu ze juz raz miałam ze nic nie wyszło... ona mi odpowiada że potrafią być przypadki gdzie dopiero przy 3 biopsji wykrywają chłoniaka... jestem po operacji czekam na wyniki. czy ktoś miał nowotwór mając dobrą morfologie?? czy morfologia jest wyznacznikiem??

Gościu

21.10.2014 19:17

Odpowiedz

Ja tak miałem. Ok 4 lat węzeł na szyi urósł do ponad 4 cm. Latałem po lekarzach i wszystko ok. Morfologia super, OB 2, żadnych innych objawów. W końcu wysłali mnie na wycięcie węzła i dopiero po jego badaniu immunohistechemicznym wyszło że ziarnica postać nie klasyczna czyli typ LP. W PET wyszedł jeszcze kolejny kreskowy i stadium IIIA. Z końcem lutego tego roku ostatnia szósta chemia ABVD i rytuxymab i na razie jest ok.
Najważniejsze wyciąć węzeł w całości i zbadać go.

Keisha

22.10.2014 07:42

Odpowiedz

ok... mało pocieszające.. .ale prawdziwe. Czyli to jednak możliwe myślałam ze z dobrą morfologią raczej nie. Dzis mam wyniki umieram ze strachu...

ania

22.10.2014 15:58

Odpowiedz

O 09:42, dnia 2014-10-22 Keisha napisał(-a):

ok... mało pocieszające.. .ale prawdziwe. Czyli to jednak możliwe myślałam ze z dobrą morfologią raczej nie. Dzis mam wyniki umieram ze strachu...

Mój lekarz mówi, że nie ma szans, aby cała morfologia była ok, łącznie z crp, ldh i takimi wskaźnikami, zero objawów typu poty, swędzenie, a rozwijał się nowotwór układu chłonnego. Ważne są nie tylko przekroczenia norm, ale proporcje np. ile leukocytów, limfocytów. Dobry lekarz umie "czytać" z wyników, a debil nie.

I co to znaczy łagodny chłoniak?

U mnie po wycięciu węzła widać było od razu, że jest cały biały! Fuj! Zdrowy węzeł wygląda inaczej.

Keisha

22.10.2014 18:03

Odpowiedz
łagodny czyli chodziło mi o łagodny przebieg, gdyby był złośliwy, mogłoby mnie juz nie być na tym swiecie bo szybko by postępował.Lekarz w instytucie hematologii powiedziala ze jest taka możliwośc że wyniki ok, a wychodzi chłoniak z badania histopatologicznego, z objawów mam poty i stany podgorączkowe. Dzis dzwonili ze wyniki będą w piatek albo poniedziałek :/ wiec dalej będe się zastanawiać.
Nie wiem jak wyglądał moj węzeł bo mi nie pokazali.

Na usg napisali mi ze węzły mają nieprawidłową echostrukturę są hipoechogeniczne... co to może znaczyć ??

mam Globulina alfa 1% - podwyższone
Globulina alfa 2% też podwyższone
Globuliny beta 2%
Globulina alfa 1#
Globulina beta 2#
a wskaźnik A/G ZA MAŁE...

Czy ktoś się na tym zna ? żeby powiedzieć mi co to oznacza ??

Lena

22.10.2014 18:41

Odpowiedz

O 20:03, dnia 2014-10-22 Keisha napisał(-a):

łagodny czyli chodziło mi o łagodny przebieg, gdyby był złośliwy, mogłoby mnie juz nie być na tym swiecie bo szybko by postępował.Lekarz w instytucie hematologii powiedziala ze jest taka możliwośc że wyniki ok, a wychodzi chłoniak z badania histopatologicznego, z objawów mam poty i stany podgorączkowe. Dzis dzwonili ze wyniki będą w piatek albo poniedziałek :/ wiec dalej będe się zastanawiać.

Na usg napisali mi ze węzły mają nieprawidłową echostrukturę są hipoechogeniczne... co to może znaczyć ??

Globuliny beta 2%

Globulina alfa 1#

Globulina beta 2#

Zrobili Ci proteinogram. Podwyższone globuliny występują przy nowotworach, ale też wielu innych schorzeniach. A jaką masz β-2-mikroglobulinę? Ona jest markerem zz.

Wskaźnik A/G (albuminy do globulin) przy chłoniakach jest raczej obniżony, bo globuliny są podwyższone a albuminy obniżone.

A jak wyglądają inne badania krwi?

Keisha

22.10.2014 18:49

Odpowiedz

Nie wiem co to β-2-mikroglobulinę...

mam napisane podwyższony poziom frakci Beta2...

czyli po tych wynikach jest jakies zaryz ze mogę mieć nowotwór??

O 20:41, dnia 2014-10-22 Lena napisał(-a):

O 20:03, dnia 2014-10-22 Keisha napisał(-a):

Globuliny beta 2%

Globulina alfa 1#

Globulina beta 2#

Zrobili Ci proteinogram. Podwyższone globuliny występują przy nowotworach, ale też wielu innych schorzeniach. A jaką masz β-2-mikroglobulinę? Ona jest markerem zz.

Wskaźnik A/G (albuminy do globulin) przy chłoniakach jest raczej obniżony, bo globuliny są podwyższone a albuminy obniżone.

A jak wyglądają inne badania krwi?

Lena

22.10.2014 18:53

Odpowiedz

Aby coś stwierdzić potrzeba wszystkich wyników, a nie wycinka globulin.

Keisha

22.10.2014 19:03

Odpowiedz

Rozumiem,

to czekam dalej na wyniki.. reszta badan jest ok.

O 20:53, dnia 2014-10-22 Lena napisał(-a):

Aby coś stwierdzić potrzeba wszystkich wyników, a nie wycinka globulin.

Truskawa

22.10.2014 22:29

Odpowiedz

Ciezko sugerowac sie morfologia. Moja nie byla co prawda idealnie w normie, ale w opinii niektorych lekarzy, na nowotwor wyniki nie wskazywaly.

HOPE

23.10.2014 10:26

Odpowiedz

O 00:29, dnia 2014-10-23 Truskawa napisał(-a):

Ciezko sugerowac sie morfologia.

100%racja.

To zależy też od stopnia zaawansowania choroby. Na początku gdy choroba się rozwija w morfologii może nie być żadnych zmian. U mnie w momencie krytycznym przed samą diagnozą wartości były nieco podwyższone. Zwłaszcza LDH.Podejrzewam, że gdybym wcześniej sprawdziła, krew mogłaby nic nie zasugerować. Bardziej rentgen lub tomograf, względnie USG. Bez tego nie ma co doszukiwać się choroby albo przeciwnie twierdzić, że jest się zdrowym tylko na podstawie wskaźników morfologii.

Badania, badania i jeszcze raz badania. No i jeszcze objawy ogólne, których przy chorobach nie brakuje. Niczego nie należy lekceważyć ale też nie dodawać i szukać dziury w całym.

Powymądrzała się HOPE.

Truskawa

23.10.2014 23:44

Odpowiedz

I jeszcze pokazac te wyniki, czy obrazy np usg, specjaliscie, bo zwykly lekarz wykonujacy badanie, moze nie zauwazyc nieprawidlowosci (u mnie tak bylo)