Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

węzły na szyi kto miał, proszę o kontakt!

Autor: HOPE • 18.10.2014 15:31 • 17 odpowiedzi

HOPE

18.10.2014 15:31

Odpowiedz
Bardzo.
Wiem, że dużo mnie na stronie ostatnio, przepraszam, ale bardzo potrzebuję wsparcia.
Mam powiększony węzeł na szyi, pod żuchwą, dokładnie pod uchem. Będę mieć wycinany do bad hist i bardzo się boję tego na szyi. Potrzebuję informacji jak to dokładnie wygląda i jakie jest ryzyko jakiegoś uszkodzenia nerwu twarzowego lub tym podobnych.
Mój adres. workservice.wro@gmail.com

Janek

18.10.2014 17:49

Odpowiedz

O 17:31, dnia 2014-10-18 HOPE napisał(-a):

Bardzo.

Wiem, że dużo mnie na stronie ostatnio, przepraszam, ale bardzo potrzebuję wsparcia.

Mam powiększony węzeł na szyi, pod żuchwą, dokładnie pod uchem. Będę mieć wycinany do bad hist i bardzo się boję tego na szyi. Potrzebuję informacji jak to dokładnie wygląda i jakie jest ryzyko jakiegoś uszkodzenia nerwu twarzowego lub tym podobnych.

Mój adres. workservice.wro@gmail.com

Ja miałem wycinany węzeł z szyi było to w 1985 wtedy siedziałem na stołeczku u chirurga, po bodajże godzinie pozwolono mi jechać do domu, a teraz przy wznowie, gdy mi wycinali nadobojczykowy, to mnie przygotowywano jak do najcięższej operacji, takie były czasy i nikt nie narzekał, cieszyliśmy się, że z nami coś robią, pozdrowiam

Asowa

18.10.2014 18:01

Odpowiedz

O 19:49, dnia 2014-10-18 Janek napisał(-a):

O 17:31, dnia 2014-10-18 HOPE napisał(-a):

Bardzo.

Ja dla odmiany miałam pod narkozą. W środę pposzłam do szpitala, w czwartek rano była operacja a w piątek rano byłam już w domu. Nie było żadnych komplikacji. Tylko czasem, po 5 latach, jak np ziewam to czuję jakby mi coś przeskoczylo w zuchwie ale nie jest to jakimś problemem.

A dokładnie przebadałaś zęby?

HOPE

18.10.2014 18:11

Odpowiedz

Ja miałem wycinany węzeł z szyi było to w 1985 wtedy siedziałem na stołeczku u chirurga, po bodajże godzinie pozwolono mi jechać do domu, a teraz przy wznowie, gdy mi wycinali nadobojczykowy, to mnie przygotowywano jak do najcięższej operacji, takie były czasy i nikt nie narzekał, cieszyliśmy się, że z nami coś robią, pozdrowiam

Dziękuję Panie Janku. Ja mam mocno schowany pod żuchwą blisko ścięgien na szyi pod uchem i zastanawiam się jakim cudem lekarz usunie coś takiego???

Przy pierwszej diagnozie miałam wycinany pachowy, ale był wielkości kurzego jaja i nie otulony kośćmi ani ścięgnami.

Teraz mam stresa, bo jak dla mnie to dość skomplikowane, sam lekarz straszył nawet...

Wiem, że panikuję, taka uroda :)

HOPE

18.10.2014 18:14

Odpowiedz
Asowa,
Ząbki po przeglądzie, stan doskonały.
Mam kilka powiększonych węzłów po obu stronach szyi, więcej i większe po prawej, ponadto w pachwinach, największy 19mm, swędzi skóra drugi miesiąc, nie pamiętam kiedy spałam ciągiem choćby godzinę.
Gdzie dokładnie miałaś węzeł i jakiej wielkości?

Asowa

18.10.2014 20:39

Odpowiedz

O 20:14, dnia 2014-10-18 HOPE napisał(-a):

Asowa,

Ząbki po przeglądzie, stan doskonały.

Mam kilka powiększonych węzłów po obu stronach szyi, więcej i większe po prawej, ponadto w pachwinach, największy 19mm, swędzi skóra drugi miesiąc, nie pamiętam kiedy spałam ciągiem choćby godzinę.

Gdzie dokładnie miałaś węzeł i jakiej wielkości?

Mój był na szyi, między żuchwą a obojczykiem. Długo był malutką kuleczką, w ciągu jednej nocy urósł do wielkości pudełka od zapałek. Ale ja objawy choroby miałam z pół roku przed pojawieniem się tej kuleczki. Morfologia była ok więc nic dalej z tym nie robiłam. Fizycznie byłam coraz słabsza. Jak węzeł urósł diagnoza była szybko. Okazało się, że to chłoniak nieziarniczy, od ponad 4 lat jest remisja:)

HOPE

19.10.2014 03:49

Odpowiedz

Mój był na szyi, między żuchwą a obojczykiem. Długo był malutką kuleczką, w ciągu jednej nocy urósł do wielkości pudełka od zapałek. Ale ja objawy choroby miałam z pół roku przed pojawieniem się tej kuleczki. Morfologia była ok więc nic dalej z tym nie robiłam. Fizycznie byłam coraz słabsza. Jak węzeł urósł diagnoza była szybko. Okazało się, że to chłoniak nieziarniczy, od ponad 4 lat jest remisja:)

Gratulacje z powodu remisji :)

Ja wytrwałam po walce 4 lata, a teraz znów atak, ale u mnie to inna historia...

Asowa

19.10.2014 08:27

Odpowiedz

O 05:49, dnia 2014-10-19 HOPE napisał(-a):

Gratulacje z powodu remisji :)

Ja wytrwałam po walce 4 lata, a teraz znów atak, ale u mnie to inna historia...

Ale u ciebie to nie musi być nic groźnego, może to zwykły zapalny węzeł, nie nowotworowy.

Ja dla odmiany mam inne jazdy i stres związany z częstymi badaniami:)

HOPE

19.10.2014 08:49

Odpowiedz

Ale u ciebie to nie musi być nic groźnego, może to zwykły zapalny węzeł, nie nowotworowy.

W takim razie już więcej nie zawracam głowy, każdy tu ma przecież lub miał "jazdę".

Życzę zdrowia i powodzenia w dbaniu o własne ciało i samopoczucie.

Asowa

19.10.2014 09:52

Odpowiedz

O 10:49, dnia 2014-10-19 HOPE napisał(-a):

W takim razie już więcej nie zawracam głowy, każdy tu ma przecież lub miał "jazdę".

Życzę zdrowia i powodzenia w dbaniu o własne ciało i samopoczucie.

Kiedy masz mieć wycinany ten węzeł?

HOPE

19.10.2014 09:57

Odpowiedz

23(czwartek)

Lena

20.10.2014 16:11

Odpowiedz

O 11:57, dnia 2014-10-19 HOPE napisał(-a):

23(czwartek)

Trzymam kciuki, aby to nie była jednak zz.

HOPE

04.11.2014 12:16

Odpowiedz

O 18:11, dnia 2014-10-20 Lena napisał(-a):

O 11:57, dnia 2014-10-19 HOPE napisał(-a):

23(czwartek)

Trzymam kciuki, aby to nie była jednak zz.

Wyniku nie ma i nie ma...

Wydaje mi się, ze się powiększają na szyi węzły , trochę się przestraszyłam, są mega twarde, sięgają do gardła,mam trudności z połykaniem i boli mnie ucho i gardło.

Panikuję trochę bo za pierwszym razem na szyi nie miałam tylko klatka i nadobojczyk.Było inaczej.

Proszę, napiszcie coś, jeśli mieliście na szyi jak to jest i czy mieliście duże te węzły.

Chętnie na priv, jeśli ktoś dysponuje kilkoma minutami.

HOPE

04.11.2014 12:56

Odpowiedz

Dodam, że mam strasznie sucho w ustach i ogólnie duży dyskomfort w gardle. Też tak mieliście, zaczynam trochę panikować.

Lena

04.11.2014 17:49

Odpowiedz

O 13:56, dnia 2014-11-04 HOPE napisał(-a):

Dodam, że mam strasznie sucho w ustach i ogólnie duży dyskomfort w gardle. Też tak mieliście, zaczynam trochę panikować.

Dziwne te Twoje objawy, nawet jak ktoś miał na szyi to raczej gardło nie bolało. Może to jednak nie zz!

Asowa

04.11.2014 18:10

Odpowiedz

O 18:49, dnia 2014-11-04 Lena napisał(-a):

Dziwne te Twoje objawy, nawet jak ktoś miał na szyi to raczej gardło nie bolało. Może to jednak nie zz!

Miałaś wycięty cały węzeł czy tylko biopsje? Miałaś znieczulenie i byłaś intubowana? Za mało piszesz , żeby coś doradzić. A na wynik trzeba poczekać, ja czekałam chyba że 3 tygodnie, może troszkę krócej.

Janek

04.11.2014 18:41

Odpowiedz

O 18:49, dnia 2014-11-04 Lena napisał(-a):

Ja miałem na szyi pakiet wielkości pomarańczy i gardło mi nawalało, powiększone miałem migdały, suchości nie pamiętam bo to było prawie 30 lat temu

Eee

05.11.2014 23:15

Odpowiedz

HOPE... U mnie zaczęło się jednocześnie straszny świąd skóry, dwa razy zapalenie ucha, i podczas przełykania np. śliny uczucie jakbym miała tam kluchę jakąś. Gardło same w sobie nie bolało, ani suchości nie czułam. Tylko dyskomfort. Potem okazało się że to zz. Że m.in węzeł szyjny dolny lewy i zz też w tarczycy. To wszystko trochę uciskało na przełyk widocznie, bo w miarę brania chemii przestałam to czuć. Ale to mógł być zwykły zbieg okoliczności i HOPE wcale nie musisz być chory