Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Objaw Raynauda

Autor: vanilia • 07.10.2014 19:59 • 7 odpowiedzi

vanilia

07.10.2014 19:59

Odpowiedz
Pytanie do osób, które mają objaw Raynauda - drętwienie palców dłoni, mrowienie, blada skóra.
Czy pojawił się on u Was w trakcie leczenia czy po?
Ja swoje leczenie zakończyłam 22 lipca (6 kursów abvd), a objaw pojawił się po raz pierwszy 28 września i jest praktycznie codziennie.
Z tego co czytałam może to być efekt po bleomycynie, a może też być objawem chłoniaka. Więc teraz na dwoje babka wróżyła :/

Lena

08.10.2014 06:13

Odpowiedz

O 21:59, dnia 2014-10-07 Vanilia napisał(-a):

Pytanie do osób, które mają objaw Raynauda - drętwienie palców dłoni, mrowienie, blada skóra.

Czy pojawił się on u Was w trakcie leczenia czy po?

Ja swoje leczenie zakończyłam 22 lipca (6 kursów abvd), a objaw pojawił się po raz pierwszy 28 września i jest praktycznie codziennie.

Z tego co czytałam może to być efekt po bleomycynie, a może też być objawem chłoniaka. Więc teraz na dwoje babka wróżyła :/

Takie objawy mogą występować zarówno w trakcie chemii, jak i po. W ciągu pół roku po chemii powinno się to unormować.

Miałaś IIe? - a co było zajęte?

beata79

08.10.2014 08:54

Odpowiedz

Ja tak miałam w trakcie i po leczeniu. Już nie pamiętam kiedy minęło, ale na pewno kilka miesięcy po zakończeniu chemii taki objaw u mnie występował.

zombiradok

08.10.2014 09:36

Odpowiedz

O 10:54, dnia 2014-10-08 beata79 napisał(-a):

Ja tak miałam w trakcie i po leczeniu. Już nie pamiętam kiedy minęło, ale na pewno kilka miesięcy po zakończeniu chemii taki objaw u mnie występował.

3 mce mialem objaw w lewej rece ostatni palec u dlonie caly czas scierpniety

efka

08.10.2014 13:25

Odpowiedz
6 cykli ABVD skończyłam w styczniu 2013 roku, potem radio koniec w czerwcu, drętwienie rąk i nóg zaczęło sie jakis czas po zakończeniu leczenia, wirówka oraz aescin troszkę pomaga ale na krótko, ostatnio miałam napad paniki w zwiazku z jelitem drażliwym i dłonie tak mi zdrętwiały ze ich nie czułam, były białe jak ściana, przed leczeniem zz przeżyłam kilka takich napadów paniki ale takie drętwienie miałam pierwszy raz, systematycznie odwiedzam neurologa licząc, ze kiedyś to się skończy bo to naprawdę uciążliwe jest

życzę zdrowia, pozdrawiam

vanilia

08.10.2014 20:15

Odpowiedz

Takie objawy mogą występować zarówno w trakcie chemii, jak i po. W ciągu pół roku po chemii powinno się to unormować.

Miałaś IIe? - a co było zajęte?

Zajęte miałam węzły nadobojczykowe schodzące do śródpiersia i migdałki.

vanilia

08.10.2014 20:18

Odpowiedz

O 10:54, dnia 2014-10-08 beata79 napisał(-a):

Pocieszające jest że twierdzisz, że ten objaw mija, bo ostatnio podczas kierowania autem zdrętwiały mi wszystkie palce....kręcenie kierownicą i zmiana biegów nie należały ani do łatwych, ani do przyjemnych.

Gizmo

09.10.2014 11:51

Odpowiedz

Mnie ten objaw dopadł pare miesiecy po chemii. Przeszłam neurolog, flebologa, dermatologa, który wykluczył wszelkie choroby o podłożu reumatoidalnym i jednoznacznie potwierdził, że to objaw polekowy. Z czasem bielenie palców przechodziło i z miesiąca na miesiąc było lepiej choć u mnie trwało to ponad 2 lata:)