Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Rokowania - co mówią lekarze?

Autor: ania • 07.10.2014 11:51 • 4 odpowiedzi

ania

07.10.2014 11:51

Odpowiedz
Czy po zakończonym leczeniu pytacie o rokowania i czy lekarz chce odpowiedzieć?
Podobno w stadium IIBX jak pet był dobry w trakcie leczenia mam ok. 5-10% ryzyka wznowy. Lekarze mają doświadczenie, widza jak leczył się dany pacjent, jakie ma ryzyka. Jak to było u was? Gdzieś czytałam, że ryzyko wznowy w pierwszych 3-5 latach jest ok. 30% i zdurniałam. Fakt, że chodziło o przedział IIBX-IVB (chyba materiał dr Jurczyka z Krakowa).

Dominik

07.10.2014 17:05

Odpowiedz

O 13:51, dnia 2014-10-07 ania napisał(-a):Cześć też jestem po zakończonym leczeniu z takim samym rozpoznaniem jak Ty IIBx miałem 6 cykli Abvd i 24 lamp właśnie zakonczyle m leczenie i w sumie człowiek nie wie na czym stoi...i lekarz nie powie jest PAN zdrowy... Tylko przyjdź PAN za pol roku..

Podobno w stadium IIBX jak pet był dobry w trakcie leczenia mam ok. 5-10% ryzyka wznowy. Lekarze mają doświadczenie, widza jak leczył się dany pacjent, jakie ma ryzyka. Jak to było u was? Gdzieś czytałam, że ryzyko wznowy w pierwszych 3-5 latach jest ok. 30% i zdurniałam. Fakt, że chodziło o przedział IIBX-IVB (chyba materiał dr Jurczyka z Krakowa).

nuri

08.10.2014 11:56

Odpowiedz

O 13:51, dnia 2014-10-07 ania napisał(-a):

Na co Ci to ciesz się, że masz to już z głowy i żyjesz :P

Eli

09.10.2014 13:36

Odpowiedz

O 19:05, dnia 2014-10-07 Dominik napisał(-a):

Cześć też jestem po zakończonym leczeniu z takim samym rozpoznaniem jak Ty IIBx miałem 6 cykli Abvd i 24 lamp właśnie zakonczyle m leczenie i w sumie człowiek nie wie na czym stoi...i lekarz nie powie jest PAN zdrowy... Tylko przyjdź PAN za pol roku..

Hej Dominik, kiedys pislaismy razem w sprawie PET i czestosci jego wykonywania. O ile pamietam leczysz sie w Gliwicach. Fajnie ze juz jestes po leczeniu i ze wszystko w porzadku:)

Lena

10.10.2014 07:27

Odpowiedz

O 15:36, dnia 2014-10-09 Eli napisał(-a):

O 19:05, dnia 2014-10-07 Dominik napisał(-a):

Cześć też jestem po zakończonym leczeniu z takim samym rozpoznaniem jak Ty IIBx miałem 6 cykli Abvd i 24 lamp właśnie zakonczyle m leczenie i w sumie człowiek nie wie na czym stoi...i lekarz nie powie jest PAN zdrowy... Tylko przyjdź PAN za pol roku..

Hej Dominik, kiedys pislaismy razem w sprawie PET i czestosci jego wykonywania. O ile pamietam leczysz sie w Gliwicach. Fajnie ze juz jestes po leczeniu i ze wszystko w porzadku:)

Mnie lekarz powiedział "jest pani zdrowa, proszę sobie kupić wino i to uczcić :)", ryzyko wznowy w moim przypadku ok. 5-10%, a najważniejszy jest pierwszy rok. Jestem w remisji 1,5 roku i wiem, że z każdym miesiącem to ryzyko wznowy spada, aż będzie takie jak w przypadku zdrowego człowieka. Mam mnóstwo pozytywnej energii, wiem jak się badać, na co zwracać uwagę.

Jestem człowiekiem myślącym, więc pytam i chcę wiedzieć. Kupując odkurzacz robię rozeznanie rynku, porównuję, wybieram najlepsze opcje, a lecząc raka też chcę wiedzieć jak najwięcej o chorobie, zrozumieć ją, potem żyć odpowiedzialnie, zdrowo się odżywiać, uprawiać sporty, minimalizować ryzyko wznowy. W ogóle nie dziwią mnie pytania pacjentów o rokowania. To normalne! Dziwni mnie, że ktoś nawet nie wie jaki ma typ ziarnicy, stadium i jak się ją leczy, a takie osoby spotkałam w CO i nie były to tylko emerytki. Dla mnie taki stosunek do choroby własnego ciała to szok.