Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Czy jest się czym przejmować?

Autor: Koko28 • 03.10.2014 23:55 • 10 odpowiedzi

Koko28

03.10.2014 23:55

Odpowiedz
Hej, od 1,5 msc mam powiększony lewy węzeł chłonny nadobojczykowy (robiłam USG- 3 tyg. temu miał 8mm, teraz 13x3mm). Wg radiologa prawdopodobnie jest odczynowy, ale jeśli od samego początku nie bolał (zauważyłam go po tym, że coś zaczęło mnie nad obojczykiem lekko uwierać), nie było ani nie ma żadnego zaczerwienienia wokół niego i przede wszystkim nie przechodziłam ostatnio żadnej infekcji, która dałaby jakkolwiek o sobie znać, to powinnam to zostawić, czy jeszcze za jakiś czas powtórzyć badania itd.?
Na razie byłam u hematologa- miałam badania krwi: OB- 20, monocyty w rozmazie RĘCZNYM 12%, podwyższony kwas moczowy, reszta w normie, hemoglobina na granicy normy (12,0). Dostałam antybiotyk na 7 dni, mam go brać i sprawdzać czy węzeł się zmniejsza, biorę go od 3 dni, a nie zmniejszył się ani trochę...
Czy nie ma się czym martwić?
Dużo się naczytałam o tych nieszczęsnych węzłach nadobojczykowych, szczególnie jeśli pojawiają się nagle i bez uchwytnej przyczyny.
Dodam jeszcze, że od ponad roku mam wieczorem praktycznie codziennie stany podgorączkowe, do tego też jestem ciągle zmęczona, na tyle, że potrafię przespać nawet 18 godzin w ciągu dnia...
z góry dziękuję za odpowiedź ;)

Janek

04.10.2014 05:58

Odpowiedz

O 01:55, dnia 2014-10-04 Koko28 napisał(-a):

Nie podobają mi się te wyniki z krwi, OB wysokie,osłabienie i stany podgorączkowe, potrzebna powtórka z badan oraz wizyta u specjalisty, najlepiej hematolog lub onkolog, przy tych objawach ostrożność nie zaszkodzi, pozdrawiam

Asowa

04.10.2014 06:33

Odpowiedz

O 07:58, dnia 2014-10-04 Janek napisał(-a):

O 01:55, dnia 2014-10-04 Koko28 napisał(-a):

Nie podobają mi się te wyniki z krwi, OB wysokie,osłabienie i stany podgorączkowe, potrzebna powtórka z badan oraz wizyta u specjalisty, najlepiej hematolog lub onkolog, przy tych objawach ostrożność nie zaszkodzi, pozdrawiam

Też tak myślę, tylko dokończyć antybiotyk i morfologię powtórz jakiś tydzień po zakończonym leczeniu. I koniecznie pisz co u ciebie.

Koko28

04.10.2014 17:20

Odpowiedz
Dziękuję Wam za odpowiedź.
Ok, to biorę antybiotyk do końca, potem tydzień przerwy i zrobię badania krwi, dam znać jak wyszły.
Najgorzej, że najbliższy termin wizyty u mojego hematologa to dopiero 23.12 :/ Mimo, że prywatnie...

Asowa

04.10.2014 19:25

Odpowiedz

O 19:20, dnia 2014-10-04 Koko28 napisał(-a):

Dziękuję Wam za odpowiedź.

Ok, to biorę antybiotyk do końca, potem tydzień przerwy i zrobię badania krwi, dam znać jak wyszły.

Najgorzej, że najbliższy termin wizyty u mojego hematologa to dopiero 23.12 :/ Mimo, że prywatnie...

A onkolog? Zresztą zrób najpierw te badania a potem pomożemy Ci ewentualnie dalej z szukaniem lekarza. Np w Warszawie w CO jak masz złe wyniki to na wizytę nie czeka się długo.

Koko28

04.10.2014 20:10

Odpowiedz

A onkolog? Zresztą zrób najpierw te badania a potem pomożemy Ci ewentualnie dalej z szukaniem lekarza. Np w Warszawie w CO jak masz złe wyniki to na wizytę nie czeka się długo.

Onkolog spojrzy na USG: przeczyta- raczej odczynowy i zapewne na tym się sprawa skończy... Chociaż szczerze mówiąc ani na jednym ani na drugim USG tego węzła radiolog nie określił ani echogeniczności ani przepływu w nim...

Zobaczył, zmierzył i tyle.

Lena

04.10.2014 22:19

Odpowiedz

Zrób sobie sama prywatnie CRP, LDH i beta 2 mikroglobulinę.

agusia

05.10.2014 10:22

Odpowiedz

Witam u mnie tez tak sie zaczelo maly wezelek nad obojczykiem zadnych obiawow ogulnych wyniki dobrewizyta u laryngo tk klatki i powiekszone wezly w srudpiersiu prywatna wizyta u onkologa i skierowanie co co gliwice i diagnoza po kilku biobsjach zz jestem wlasnie w trakcie leczenia wiec nie czekaj tylko jak najszybciej zrob badania.trzymam kciuki ze bedzie dobrze.

Asowa

05.10.2014 10:59

Odpowiedz

O 22:10, dnia 2014-10-04 Koko28 napisał(-a):

Onkolog spojrzy na USG: przeczyta- raczej odczynowy i zapewne na tym się sprawa skończy... Chociaż szczerze mówiąc ani na jednym ani na drugim USG tego węzła radiolog nie określił ani echogeniczności ani przepływu w nim...

Zobaczył, zmierzył i tyle.

A skąd wiesz co zrobi onkolog? Hematolog może cię potraktować też w taki sposób.

Koko28

15.10.2014 19:54

Odpowiedz
Hej, miałam się odezwać jak tam.
Brałam antybiotyk przez 7 dni, odczekałam i zrobiłam badania krwi.
Hematolog szukając przyczyn powiększenia się tego węzła chłonnego zlecił m.in. badanie na toxoplazmozę- ujemne, transaminazy, co by zobaczyć czy to nie od jakieś choroby wątroby- też w porządku, w normie.
Do tego moje OB wynosi już 29... Więc urosło o 9 w niecałe 2 tygodnie mimo, że niby praktycznie zawsze po antybiotyku chociaż trochę spada, więc trochę mnie to przestraszyło.
A węzełek na moje "wymacanie" na dodatek się powiększył jeszcze bardziej...
Jutro mam wizytę u hematologa, dam znać co dalej.

Lena

16.10.2014 16:47

Odpowiedz

O 21:54, dnia 2014-10-15 Koko28 napisał(-a):

Hej, miałam się odezwać jak tam.

Brałam antybiotyk przez 7 dni, odczekałam i zrobiłam badania krwi.

Hematolog szukając przyczyn powiększenia się tego węzła chłonnego zlecił m.in. badanie na toxoplazmozę- ujemne, transaminazy, co by zobaczyć czy to nie od jakieś choroby wątroby- też w porządku, w normie.

Do tego moje OB wynosi już 29... Więc urosło o 9 w niecałe 2 tygodnie mimo, że niby praktycznie zawsze po antybiotyku chociaż trochę spada, więc trochę mnie to przestraszyło.

A węzełek na moje "wymacanie" na dodatek się powiększył jeszcze bardziej...

Jutro mam wizytę u hematologa, dam znać co dalej.

A badania krwi LDH, CRP, B2 mikroglobulina?