Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

pytanie o świąd

Autor: natalia • 03.10.2014 18:14 • 2 odpowiedzi

natalia

03.10.2014 18:14

Odpowiedz

Witam! Mam pytanie. Ostatnio zaobserwowałam, że niekiedy po spożyciu alkoholu odczuwam świąd w okolicach ramion. Słyszałam, że może być to objaw chłodniaka Hodgkina, skądinąd znalazłam właśnie artykuł, w którym przeczytałam, że ostatnio się od tej tezy odchodzi. Czy powinnam się z tym objawem zgłosić do lekarza? Przepraszam, jeśli niepotrzebnie Was proszę o odpowiedź, ale miewam również stany podgorączkowe, za które podobno odpowiedzialne jest przewlekłe zapalenie zatok, a nie chciałabym sprawy zaniedbać. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

efka

03.10.2014 19:12

Odpowiedz

O 20:14, dnia 2014-10-03 natalia napisał(-a):

Witam! Mam pytanie. Ostatnio zaobserwowałam, że niekiedy po spożyciu alkoholu odczuwam świąd w okolicach ramion. Słyszałam, że może być to objaw chłodniaka Hodgkina, skądinąd znalazłam właśnie artykuł, w którym przeczytałam, że ostatnio się od tej tezy odchodzi. Czy powinnam się z tym objawem zgłosić do lekarza? Przepraszam, jeśli niepotrzebnie Was proszę o odpowiedź, ale miewam również stany podgorączkowe, za które podobno odpowiedzialne jest przewlekłe zapalenie zatok, a nie chciałabym sprawy zaniedbać. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

świądu nigdy nie miałam jako objaw ziarnicy, a zmęczenie i stany podgorączkowe tak, łączono je ze stanem zapalnym zatok, zatoki wyleczyłam a objawy ziarnicy troszkę zmniejszyły się bo leczyłam zatoki sterydami.

krótko mówiąc ziarnica u mnie robiła podchody z lekarzami różnych specjalności aż wreszcie wykryto ją w 3 stadium zaawansowania.

zrób badania, szukaj, nalegaj na badania, mi przez ponad rok lekarze nie badali węzłów chłonnych a ten pierwszy który ich dotknął wysłuchawszy moich opowieści o moich objawach powiedział :ziarnica albo sarkoidoza ......... i świat się na chwilkę zatrzymał

natalia

03.10.2014 20:28

Odpowiedz

Bardzo dziękuję za odpowiedź! W przyszłym tygodniu pójdę do hematologa z badaniami krwi. Węzły miałam badane około roku temu, ponieważ miałam powiększony węzeł, na granicy normy, na karku. Pobrano mi go w całości i wynik był w porządku, ale od tego czasu jestem wyczulona na temat. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Gdyby mieli Państwo jakąś wiedzę na temat świądu po alkoholu - tego, czy istotnie jest to jeden z ewentualnych objawów, byłabym wdzięczna za informacje.