Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Morfologia, a miesiączka

Autor: okresowa • 24.09.2014 10:44 • 8 odpowiedzi

okresowa

24.09.2014 10:44

Odpowiedz
Hej,

W poniedziałek mam kontrolną wizytę u hematologa, oczywiscie mam zrobic jak zawsze przed nią morfologię itp podstawowe badania. Dzisiaj dużo wcześniej dostałam okres (ok. 5 dni). Badania miałam wykonać sobie jutro i co teraz? Mam je normalnie zrobić? Mam do wykonania morfologię, ob, crp, rozmaz, ldh i próby wątrobowe. Czy okres znacząco wpłynie na wyniki? Co powinnam zrobic? Nie wiem kiedy się dostanę do Pani doktor jeżeli przełożę wizytę... :( Ale pech!

okresowa

24.09.2014 10:47

Odpowiedz

Oczywiście mam też zrobić rozmaz ręczny. I tutaj także pytanie czy okres może na niego wpłynąć? O ile mam świadomość, że na ob czy poszczególne parametry morfologii tak to nie wiem jak jest z rozmazem? Moja Pani doktor kieruje się przede wszystkim nim jeżeli chodzi o "podstawową morfologię".

Asowa

24.09.2014 12:30

Odpowiedz

O 12:47, dnia 2014-09-24 okresowa napisał(-a):

Oczywiście mam też zrobić rozmaz ręczny. I tutaj także pytanie czy okres może na niego wpłynąć? O ile mam świadomość, że na ob czy poszczególne parametry morfologii tak to nie wiem jak jest z rozmazem? Moja Pani doktor kieruje się przede wszystkim nim jeżeli chodzi o "podstawową morfologię".

Myślę, że badanie możesz zrobić, jeśli nie masz obfitych miesiączek to hemoglobina tez wyjdzie prawidłowo.

okresowa

24.09.2014 16:25

Odpowiedz

O 14:30, dnia 2014-09-24 Asowa napisał(-a):

Myślę, że badanie możesz zrobić, jeśli nie masz obfitych miesiączek to hemoglobina tez wyjdzie prawidłowo.

Dzięki Asowa. :) Akurat dzisiejszy okres wyjątkowo skąpy, choć i zazwyczaj mam skąpe, ale ten obecny nadwyraz. Ewentualnie powtórzę, bo wolę jednak przejść się do Pani doktor w poniedziałek. Powiem po prostu, że dostałam okres.

Tilia

24.09.2014 20:24

Odpowiedz

O 18:25, dnia 2014-09-24 okresowa napisał(-a):

O 14:30, dnia 2014-09-24 Asowa napisał(-a):

Dzięki Asowa. :) Akurat dzisiejszy okres wyjątkowo skąpy, choć i zazwyczaj mam skąpe, ale ten obecny nadwyraz. Ewentualnie powtórzę, bo wolę jednak przejść się do Pani doktor w poniedziałek. Powiem po prostu, że dostałam okres.

Nigdy sie okresem nie przejmowalam. Normalnie robilam badania.

Gizmo

25.09.2014 07:39

Odpowiedz

Zdecydowanie się nie przejmuj i rób badania normalnie:)

okresowa

25.09.2014 10:12

Odpowiedz

Tilia i Gizmo, dzięki. :) Właśnie wróciłam z labolatorium. :)

Truskawa

27.09.2014 19:54

Odpowiedz

A czy miesiączka może wpływać na ob?

Asowa

27.09.2014 20:09

Odpowiedz

O 21:54, dnia 2014-09-27 Truskawa napisał(-a):

A czy miesiączka może wpływać na ob?

O czym świadczy podwyższone OB?

Wskaźnik OB powyżej normy jest fizjologiczny w ciąży i w połogu (do 6 tygodni po porodzie). Podwyższone OB może także występować u kobiet tuż przed miesiączką i podczas menstruacji, a także pod wpływem hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Wtedy nie powinno budzić niepokoju. W innych przypadkach podwyższone OB w badaniach krwi wymaga dalszej diagnostyki.