Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Ciekawy artykuł - kontrole po wyleczeniu

Autor: Lena • 23.09.2014 13:26 • 17 odpowiedzi

Lena

23.09.2014 13:26

Odpowiedz
Ciekawy artykuł dotyczący kontroli po wyleczeniu:
http://vectorblog.org/2013/11/less-is-more-do-hodgkins-survivors-really-need-ct-scans-after-treatment/

Nasze kontrole powinny skupiać się na badaniach krwi (bardzo szerokich), badaniu palpitacyjnym węzłów, wywiadzie i ewentualnie rentgenie, który i tak mamy wykonywany co rok czy dwa w badaniach do pracy. Nic więcej. Tomograf, a już nie daj Boże Pet, to niepotrzebne naświetlanie.

I powiem szczerze, że zgadzam się w 100%. Takie badania powinny być zlecane tylko wówczas, gdy coś jest podejrzane. Nie ma takiej możliwości, aby pacjent miał super wyniki (w tym OB, CRP, LDH, B2 mikroglobulinę w normie), węzły ok, nic nie swędzi, nie poci się, nie chudnie i ma wznowę. Chociaż jedna rzecz musi być nie tak przy wznowie. A jeżeli wszystko gra to po co męczyć organizm?

Ania Konopka

23.09.2014 21:25

Odpowiedz

Cześć, ja własnie tak maiałam.
Zero objawów, wyprosiłam PET-a dwa lata po auto i jest niestety wznowa. Teraz mam badania do allo.

Lena

24.09.2014 06:46

Odpowiedz

O 23:25, dnia 2014-09-23 Ania Konopka napisał(-a):

Zero objawów, wyprosiłam PET-a dwa lata po auto i jest niestety wznowa. Teraz mam badania do allo.

A wyniki? Jakie miałaś CRP i LDH?

Gizmo

24.09.2014 07:35

Odpowiedz

Lena, ja też miałam właściwie wszystko oki i węzły niewyczuwalne a na płucach potężny guz.....

Lily

24.09.2014 08:07

Odpowiedz
Ja również zaliczyłam wznowę bezobjawową. Nigdy zresztą typowych dla ziarnicy objawów nie miałam. Wyniki krwi wzorcowe. Każde.
Nawrót zdiagnozowany przy tomografii. Lekarz uznał, że jeden węzełek się nieznacznie powiększył/ Powiedział, że jest to na granicy błędu i generalnie nie grzebałby dalej, gdyby nie fakt, że zbliżałam się do końca programu SGN i okresu ochronnego związanego z odślepieniem próby.

PET wykazał wznowę. Próbę odślepiono. Okazało się, że brałam placebo i natychmiast wdrożono leczenie Adcetrisem. Jestem dziś "zdrowa". Czekam na przeszczep.

beata79

24.09.2014 11:29

Odpowiedz

Ja przy zachorowaniu również nie miałam objawów i idealne wręcz wyniki krwi...a węzeł podżuchwowy miał 4 cm...więc chyba nie zawsze krew jest wyznacznikiem choroby. Nawet lekarz w przychodni rejonowej na moje pytanie czy ten węzeł to przypadkiem nie nowotwór...odpowiedział "z takimi wynikami nigdy w życiu"...a jednak.

HOPE

24.09.2014 17:41

Odpowiedz

Ja przy każdej kontroli mam morfologię i tomograf na klatkę i brzuch, czyli wychodzi średnio dwa co pół roku...

Przed diagnozą LDH, WBC znacznie powyżej normy. Obecnie niewielkie odchylenia ale to mogą być pozostałości po leczeniu.
PET najbardziej wiarygodny ale to raczej problem jeśli chodzi o dostępność.Przy dużych zmianach (duży guz w śródpiersiu) rentgen się sprawdza ale czy wychwyci początki wznowy?
Jeśli chodzi o szkodliwość nie wiadomo co gorsze, ile można się "naświetlać"?

Eli

25.09.2014 10:49

Odpowiedz

Aniu, A jaki byl powod tego ze prosilas o PET?

Pozdrawiam i duzo zdrowia

ela

25.09.2014 15:34

Odpowiedz

O 12:49, dnia 2014-09-25 Eli napisał(-a):

No właśnie. Wszystko ok, zero objawów, krew super i prosiłaś o PET? Przecież to inwazyjne badanie, straszne promieniowanie!

Marcysia

26.09.2014 20:09

Odpowiedz

O 17:34, dnia 2014-09-25 ela napisał(-a):

O 12:49, dnia 2014-09-25 Eli napisał(-a):

No właśnie. Wszystko ok, zero objawów, krew super i prosiłaś o PET? Przecież to inwazyjne badanie, straszne promieniowanie!

Witajcie! Dzisiaj wrocilam z peta. Calkowita remisja po abvd (pet)

Potem radio, przerwa 3 m-ce i nastepnym pet aby ocenic

Stan po radio. Pytam radiologa co tam widzial na ekranie,

A on na to, ze nic, jakies drobne zmiany ogniskowe,

Lekarz opisze. Ja pytam czyl jest zle? Radilolg, ze wszystko

W porzadku. Teraz czekanie 10 dni na wynik.

Straszne! Nie wiem co to te drobne zmiany ogniskowe. Czy to wznowa

Czy niepotrzebnie sie nakrecam! Jak myslicie?! Niby w porzadku, a te zmiany ;-(((

Truskawa

27.09.2014 19:48

Odpowiedz

Ja bym tak tej krwi nie ufała. Przed zachorowaniem miałam tylko trochę podniesione OB, białe krwinki i coś tam jeszcze. A jednak okazało się, że mam zz. TMiałam szczęście, bo węzeł był widoczny gołym okiem. Konkludując, jeden z największych specjalistów w tej dziedzinie, powiedział, że gdyby zobaczył same moje wyniki krwi, nie powiedziałby że to zz...

Lena

02.10.2014 08:49

Odpowiedz

O 21:48, dnia 2014-09-27 Truskawa napisał(-a):

Ja bym tak tej krwi nie ufała. Przed zachorowaniem miałam tylko trochę podniesione OB, białe krwinki i coś tam jeszcze. A jednak okazało się, że mam zz. TMiałam szczęście, bo węzeł był widoczny gołym okiem. Konkludując, jeden z największych specjalistów w tej dziedzinie, powiedział, że gdyby zobaczył same moje wyniki krwi, nie powiedziałby że to zz...

Dlatego trzeba kontrolować węzły palpitacyjnie i krew (OB, CRP, LDH i białe), bo z tego widać - u Ciebie węzeł i podwyższone OB plus WBC, u innego coś jeszcze, ale nie ma możliwości, aby mieć węzły ok i idealne wyniki krwi. Jeżeli na kontroli choć jeden parament jest nie tak to trzeba zrobić dodatkowe badania, ale jak jest idealnie i "pod palcem" też to naprawdę bez sensu się naświetlać :)

myszorek

01.11.2014 18:40

Odpowiedz

Nasze kontrole powinny skupiać się na badaniach krwi (bardzo szerokich), badaniu palpitacyjnym węzłów, wywiadzie i ewentualnie rentgenie, który i tak mamy wykonywany co rok czy dwa w badaniach do pracy. Nic więcej. Tomograf, a już nie daj Boże Pet, to niepotrzebne naświetlanie.

I powiem szczerze, że zgadzam się w 100%. Takie badania powinny być zlecane tylko wówczas, gdy coś jest podejrzane. Nie ma takiej możliwości, aby pacjent miał super wyniki (w tym OB, CRP, LDH, B2 mikroglobulinę w normie), węzły ok, nic nie swędzi, nie poci się, nie chudnie i ma wznowę. Chociaż jedna rzecz musi być nie tak przy wznowie. A jeżeli wszystko gra to po co męczyć organizm?

Ja miałam bezobjawową wznowę - badania krwi ok, nie chudłam, żadnych potów nocnych, powiększonych węzłów chłonnych. PETa miałam robionego tylko dlatego, aby zakończyć nim 5-letni okres kontroli. I niestety wykryto mi guza 28 mm na jajniku.

rodzynka

01.11.2014 20:22

Odpowiedz

A czy miałaś robione badanie histopatologiczne tego guza?

ania

02.11.2014 10:23

Odpowiedz

Ziarnica na jajniku?????

rodzynka

02.11.2014 12:10

Odpowiedz

No właśnie jestem ciekawa, czy była biopsja tego guza. Myszorek, we no napisz :)

myszorek

07.11.2014 18:05

Odpowiedz
Biopsji nie było - od razu mi wycięli guza, bo nie spodziewali się, że to znowu chłoniak i do tego po tylu latach.

Nie miałam ziarnicy tylko chłoniaka nieziarniczego, histopatologicznie DLBCL CD20+, dokładnie taki sam jak przy rozpoznaniu.

Wracając do badań krwi, przypomniałam sobie, że LDH nie był w normie-był zaniżony, a podobno przy chłoniaku jest podniesiony, przynajmniej tak miałam przy pierwszym rozpoznaniu.

samuel

07.01.2015 13:39

Odpowiedz

iput8O http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com