Moment, ale to powiększenie masz, nie z wymacania, ale z USG rozumiem. Masz na papierze powiększone węzły?
Podpisuję się pod pytaniem, skąd pomysł o potrzebie konsultacji w CO? Najpierw porób badania a potem pomyśl czy ta wizyta jest konieczna.
Mam badania porobione. USG, morfologia, LDH, rtg klatki piersiowej. Na USG są powiększone węzły chłonne szyjne do rozmiarów jak pisałam, LDH nieco podwyższone, morfologia w porządku i RTG też. Jednak martwi mnie ten brzuch, ponieważ doktor wprost mi powiedziała, że to oddział zakaźny i nie zajmują się sprawami chirurgicznymi, a coś tam w tych węzłach widziała. Dlatego sądzę, że tam już jest moja ostatnia deska ratunku, niekoniecznie, żeby potwierdzić moje obawy a je wykluczyć i szukać dalej. Jeśli tam się nie uda to dam już sobie spokój, chociaż hypechogeniczne węzły bez powodu nie są w porzadku.
W nadbrzuszu może ci przeszkadzać cała masa rzeczy, skąd pomysł, że to węzły? Twoje węzły mają normalną wielkość, dla lekarzy patologiczne są te powyżej 2cm, zdaniem wielu lekarzy do dalszej diagnostyki wysyła się węzły nawet powyżej 2, 5cm.
Przepisz dokładnie opis usg i wynik morfologii. I może wybierz się do gastrologa?
Byłam u gastrologa, gastroskopia nic nie wykazała.
IA - liczne hypoechogeniczne do 0,65 cm bez widocznego unaczynienia
IB - pojedyncze powiekszone o nieregularnych obrysach zewnetrznych ale z zachowanym zroznicowaniu kory weki oraz prawidlowym centralnym typie unaczynienia najwiekszy po lewej 1,9x1,3cm
II - dosc liczne drobne oraz pojedyncze, umiarkon\\wnaie powiekszone, najwiekszy po stronie lewej 2,3 x 0,7 cm hypoechogeniczny, o zatartym zroznicowaniu jednach bez cech patologicznego unaczynienia najwiekszy po stronie prawej 26x0,6 o wąskiej wnęce i szerokiej korze bez cech patologicznego unaczynienia.
III i V - drobne owalne w osi krótkiej poniżej 0,5 cm.
Drugie USG jest podobne, tyle ze wezly nie przekraczaja 1,5cm.
Hematokryt 40% (32-46)
k. czerwone 4,56 (3,5-5,2)
hemoglobina 13,2
k. białe 5,4 (4,5-11)
LYMPH 2,2 (1-4,5)
NEUT 2,3 (1,5-8)
BASO 0,03 (0-0,1)
EO 0,25 (0,2 - 0,5)
MONO 9,9 (1-8)
LDH 164 (135-225)