aga
28.02.2006 08:53
pozdrwaiam aga
Autor: aga • 28.02.2006 08:53 • 4 odpowiedzi
aga
28.02.2006 08:53
baldi
28.02.2006 09:03
O 09:53, dnia 2006-02-28 aga napisał(-a):
mam pare pytan...
po kolei wyjasnimy sobie...
mnie bola wezly na szyi
podstrona "objawy ziarnicy" - niebolesne powiekszenie wezlow chlonnych. no, ale spoko. moga bolec nie wezly, tylko uciskane organy.
czy przy zz moga wystepowac takie bole kregoslupa??
mogą, nie musza.
usg mialam robione miesiac temu, czy od tego czasu mogly mi sie powiekszyc wezly??
mogly.
przeczytalam tu takze ze biopsja nie zawsze jest skuteczna i czasem nie wykryje choroby, wiec jaka mam pewnosc jesli ja wykonam ze nie jestem chora??
moze gdybys przeczytala tekst jeszcze raz i doczytala, ze chodzi o biopsję cienkoiglową, a nie zabieg chirurgiczny to bylabys ciut spokojniejsza.
(jesli jest inaczej - wskaz fragment tekstu, o ktorym mowisz i poprawie go jak najszybciej)
czy do biopsji musza byc powiekszone wezly??
tak.
czy to mozliwe ze mam goraczke, poty, swiad bez powiekszonych wezlow przy zz???
tak, to mozliwe. jednak ja bym to uscislil terminem "bez WIDOCZNIE powiekszonych wezlow chlonnych", bo wezly powiekszone mozesz miec okoloaortalne, ktorych nijak okiem nie ujrzy ani Twoj lekarz, ani tym bardziej Ty.
a, dodam jeszcze, ze nie jestem lekarzem.
aga
28.02.2006 09:14
czy to mozliwe ze mam goraczke, poty, swiad bez powiekszonych wezlow przy zz???
tak, to mozliwe. jednak ja bym to uscislil terminem "bez WIDOCZNIE powiekszonych wezlow chlonnych", bo wezly powiekszone mozesz miec okoloaortalne, ktorych nijak okiem nie ujrzy ani Twoj lekarz, ani tym bardziej Ty.
dziekuje za odpowiedz, jeszcze jedno pytanie, czy na usg wykryja mi te "okoloaortalne" wezly??czy to tez nie jest powiedziane?? gdzie mam sie zglosic jak lekarze nie widza powodow do biopsji?? dodam ze jestem z gliwic. pozdrawiam
baldi
28.02.2006 09:20
O 10:14, dnia 2006-02-28 aga napisał(-a):
czy na usg wykryja mi te "okoloaortalne" wezly??
tak, usg je wykryje. zakladajac, ze bedziesz miec usg brzucha, a nie szyi.
gdzie mam sie zglosic jak lekarze nie widza powodow do biopsji??
ja bym raczej zaufal konowalom (w domysle -> lekarzom
aga
28.02.2006 09:44
przede wszystkim piszesz o bolacych wezlach szyjnych, nie o powiekszonych. byc moze wcale nie sa powiekszone
dziekuje, ale bardzo sie boje ze wszyscy igonruja ten moj stan i ze bedzie za pozno.. usg brzucha tez mialam robione miesiac temu i wszystko ok. czyli rozumie ze podstawowym warunkiem zz musza byc powiekszone wezly??jesli ich nie ma to nie jest to zz??przepraszam ze tyle pytan ale jestem w stresie:)