Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Praca w czasie i po przeszczepie

Autor: Muhammed ALI • 27.07.2005 18:46 • 3 odpowiedzi

Muhammed ALI

27.07.2005 18:46

Odpowiedz
Hej...

Czy wiecie moze jakie sa regulacje prawne wzgledem pracy w domu?
Czy ktos z was to juz przerabial?

Uzgodnilem z firma w ktorej pracuje ze bede mogl pracowac z domu przez internet wiec na L4 bede tylko w czasie pobytu w szpitalu.

Szukam jakiegos slabego punktu tego planu od strony prawnej...
zeby zus mi tu nie wszedl w parade z jakas zasrana renta!

Jakie sa wasze doswiadczenia?

Pozdrowka

j23

27.07.2005 20:19

Odpowiedz

O 20:46, dnia 2005-07-27 Muhammed ALI napisał(-a):

Hej...

Czy wiecie moze jakie sa regulacje prawne wzgledem pracy w domu?

Czy ktos z was to juz przerabial?

Uzgodnilem z firma w ktorej pracuje ze bede mogl pracowac z domu przez internet wiec na L4 bede tylko w czasie pobytu w szpitalu.

Jakie sa wasze doswiadczenia?

Pozdrowka

Chorować możesz 182 dni. Sam też musisz podjąć decyzję cz chcesz pracować czy wystąpić z wnioskiem o rentę.

A ZUS nie jest tak wspaniałą instytucją żeby Kowalskiego wypychać na rentę jak on nie chce.

pozdrawiam

Ewa

28.07.2005 06:42

Odpowiedz

O 20:46, dnia 2005-07-27 Muhammed ALI napisał(-a):

Hej Ali, po 31 lub 32 dniach ciągłego zwolnienia L4 zakład pracy ma obowiązek wysłać Cię na badanie do lekarza, który na piśmie potwierdzi Twoją zdolność do pracy. Gdy będziesz miał przeszczep, który zajmie Ci nieco więcej czasu bo ok. 3-4 miesięcy, to po powrocie też takie zaświadczenie od lekarza zakład pracy będzie musiał mieć. A żeby starać się o rentę w ZUS to na zwolnieniach lekarskich w ciągu roku musisz przebywać aż 9 miesięcy. A tego rozumiem nie chcesz. Życzę Ci szybkiego,skutecznego leczenia i powrotu do pracy. Pozdrawiam ciepło.

Muhammed ALI

28.07.2005 16:50

Odpowiedz
Rozmawialem z lekarzem i powiedzial ze moze mi wystawic l4 tylko na okres pobytu w szpitalu czyli w optymistycznym wariancie za kazdym razem nie dluzej jak 31 dni.
choc po przeszczepie to sie moze nie udac, ale to i tak nie ma znaczenia bo moim miejscem pracy jest dom i internet :), a praca nie jest fizyczna.
Ale dzieki... upewnie sie... dam oczywiscie znac :)