Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Błagam ! Pomóżcie!

Autor: Przerazona ona • 17.08.2014 11:07 • 13 odpowiedzi

Przerazona ona

17.08.2014 11:07

Odpowiedz
Ponieważ mój poprzedni wątek został zignorowany- założyłam drugi. Napiszcie BŁAGAM!!! jakie badania powinnam wykonać krok po kroku aby wykryć ziarnicę, którą mam:/
Internistka zaleciła obserwację tej kulki, a to mnie przeraża mam niepokój nie do zniesienia!! Czy USG prywatne da mi 100% pewności?? Dodam, że bolą mnie już od kilku dni plecy jak siedzę pochylona po lewej stronie a swędzi tak , że siedzę w ręcznikach mokrych i ta malutka kuleczka ok 5-7 mm połączona z podłożem twarda, po prawej stronie bliżej karku :(
BŁAGAM, NAPISZCIE JAKIE DZIAŁANIA PODJĄĆ KROK PO KROKU ABY MIEĆ W SIERPNIU DIAGNOZĘ !!!!!!!

baranek

17.08.2014 12:41

Odpowiedz
Morfologia z rozmazem, lhd, crp i on plus usg tej kulki i ogólnie węzłów szyjnych, dla spokoju poproś o ust wszystkich węzłów obwodowych ( szyjne, pachwinowe, pachowe)
Jeżeli wyniki wyjdą ok to jest ok. Wyniki ust będę bezposredio po badaniu, radiolog wyjaśni charakter tej kulki, czy jest ona o ile to węzeł odczyniwy czy wymagający dalszej diagnostyki
Powodzenia

Przerazona ona

17.08.2014 14:06

Odpowiedz

czy potrzeba skierowania na te badania? Internistka nie dała , kazała obserwować a to wywołało u mnie niepokój i depresję ta niepewność. Czy samo USG szyi da mi pewność, że nie mam raka? Czy na rtg klatki się dostaje ot tak skierowanie? Jakby będzie całościowy koszt mojego spokoju?

Asowa

17.08.2014 14:48

Odpowiedz

O 16:06, dnia 2014-08-17 Przerazona ona napisał(-a):

czy potrzeba skierowania na te badania? Internistka nie dała , kazała obserwować a to wywołało u mnie niepokój i depresję ta niepewność. Czy samo USG szyi da mi pewność, że nie mam raka? Czy na rtg klatki się dostaje ot tak skierowanie? Jakby będzie całościowy koszt mojego spokoju?

A na jakiej podstawie sądzisz, że masz ziarnicę?

Przerazona ona

17.08.2014 15:28

Odpowiedz
Asowa na nastepujacej
1. Swedzi mnie okresowo skora tzn bardziej to sa uklucia miejscowe
2. Mam kuleczke ok 5-7 mm na szyi ,zrosnieta z podlozem, bezbolesna i nieruchoma po prawej stronie blizej karku
3. Schudlam 13 kg w 13 miesiecy jak tylko przeszlam na regularne 5 posilkow,zaczelam cwiczyc i jesc wiecej bialka. Waga powinna po unormowaniu stanac w miejscu a ona ciagle spada ok 1 kg na miesiac przy takim sposobie zywienia
4. Bol u gory w plecach jak przy nadwyrezeniu jak siedzialam w pochylonej pozycji

Google po wpisaniu pokazalo ZIARNICA ZLOSLIWA
diagnoze postawilam tez na podstawie opisu ludzi,co mieli tak samo

baranek

17.08.2014 16:48

Odpowiedz

Na badani krwi może ci dać internista, jeżeli nie to koszt tych co podałam to ok 30 zł, na usg podobno internista nie może dać ale nie wiem.vprywatnie to koszt 100 zł. Rtf klatki musi być ze skierowaniem i tutaj daje internista skierowanie ale to badanie robilabym w ostatniej kolejności. Jeżeli badania wyjdą ok to przestalabym się stresowac

Przerazona ona

17.08.2014 18:03

Odpowiedz
Na rtg nie mam co liczyc, bo internistka mowila,ze skoro nie mam kaszlu i dusznosci to nie da,chyba ,ze powinnam ja oklamac,ze mam,aby dostac na rtg.
I czy usg to jest tej kulki czy calej szyi za 100 zl? Co morfologia wykrywa nie tak przy chloniaku ?

Asowa

17.08.2014 19:03

Odpowiedz

O 20:03, dnia 2014-08-17 Przerazona ona napisał(-a):

Na rtg nie mam co liczyc, bo internistka mowila,ze skoro nie mam kaszlu i dusznosci to nie da,chyba ,ze powinnam ja oklamac,ze mam,aby dostac na rtg.

I czy usg to jest tej kulki czy calej szyi za 100 zl? Co morfologia wykrywa nie tak przy chloniaku ?

czyli póki co diagnozę postawiłaś sobie sama a nie doczytałaś jakie badania masz zrobić? Zrób usg na początek i nie wmawiają sobie żadnej choroby póki badania tego nie potwierdzą.

baranek

17.08.2014 20:12

Odpowiedz

Pisałam i juz ze możesz zrobi ust węzłów obwodowych albo ust węzłów szyi oczywiście wskaz radiologowi ta kuleczke. Cenę podałam orientacyjna. Z jakiego miasta jesteś. Morfologia wykrywa ogólne nieprawidłowości, jest to tanie i podstawowe badanie , które w przypadu leku o zdrowie warto wykonać. W twoim wypadku ussg będzie rozstrzygające. Zrób te badania i odezwij się z wynikami. Ta kukeczka nie musi być nawet węzłem....

Przerazona ona

18.08.2014 15:01

Odpowiedz

a czy moje objawy to takie typowe dla ziarnicy są? usg szyi wyznaczyli mi na za tydzień i to prywatnie, póki co jestem zawieszona w niepewności

Lena

20.08.2014 07:11

Odpowiedz

O 17:01, dnia 2014-08-18 Przerazona ona napisał(-a):

a czy moje objawy to takie typowe dla ziarnicy są? usg szyi wyznaczyli mi na za tydzień i to prywatnie, póki co jestem zawieszona w niepewności

Ja tam nie widzę powodu do niepokoju.

1. Swedzi mnie okresowo skora tzn bardziej to sa uklucia miejscowe

Przy ziarnicy raczej swędzi na maksa, całe obszary, nogi itd., a nie jakieś ukłucia. A poty nocne masz? Takie zlewne, że trzeba pościel wymieniać?

2. Mam kuleczke ok 5-7 mm na szyi ,zrosnieta z podlozem, bezbolesna i nieruchoma po prawej stronie blizej karku

Mały rozmiar, na karku....ja bym obstawiała pozapalną, może coś z zębem, jak nie wyczuwasz węzłów nadobojczykowych, szyjnych, pachowych czy pachwinowych to jedna kuleczka to raczej nie ziarnica.

3. Schudlam 13 kg w 13 miesiecy jak tylko przeszlam na regularne 5 posilkow,zaczelam cwiczyc i jesc wiecej bialka. Waga powinna po unormowaniu stanac w miejscu a ona ciagle spada ok 1 kg na miesiac przy takim sposobie zywienia

Skoro na diecie schułaś 13 kg w 13 mies to super, a to, że potem znów chudniesz to też nic dziwnego, ruch, białko. Z resztą przy ziarnicy chyba niewiele osób chudnie. Ja miałam wagę ok, a choroba szalała.

4. Bol u gory w plecach jak przy nadwyrezeniu jak siedzialam w pochylonej pozycji

Jak siedzę długo w pochylonej pozycji to też bolą mnie plecy. Chyba każdy tak ma.

Zrób sobie CRP, OB i LDH. W jeden dzień wynik, żadnego skierowania nie trzeba. A jak coś będzie nie tak to usg węzłów. Prywatnie ze 100 zł zapłacisz i będziesz spokojna.

Przerazona ona

20.08.2014 19:26

Odpowiedz
Dzięki Lena za konkretną i logiczną odpowiedź!

Co do potów nocnych to nie doświadczam, zdarzało się jedynie przy stanach lękowych jak leków nie brałam kilka lat temu ale to się nie liczy
Kłucia w nocy nie czuję, nad ranem jak się wybudzam też. To kłucie to tak jakby ukłucie milionami igiełek wędrujące po całym ciele. Uciążliwe
Po alkoholu nic mnie nie boli
Dodatkowo odkrylam, że po infekcji(ostra angina) została mi nad żuchwą twarda fasola, ale nad nią ósemka się pokruszyła,bo była w stanie zapalnym.
A co do kuleczki to ona cały czas ma ok 7 mm nie rośnie.
Na usg wyznaczona jestem dopiero za tydzień no zobaczymy, może nie ziarnica. Wtedy będę taka szczęsliwa

Przerazona ona

27.05.2015 15:22

Odpowiedz

i wracam prawie po rocznej nieobecności bez objawów. Kuleczki zostały określone jako tłuszczaki, nie powiększyły się, aż tu bach! Wczoraj swędzenie całego ciała , w nocy macałam całą szyję i znalazłam kolejną kulkę na dole szyi,ale nie tak bardzo nad obojczykiem, była większa od tych tłuszczaków i bardzo głęboko pod skórą musiałam się mocno naszukać. Czy mogę mieć ziarnicę i co roku od maja mieć swędzenie skóry ?Doszły problemy z uczuciem gorąca w nocy i wybudzaniem częstym

Janek

27.05.2015 17:25

Odpowiedz

O 17:22, dnia 2015-05-27 Przerazona ona napisał(-a):

i wracam prawie po rocznej nieobecności bez objawów. Kuleczki zostały określone jako tłuszczaki, nie powiększyły się, aż tu bach! Wczoraj swędzenie całego ciała , w nocy macałam całą szyję i znalazłam kolejną kulkę na dole szyi,ale nie tak bardzo nad obojczykiem, była większa od tych tłuszczaków i bardzo głęboko pod skórą musiałam się mocno naszukać. Czy mogę mieć ziarnicę i co roku od maja mieć swędzenie skóry ?Doszły problemy z uczuciem gorąca w nocy i wybudzaniem częstym

Często mam takie okresy swędzenia, wybudzanie jest najprawdopodobnie oznaką stresu i zdenerwowania my już tak mamy każda nieprawidłwość to w/g nas oznaka wznowy, pozdrawiam jest ok.