a czy moje objawy to takie typowe dla ziarnicy są? usg szyi wyznaczyli mi na za tydzień i to prywatnie, póki co jestem zawieszona w niepewności
Ja tam nie widzę powodu do niepokoju.
1. Swedzi mnie okresowo skora tzn bardziej to sa uklucia miejscowe
Przy ziarnicy raczej swędzi na maksa, całe obszary, nogi itd., a nie jakieś ukłucia. A poty nocne masz? Takie zlewne, że trzeba pościel wymieniać?
2. Mam kuleczke ok 5-7 mm na szyi ,zrosnieta z podlozem, bezbolesna i nieruchoma po prawej stronie blizej karku
Mały rozmiar, na karku....ja bym obstawiała pozapalną, może coś z zębem, jak nie wyczuwasz węzłów nadobojczykowych, szyjnych, pachowych czy pachwinowych to jedna kuleczka to raczej nie ziarnica.
3. Schudlam 13 kg w 13 miesiecy jak tylko przeszlam na regularne 5 posilkow,zaczelam cwiczyc i jesc wiecej bialka. Waga powinna po unormowaniu stanac w miejscu a ona ciagle spada ok 1 kg na miesiac przy takim sposobie zywienia
Skoro na diecie schułaś 13 kg w 13 mies to super, a to, że potem znów chudniesz to też nic dziwnego, ruch, białko. Z resztą przy ziarnicy chyba niewiele osób chudnie. Ja miałam wagę ok, a choroba szalała.
4. Bol u gory w plecach jak przy nadwyrezeniu jak siedzialam w pochylonej pozycji
Jak siedzę długo w pochylonej pozycji to też bolą mnie plecy. Chyba każdy tak ma.
Zrób sobie CRP, OB i LDH. W jeden dzień wynik, żadnego skierowania nie trzeba. A jak coś będzie nie tak to usg węzłów. Prywatnie ze 100 zł zapłacisz i będziesz spokojna.