Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

Dlaczego mam radio a nie chemię?

Autor: zyrafa10 • 11.08.2014 20:04 • 2 odpowiedzi

zyrafa10

11.08.2014 20:04

Odpowiedz

Potrzebuję pomocy. Proszę wytłumaczcie mi dlaczego mam już radioterapię a nie dalej chemię?Jestem po 6 cyklach ABVD I DZISIAJ WŁAŚNIE SIĘ DOWIEDZIAŁAM,NA KONSULTACJI RADIO(DZISIAJ MIAŁAM RYSOWANIE I TATUŁOWANIE PUNKTÓW),że pozostała masa resztkowa 33x15 mm (z 78x58x97) i mają to naswietlac. Powiedziała mi pani doktor,że nie wiadomo czy jest aktywna czy nie , ona okresla ją jako małą i będę miała 3 lub 4 tygodnie naświetlań w zależności od mocy. Ja myslałałm,że chemia jest aż do remisji tego guza i się martwię. Czy ktos mi może wytłumaczyć?

Syringa

12.08.2014 20:33

Odpowiedz

Nic dziwnego nie proponują. To standard (trochę przestarzały).
Zgaduję, że leczysz się w ośrodku, który nie ma w pobliżu PETa i postępy sprawdza się tylko poprzez badanie TK.
Ogólnie nie masz się czego obawiać. Nawet jeśli masa resztkowa jest jeszcze aktywna, to radioterapia powinna dokończyć to co zaczęła chemia.

Zyrafa10

13.08.2014 05:57

Odpowiedz

O 22:33, dnia 2014-08-12 Syringa napisał(-a):

Nic dziwnego nie proponują. To standard (trochę przestarzały).

Zgaduję, że leczysz się w ośrodku, który nie ma w pobliżu PETa i postępy sprawdza się tylko poprzez badanie TK.

Ogólnie nie masz się czego obawiać. Nawet jeśli masa resztkowa jest jeszcze aktywna, to radioterapia powinna dokończyć to co zaczęła chemia.

Leczę się w Białymstoku. Jest Pet co prawda chyba od niedawna,ale lekarka powiedziała,że dopiero 3 miesiące po naświetlaniu mi go zrobią. Trochę mnie pocieszyłaś. Dzięki.