Ziarnica.pl
← Wróć do działu Hyde Park
Hyde Park

Wąchanie nowotworow

Autor: Teresa • 25.02.2006 10:05 • 7 odpowiedzi

Teresa

25.02.2006 10:05

Odpowiedz

Wąchanie nowotworów

Wczesna diagnoza dziełem czworonoga

Psi węch może okazać się pomocnym narzędziem do wykrywania raka. Jest wielce prawdopodobne, że psi węch wejdzie do arsenału stosowanych w medycynie metod diagnostycznych, okaże się przydatny w wykrywaniu wczesnych zmian nowotworowych. Rozwojowi nowotworów złośliwych towarzyszy bowiem specyficzny dla nich zapach, niewyczuwalny przez długi czas dla człowieka, ale rozpoznawalny dla psa.

to znalazłam na jednej ze stronw necie: >Wykrywanie nowotworów na podstawie zapachu wydzielanego przez chorych budzi coraz większe zainteresowanie i nadzieje. Wczesna diagnoza tych schorzeń zwiększa możliwości skutecznej terapii. Grupa specjalistów badających zapachy u chorych na raka przy zastosowaniu chromatografii gazowej i spektrometrii masowej potwierdza występowanie zapachu specyficznego dla choroby nowotworowej. Stosowane przez nich metody w porównaniu z węchem psów są jednak zdecydowanie mniej czułe. .... moze teraz doczekamy sie szybszej diagnozy

baldi

27.02.2006 23:28

Odpowiedz
dobrze, ze to umieszczone w dziale hajdpark ;)

brzmi to jakos tak niezwykle jak leczeni ziarnicy za pomoca codziennej lewatywy ;)

Asica

27.02.2006 23:42

Odpowiedz

O 11:05, dnia 2006-02-25 Teresa napisał(-a):

Rozwojowi nowotworów złośliwych towarzyszy bowiem specyficzny dla nich zapach, niewyczuwalny przez długi czas dla człowieka, ale rozpoznawalny dla psa.

Cholerka no,czemu ja swojej Miski(pieso) na medycyne nie wyslalam ;> Wykrylaby mi moze szybciej Zlosnice niz ludzkie specjalisty-doktory ;)

renata

28.02.2006 07:08

Odpowiedz

O 00:42, dnia 2006-02-28 Asica napisał(-a):

O 11:05, dnia 2006-02-25 Teresa napisał(-a):

Tak czytałam to kiedyś w jakimś czasopiśmie.

madolka

05.09.2007 23:29

Odpowiedz

O 00:28, dnia 2006-02-28 Baldi napisał(-a):

brzmi to jakos tak niezwykle jak leczeni ziarnicy za pomoca codziennej lewatywy ;)

A mnie sie wydaje ze jestes zbyt sceptyczny i 'madry' we wszystkim... czy myslisz ze czlowiek juz wszystko odkryl??????????? jesli tak, to gratuluje pewnosci.

baldi

06.09.2007 07:46

Odpowiedz

O 01:29, dnia 2007-09-06 madolka napisał(-a):

A mnie sie wydaje ze jestes zbyt sceptyczny i 'madry' we wszystkim... czy myslisz ze czlowiek juz wszystko odkryl??????????? jesli tak, to gratuluje pewnosci.

dziekuje za Twoje cenne uwagi i studium psychologiczne mojej osobowosci w watkach, w ktorych wzielas udzial.

Zoisyte

06.09.2007 09:15

Odpowiedz

O 01:29, dnia 2007-09-06 madolka napisał(-a):

O 00:28, dnia 2006-02-28 Baldi napisał(-a):

A mnie się wydaje że się jakaś przemądrzała na forum trafiła.

Zejdź z Baldiego z łaski swojej.

marysia kotvica

06.09.2007 14:11

Odpowiedz
Madolka ty poprostu nie lubisz Baldiego prawda? :D
hehe czepiasz sie obojętnie czego