Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

panika??

Autor: Emi • 21.02.2006 21:37 • 7 odpowiedzi

Emi

21.02.2006 21:37

Odpowiedz
byc moze to tylko panika i oby wlasnie tak bylo.jakies 5 tyg temu pojawil mi sie na szyi dosc duzy wezel chlonny,na poczatku bezobjawowo,mialam dosc intensywny okres,sesja egzaminacyjna,zmeczenie,stres,myslalam ze to sa powody takiego stanu.po zdanej sesji impreza zakrapiana troche alkoholem i rankiem bylo juz tragicznie.ale to nie byl kac.bol calego ciala,szczegolnie okolic pach,niemoznosc podniesienia rak do gory,pojawila sie goraczka(tylko przez 2 dni) i ogolne oslabienie organizmu i bolesnosc wlasciwie calego ciala.poszlam do lekarza,pani doktor zbadala mnie i powiedziala ze mam powiekszone wezly chlonne takze pod pachami(stwierdzenie ze sa wielkosci ziarnka grochu.podejrzenie toksoplazmozy,dostalam skierowanie na wyniki i tygodniowa kuracje antybiotykiem Rovamycine.goraczka przeszla chociaz od jakis 3 tyg utzrumuje sie praktycznie caly czas stan podgoraczkowy,bol ciala tez przeszedl a wezel chlonny na szyi nie zginal,moze troszke sie zmniejszyl ale po drugiej stronie szyi pojawil sie drugi,ktory jest mniejszy ale palcami wyczuwalna jest "kulka" ktora daje sie przesuwac jezeli mozna to tak nazwac.ten pierwszy wezel jest jakby bardziej zbity i raczej nieruchomy.poza tym oslabienie jakie mi towarzyszy od tego czasu daje o sobie znac,zawsze bylam "chuda" (przy 173 cm 50kg wagi) ale wydaje mi sie ze ostatnio jeszcze bardziej schudlam,poza tym jestem blada i totalnie pozbawiona energii.badania krwi toksoplazmoze wykluczyly,rweszta badan raczej w normie,WBC czyli biale krwinki mieszcze sie w dolnej granicy normy chociaz juz kiedys mialam z tym problem,tzn. obnizony poziom krwinek bialych ale przyczyny takiego stanu nigdy nie stwierzdono, OB mam 14.morfologia raczej bez zadnych duzych odchylen od normy
goraczka od tamtego czasu sie nie powtorzyla,potow nocnych tez raczej nie mam,jezeli mysle o swedzeniu calego ciala to sie usmiecham sama do siebie bo wydaje mi sie ze plecy,nogi,rece,skora na glowie swedza mnie zawsze i wszedzie(utrapienie mojego chlopaka ktory musi drapac:) ale nie jest to swedzenie uporczywe czy az do krwi tak jak czytalam.
nie wiem do jakiego lekarza powinnam sie udac,pani doktor po wykluczonej toksoplazmozie powiedziala mi ze to na pewno z przemeczenia i ze zxnikna te wezly,ale one nie znikaja.nie wiem jakie wyniki powinnam jeszcze zrobic,zrobilabym je sama na swoj koszt gdyby tylko moglo to wykluczyc wlasnie takie choroby jak ziarnica,przebadalam sie nawet na obecnosc wirusa HIV bo wezly chlonne przy zakazeniu HIV tez moga byc powiekszone ale wynik jest ujemny.a wiem ze nie powinnam tego lekcewazyc.dziekuje za jakiekolwiek porady co powinnam dalej zrobic i ewentualnie gdzie sie zglosic.pozdrawiam.

baldi

21.02.2006 21:40

Odpowiedz
USG wezelkow.
jesli wyjda hypoechogeniczne wroc tutaj i bedziemy glowkowac dalej.

Emi

21.02.2006 21:54

Odpowiedz

mam nadzieje ze nie bede musiala wracac!! jtro zmykam na usg:)

iga

23.02.2006 12:52

Odpowiedz

O 22:54, dnia 2006-02-21 Emi napisał(-a):

mam nadzieje ze nie bede musiala wracac!! jtro zmykam na usg:)

Witam was dziewczyny, ja mam calkiem podobny problem, robilam wszystkie badania, lacznie z toksoplazmoza i hiv i dalej nie wiem co mi jest, bylam w szpitalu ale tam tez nic mi nie stwierdzili, bola mnie wezly po prawej stronie szyi i mam stan podgoraczkowy ktory utrzymuje sie juz 2 miesiac, bardzo sie boje bo nie wiem co mi jest?!lekarze nie umieja stwierdzic czym ten stan jest spowodowany?ja tym bardziej!biopsji nie mialam robionej bo w szpitalu wezly nie byly powiekszone, od maja 2005 roku biore na nie antybiotyki i nie wiem czy wlasnie one nie powoduja tego ze na usg wezlow nie mam powiekszonych?! lekarze faszeruja mnie antybiotykami naprzemiennie i "zgaduja" ktory bedzie dobry.

baldi

23.02.2006 13:07

Odpowiedz

O 13:52, dnia 2006-02-23 iga napisał(-a):

Witam was dziewczyny

ja co prawda dziewczyna nei jestem, ale odpowiem ;)

bola mnie wezly po prawej stronie szyi

"problem" w tym, ze w ziarnicy wezly sa niebolesne. moglyby Cie bolec okolice wezlow, gdy te bylyby na tyle duze, ze uciskalyby na narzady wewnetrzne. ale Ty zz raczej nei masz ;)

biopsji nie mialam robionej bo w szpitalu wezly nie byly powiekszone, od maja 2005 roku biore na nie antybiotyki i nie wiem czy wlasnie one nie powoduja tego ze na usg wezlow nie mam powiekszonych?!

czesto przy ziarnicy jest tak, ze przy powiekszonych wezlach po podaniu antybiotykow one bardzo szybko "reaguja" i zamiast chowac - powiekszaja sie jeszcze bardziej (no ale NIE JEST TO REGULA).

lekarze faszeruja mnie antybiotykami naprzemiennie i "zgaduja" ktory bedzie dobry

to taki standard u nas

iga

23.02.2006 13:44

Odpowiedz

bardzo dziekuje za odpowiedz, ma poniedzialek zapisalam sie do laryngologa, moze tam mi cos poradza na te bolace wezly i stan podgoraczkowy??!! prawde mowiac to juz mam dosyc chodzenia po lekarzach, jestem juz zmeczona tym wszystkim (moja rodzina i chlopak tez). Nie wiem tylko czy szukac dalej przyczyny czy tez przyzwyczaic sie do tej goraczki..

Teresa

23.02.2006 15:47

Odpowiedz

O 14:44, dnia 2006-02-23 iga napisał(-a):

bardzo dziekuje za odpowiedz, ma poniedzialek zapisalam sie do laryngologa, moze tam mi cos poradza na te bolace wezly i stan podgoraczkowy??!! prawde mowiac to juz mam dosyc chodzenia po lekarzach, jestem juz zmeczona tym wszystkim (moja rodzina i chlopak tez). Nie wiem tylko czy szukac dalej przyczyny czy tez przyzwyczaic sie do tej goraczki..

iga

24.02.2006 12:42

Odpowiedz

moj syn miał podobny problem,ale ja uparłam sie na pobranie wezła do badania,ze wzgledu ze ja mam zz.......

nie wiem tylko czy jak ja nie mam powiekszonych wezlow to zrobia mi biopsje, raczej nie beda mieli podstawy, a Pani miala zz wiec synowi zrobili.naprawde nie wiem co mam juz robic, martwie sie, bo czuje ciagle ta goraczke i ona nie daje mi o tym zapomniec!