Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Czy ktoś z Ziarniaków miał tak wysokie OB-104!!!

Autor: ZiaZia • 15.02.2006 15:30 • 7 odpowiedzi

ZiaZia

15.02.2006 15:30

Odpowiedz
Jesteśmy już w zasadzie przy końcu leczenia, siostra rozpoczęła ostatni 6 cykl chemi, potem radio i wydawałoby się że wszystko gra bo ostatnie bedania tk wykazały ze to co było na śledzionie całkowicie zniknęlo :) natomist w śródpiersiu coś tam jeszcze siedzi rozmiarów ok 3 cm ale wg lekarza powinno zniknąć po tym ostatnim cyklu a jak nie to radio ma to dobić (oby) problem jednak jest następujący, OB z ostanich wyników krwi 104!!! :( do tego cały czas utrzymujące się stany podgorączkowe ?? Lekarz zlecił jeszcze dla pewności badanie szpiku, które jednak po nie udanej próbie wkłucia nie doszło do skutku. Ta ziarnica to rzeczywiście złośnica!!! Jak duże jest prawdopodobieństwo że szpik bedzie zajęty skoro pzed leczeniem był czysty?? Podpowiedzcie proszę coś, jaka moze być przyczyna aż tak wysokiego OB?? Nigdy wczesniej takiego nie miała :( Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź.
Pozdrawiam :)

Michał

15.02.2006 20:55

Odpowiedz

O 16:30, dnia 2006-02-15 ZiaZia napisał(-a):

Podpowiedzcie proszę coś, jaka moze być przyczyna aż tak wysokiego OB?? Nigdy wczesniej takiego nie miała :( Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź.

Mój ŚP brat miał 118. Niestety.. wysokie OB zawsze było indykatorem postepów choroby...

Ziazia

15.02.2006 21:31

Odpowiedz

O 21:55, dnia 2006-02-15 Michał napisał(-a):

Podpowiedzcie proszę coś, jaka moze być przyczyna aż tak wysokiego OB?? Nigdy wczesniej takiego nie miała :( Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź.

Mój ŚP brat miał 118. Niestety.. wysokie OB zawsze było indykatorem postepów choroby...

Michale proszę rozwiń swą wypowiedź, które stadium leczył Twój brat, czy szpik też był zajęty?? my jesteśmy świerzo po badanich tk których wyniki są zadawalające, niestety jeszcze jesteśmy przed badaniem szpiku??

Ziazia

16.02.2006 16:56

Odpowiedz

O 22:31, dnia 2006-02-15 Ziazia napisał(-a):

O 21:55, dnia 2006-02-15 Michał napisał(-a):

Michale proszę rozwiń swą wypowiedź, które stadium leczył Twój brat, czy szpik też był zajęty?? my jesteśmy świerzo po badanich tk których wyniki są zadawalające, niestety jeszcze jesteśmy przed badaniem szpiku??

Czy ktoś z Was może się jeszcze na powyższy temat wypowiedzieć, bardzo proszę... czy może być jeszcze inna przyczyna wysokiego OB oprócz tej o której pisze Michał, dodam tylko że lekarz nie sądzi aby szpik był zajęty jego zdaniem jest to związany z pozostałościami ziarnicy w śródpiersiu ??(jakiś czas temu siostra przechodziła zapalenie oskrzeli i od tego własnie wszystko się zaczęlo tzn stany podgorączkowe i OB) jednak zaraz po tym zrobiona została TK o której wynikach już pisałam, badanie szpiku zostanie prawdopodobnie zrobione po radioterapii

fantomasz

16.02.2006 18:40

Odpowiedz

Lekarz zlecił jeszcze dla pewności badanie szpiku, które jednak po nie udanej próbie wkłucia nie doszło do skutku.

Juz gdzies na forum wymieniałem poglady co do pobierania szpiku po leczeniu , oczywiscie jak przy wyjsciu był on czysty.Dalej jestem utwierdzony ze nie trzeba go pobierac ,jest to nie potrzebny bol, moim osobistym zdaniem.W rzaden sposob nie doradzam , siostra zrobi jak uwarza.A moje przekonanie wynika z tego , ze zapytałem innej hematolog zupełnie mi obcej, nigdy mnie nie leczacej, o koniecznosci pobierania szpiku po leczeniuu ,jak przy wyjsciu był czysty, tzn nie zajety ;)

odpowiedz- nie koniecznie .Decyzja moja o punkcji - negatywna ;)

Ta ziarnica to rzeczywiście złośnica!!! Jak duże jest prawdopodobieństwo że szpik bedzie zajęty skoro pzed leczeniem był czysty??

Ja uwarzam ,ze bliskie zeru.

małgo

16.02.2006 19:36

Odpowiedz

Ja również uwazam ze mało prawdopodobne jest by w trakcie leczenia ,które swoją drogą przebiega prawidłowo ( piszesz o czesciowej regresji)doszło do zajęcia szpiku.
Stany podgorączkowe w trakcie chemioterapii mogą byc poprostu reakcją organizmu na cytostatyki (sama podczas i miedzy wlewami miewałam wysokie gorączki)
Co do OB hymmmm coraz czesciej spotykam sie z opinią ze to badanie nie jest do konca miarodajne i nie mozna na jego podstawie stawiać jednoznacznych diagnoz typu trzy cyfrowe OB = nowotwór i na odwrót ( bywało że osoby w zaawansowanym stadium choroby nowotworowej miały OB nizsze niz ci z problemami z uzębieniem itd)dlatego coraz czesciej sie je pomija.

121277

16.02.2006 21:32

Odpowiedz

O 20:36, dnia 2006-02-16 małgo napisał(-a):

Ja również uwazam ze mało prawdopodobne jest by w trakcie leczenia ,które swoją drogą przebiega prawidłowo ( piszesz o czesciowej regresji)doszło do zajęcia szpiku.

Stany podgorączkowe w trakcie chemioterapii mogą byc poprostu reakcją organizmu na cytostatyki (sama podczas i miedzy wlewami miewałam wysokie gorączki)

Co do OB hymmmm coraz czesciej spotykam sie z opinią ze to badanie nie jest do konca miarodajne i nie mozna na jego podstawie stawiać jednoznacznych diagnoz typu trzy cyfrowe OB = nowotwór i na odwrót ( bywało że osoby w zaawansowanym stadium choroby nowotworowej miały OB nizsze niz ci z problemami z uzębieniem itd)dlatego coraz czesciej sie je pomija.

Moja babcia nie ma nowotworu a miala OB powyżej 140 przy zapaleniu trzustki.

Joaśka Ż.

17.02.2006 14:44

Odpowiedz

Mój syn miał po przeszczepie wysokie OB. Ponad 160. Teraz spadło do 55.