Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Opis sytuacji, pytanka, przeprosiny :)

Autor: ZiarniakowyHipochondryk • 21.07.2014 08:49 • 7 odpowiedzi

ZiarniakowyHipochondryk

21.07.2014 08:49

Odpowiedz
Hej:) Z góry przepraszam, jeśli urażę osoby chore na tą przebrzydłą chorobę. Czytałem posty Sebastiana i widzialem, ze Was to denerwuje, jednakże wydaję mi się, że mam od niego troche gorszą sytuację:)

Mam 17lat. Jestem chory na nerwicę, jestem alergikiem. Od okołu pół roku wmawiam sobie Ziarnicę Złośliwą. Nie byłem u lekarza, bo rodzice twierdzili , że przesadzam ( słusznie ) . Miałem bowiem tylko powiększone węzły w pachwinie. Wczoraj płakałem pół dnia, a dlaczego? Bo moja aktualna sytuacja wyglada tak , po każdej stronie pachwiny połączone 2 węzły chłonne z 1.5-2cm. Po każdej stronie pachy DUŻE węzły miękkie, przesuwalne, chyba złączone ok.3-4cm nawet :(
Boli mnie klatka piersiowa, nie wiem czy to nerwy, czy może guz w śródpiersiu?
Nie posiadam żadnych objawów typu B. I mam kilka pytań

1. Co byście zrobili na moim miejscu ?
2. Pójdę do internisty, opowiem sytuację, to mogę się spodziewać skierowania na USG ?
3. Czy osoby ktore miały guza w śródpiersiu czuły ból w klatce piersiowej ?
4. Czy młody organizm ( 16lat ) dobrze znosi chemię?
5. Z góry dziękuje za odpowiedź, mam nadzieję, że ktoś zechcę stracić na mnie 5min swojego czasu, pozdrawiam :)

INES

21.07.2014 11:48

Odpowiedz
Jeśli wyczuwasz powiększone węzły dłuższy czas - a nie jesteś chory na grypę czy jakieś inne przeziębieniowe sprawy - musisz się zgłosić do lekarza. BEZ DYSKUSJI :)

Uważasz, że jesteś przewrażliwiony… to uspokój swoje niepokoje i się zdiagnozuj. Siedzenie w domu i biadolenie nie jest rozsądne.

Młode organizmy lepiej znoszą chemię. Są silniejsze i mają zazwyczaj lepsze prognozy na zupełne wyleczenie. Głowa do góry! Bądź odpowiedzialny i natychmiast zgłoś się do lekarza.

gosc

21.07.2014 11:49

Odpowiedz

poszli do psychiatry

Dobra rada

21.07.2014 11:50

Odpowiedz
Skoro nie byłeś na usg to skąd możesz wiedzieć ile cm mają węzły? I czy to w ogóle są węzły?

Ad 1. Poszłabym na usg węzłów chłonnych, choć uważam, że nic Ci nie jest i bardziej przyda się wizyta u psychologa.
Ad 2. Lekarz rodzinny nie może już dać skierowania na usg węzłów chłonnych, a jedynie na usg jamy brzusznej, rtg płuc.
Ad 3. Każda osoba czuła to indywidualnie, niektóre miewały duszności, bóle już przy małym guzie, zaś u innych pojawiało się to dopiero przy guzie o pokaźnych rozmiarach.
Ad 4. To zależy od organizmu, stopnia zaawansowania choroby, a niemal na końcu od wieku.

frubelek171

21.07.2014 12:19

Odpowiedz

Sorry ale nie mogę się powstrzymać....

"Mam 17lat. Jestem chory na nerwicę, jestem alergikiem."

"Czy młody organizm ( 16lat ) dobrze znosi chemię?"

To wkońcu ile masz lat ;p raz podajesz , że 17 potem pytasz czy 16 letni ogranizm dobrze znosi chemię.....

następnie:

"Wczoraj płakałem pół dnia" z innego wątku "Dlatego dziś praktycznie płaczę".

:D

leszek

21.07.2014 15:38

Odpowiedz

cześć ,widzę że zmieniłeś nick z,, przestraszonego ,, ,twoje poprzednie opisy powtarzają się , http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=51091 i dalej nie wiesz co masz zrobić ,pomyśl ,myślenie nie boli.

Asowa

21.07.2014 17:30

Odpowiedz

O 17:38, dnia 2014-07-21 Leszek napisał(-a):

cześć ,widzę że zmieniłeś nick z,, przestraszonego ,, ,twoje poprzednie opisy powtarzają się , http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=51091 i dalej nie wiesz co masz zrobić ,pomyśl ,myślenie nie boli.

Jeśli się depilujesz to nie masz powodu do zmartwień;)

Leczysz nerwicę?

dermaglif

23.07.2014 22:33

Odpowiedz

O 10:49, dnia 2014-07-21 ZiarniakowyHipochondryk napisał(-a):

Hej:) Z góry przepraszam, jeśli urażę osoby chore na tą przebrzydłą chorobę. Czytałem posty Sebastiana i widzialem, ze Was to denerwuje, jednakże wydaję mi się, że mam od niego troche gorszą sytuację:)

Mam 17lat. Jestem chory na nerwicę, jestem alergikiem. Od okołu pół roku wmawiam sobie Ziarnicę Złośliwą. Nie byłem u lekarza, bo rodzice twierdzili , że przesadzam ( słusznie ) . Miałem bowiem tylko powiększone węzły w pachwinie. Wczoraj płakałem pół dnia, a dlaczego? Bo moja aktualna sytuacja wyglada tak , po każdej stronie pachwiny połączone 2 węzły chłonne z 1.5-2cm. Po każdej stronie pachy DUŻE węzły miękkie, przesuwalne, chyba złączone ok.3-4cm nawet :(

Boli mnie klatka piersiowa, nie wiem czy to nerwy, czy może guz w śródpiersiu?

Nie posiadam żadnych objawów typu B. I mam kilka pytań

2. Pójdę do internisty, opowiem sytuację, to mogę się spodziewać skierowania na USG ?

3. Czy osoby ktore miały guza w śródpiersiu czuły ból w klatce piersiowej ?

4. Czy młody organizm ( 16lat ) dobrze znosi chemię?

5. Z góry dziękuje za odpowiedź, mam nadzieję, że ktoś zechcę stracić na mnie 5min swojego czasu, pozdrawiam :)

Węzły powiększone 3 lata, a mam 19. Wszystkie objawy ziarnicy oczywiście się pojawiały. Jednym słowem pakowałam się do grobu i miałam ochotę brać chemię profilaktycznie, żeby przypadkiem nie było za późno...Dowiedziałam się, że to nerwica i odkąd biorę leki moja ziarnica ustępuje. :) Więc radzę Ci przede wszystkim wyleczyć duszę.

Z drugiej strony brutalnie mówiąc: są tu ludzie, którzy przeszli chorobę. Więc (tfu, tfu..) jeśli miałbyś być chory to dlaczego miałoby Ci się nie udać?

Idź do internisty po morfologię, spróbuj się dostać do chirurga onkologa lub onkologa - oni mogą zlecić USG węzłów, lub po prostu zapłać około 100 zł i prześwietlą Ci każde zgrubienie na ciele jakie będziesz chciał. Mój lekarz mówił, że węzły w pachwinach mogą powiększać się z byle powodu, ponieważ to jest tak jakby "odpływ syfu" z całego ciała. :)

A no i guz w klatce piersiowej może boleć, ale uwierz - skoro masz nerwice to tak na prawdę może boleć Cię wszystko bez wyraźnej przyczyny.