Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

Radioterapia po chemioterapii

Autor: michal1302 • 16.07.2014 19:10 • 754 odpowiedzi

michal1302

16.07.2014 19:10

Odpowiedz
Witam ziarniaki! :)
Czy radioterapia zawsze jest konieczna po chemioterapii, nawet wtedy gdy jest osiągnięta pełna remisja?
Jestem 3 miesiące po zakończonej chemii (8 cykli ABVD) i mam planowaną radioterapię. Lekarz radiolog sam nie podjął decyzji czy powinienem dostać lampki, ale po postawieniu mnie na konsylium, dziś dowiedziałem się, że mam stawić się za tydzień na oddziale.
Gdzieś czytałem, że naświetlanie masy resztkowej nie jest konieczne. Ile w tym prawdy? Nie wiem. Ja mam nieaktywną masę 6,5 cm. Jakie negatywne skutki radioterapii mogą wyjść po jakimś czasie?
Z drugiej strony ponoć radioterapia zmniejsza szansę nawrotu i lepiej jest jednak przez to przejść.
W co w końcu mam wierzyć? ;)

Lena

17.07.2014 06:51

Odpowiedz

O 21:10, dnia 2014-07-16 Michal1302 napisał(-a):

Witam ziarniaki! :)

Czy radioterapia zawsze jest konieczna po chemioterapii, nawet wtedy gdy jest osiągnięta pełna remisja?

Jestem 3 miesiące po zakończonej chemii (8 cykli ABVD) i mam planowaną radioterapię. Lekarz radiolog sam nie podjął decyzji czy powinienem dostać lampki, ale po postawieniu mnie na konsylium, dziś dowiedziałem się, że mam stawić się za tydzień na oddziale.

Gdzieś czytałem, że naświetlanie masy resztkowej nie jest konieczne. Ile w tym prawdy? Nie wiem. Ja mam nieaktywną masę 6,5 cm. Jakie negatywne skutki radioterapii mogą wyjść po jakimś czasie?

Z drugiej strony ponoć radioterapia zmniejsza szansę nawrotu i lepiej jest jednak przez to przejść.

W niektórych przypadkach jak choroba jest we wczesnym stadium (I czy II) i nie było dużej masy w śródpiersiu rezygnują z radio. Jeżeli miałeś 8 cykli, a więc choroba była dość rozwinięta i resztkową masę masz na 6,5 cm to na 100% powinieneś mieć radio.

ptak123

17.07.2014 07:22

Odpowiedz

Córka była leczona w Norwegii i nie miała naświetleń .Stadium IIB

kasjer2@vp.pl

17.07.2014 11:02

Odpowiedz

Ja bym powiedział wierz lekarzom, z mojego doświadczenia więcej spustoszenia poczyniła chemia niż promyki, myślę że lepiej się zabezpieczyć, niech dobiją gada, pozdrawiam

Janek

17.07.2014 11:06

Odpowiedz

O 13:02, dnia 2014-07-17 kasjer2@vp.pl napisał(-a):

Ja bym powiedział wierz lekarzom, z mojego doświadczenia więcej spustoszenia poczyniła chemia niż promyki, myślę że lepiej się zabezpieczyć, niech dobiją gada, pozdrawiam

Coś się popierdzieliło, to na wszelki wypadek mój email w poprzednim wpisie

Kaśku

17.07.2014 11:11

Odpowiedz

Trochę dużą masz tą masę resztkową. Pomimo że obecnie jest nieaktywna to ja na Twoim miejscu bym się nie zastanawiała.....nie wiem jak duży był Twój pierwotny guz, ale zakładam że skoro teraz to 6,5 cm to wcześniej pewnie powyżej 10 cm? Jeśli tak to radioterpia w przypadku bulky disease to standard. Lepiej chuchać na zimne niż później zaczynać od początku.....

Pozdrowionka,

Kasia

lena

17.07.2014 11:44

Odpowiedz

O 09:22, dnia 2014-07-17 Ptak123 napisał(-a):

Jak nie było bulky disease to ok. Można bez radio. Guz nie mógł być duży bo by dopisali X, a IIB to wczesne stadium :)

ptak123

17.07.2014 12:07

Odpowiedz

O 13:44, dnia 2014-07-17 lena napisał(-a):

Jak nie było bulky disease to ok. Można bez radio. Guz nie mógł być duży bo by dopisali X, a IIB to wczesne stadium :)

Córka miała małe guzki chyba 3cm.Pewna Pani kiedyś pisała ,że w IV stadium był nie naświetlany w Norwegii.Jak lekarze mówią ,ze trzeba to trzeba to wytrzymać

Kaśku

17.07.2014 12:11

Odpowiedz

Lena ale powyższy post napisał Ptak, a nie Michał 1302 który jest założycielem oecnego tematu....Michał nie pochwalił się jaki miał guz pierwotny (-:

Lena

17.07.2014 12:40

Odpowiedz

O 14:11, dnia 2014-07-17 Kaśku napisał(-a):

Lena ale powyższy post napisał Ptak, a nie Michał 1302 który jest założycielem oecnego tematu....Michał nie pochwalił się jaki miał guz pierwotny (-:

Wiem, dlatego napisałam, Ptakowi, że z IIB ok, bez radio, a autor z masą 6,5 powinien mieć. Wyjściowo pewnie było znacznie więcej. Ja miałam wyjściowo 8x8x6, a po chemii połowę mniej :)

michal1302

17.07.2014 19:07

Odpowiedz

Michał nie pochwalił się jaki miał guz pierwotny (-:

To teraz się pochwalę ;) Było coś koło 10 cm, nie mam tego nawet nigdzie dokładnie zapisanego. Masa ogólnie przestała się zmniejszać już od połowy leczenia. Ważne, że jednak jest nieaktywna.

Pewnie macie rację. Lepiej dmuchać na zimne. Szkoda tylko, że w tak młodym wieku organizm jest tak bardzo wyniszczany :/

Może jeszcze spróbuję was trochę pomęczyć pytaniami :)

Czy przy naświetlaniu klatki piersiowej będę musiał bardziej uważać na słońce? Czy wystarczy jak nie będę paradował bez koszulki? ;) No i czy moje włosy na głowie będą bezpieczne? Mam nadzieję że lampki nie spowodują, że polecą...

efka

17.07.2014 19:25

Odpowiedz

O 21:07, dnia 2014-07-17 Michal1302 napisał(-a):

Michał nie pochwalił się jaki miał guz pierwotny (-:

To teraz się pochwalę ;) Było coś koło 10 cm, nie mam tego nawet nigdzie dokładnie zapisanego. Masa ogólnie przestała się zmniejszać już od połowy leczenia. Ważne, że jednak jest nieaktywna.

Pewnie macie rację. Lepiej dmuchać na zimne. Szkoda tylko, że w tak młodym wieku organizm jest tak bardzo wyniszczany :/

Czy przy naświetlaniu klatki piersiowej będę musiał bardziej uważać na słońce? Czy wystarczy jak nie będę paradował bez koszulki? ;) No i czy moje włosy na głowie będą bezpieczne? Mam nadzieję że lampki nie spowodują, że polecą...

miałam naświetlane śródpiersie i szyję i brzuch też, przez rok od naświetlań chowałam naświetlaną skórę przed słońcem. włosy na głowie będą bezpieczne noooo może trochę wolniej rosły, za to włoski pod pachami jak nie urosły po chemioterapii tak nadal ich nie mam a minął właśnie rok od zakończenia radio i ponoć już nie urosną :))) uważam, ze warto przejść przez radio a hematolog przekonał mnie mówiąc że jak poddam sie radio to o 20proceny zwiększam ochronę przed nawrotem choroby,uważam ze warto skorzystać ze wszystkich "dobrodziejstw" jakie proponuje polska medycyna aby nie pluć sobie w brodę jak by zz wróciła ze nie zrobiłam wszystkiego co mi proponowano,myślę i znajomi którzy mnie obserwowali uważaja ze radio bardziej mnie zmęczyło niż chemia, a znajome osoby które leczyły się ze mną na zz i nie zostały naświetlone maja wątpliwości i obawy w zwiazku z tym że nie zostały naswietlone, miałam całkowita remisje po 6 cyklach ABVD, miałam III B NS.

Kaśku

18.07.2014 08:52

Odpowiedz

No niestety muszę cię trochę zmartwić że prawdobodobieństwo że przynajmniej w jakimś stopniu je utracisz jest dość spore....choć znam przypadki że z włosami nic się nie stało....u mnie jak doszło do radio to włoski już zdążyły toszkę odrosnąć.....jednak jak zaczeło się radio to po tygodniu prawie cały tył głowy wyleciał aż do skóry. Został tylko mały irokezik oraz całkiem okazała czuprna na czubku głowy....jakoś nie bardzo się tym przejmowałam....jeśli tylko to ma być ceną za moje życie to trudno.....po skończeniu terapii włosy szybciutko zaczęły rosnąć wkrótce było po wszystkim(-: A w Twoim przypdku jako facet to na pewno będzi pikuś bo nawet jeśli coś tam wyleci to ludzie pomyślą że tak się obciąłeś(-:

Lena

18.07.2014 09:20

Odpowiedz
Zależy gdzie będziesz miał naświetlania. U mnie prawy nadobojczyk i śródpiersie. Z włosami nic się nie działo.
Przez czas naświetlań nie można myć się w miejscu, gdzie wyrysują Ci czarne linie i trzeba to zakrywać przed słońcem. To noszenie bluzki i chustki na szyi w lipcu rok temu najbardziej mnie wkurzało plus problem z myciem. 2 tygodnie męczyłam się okropnie i ciągle spałam. Całą chemie pracowałam z przerwami 3 dni na wlew i po, a radio i 2 tyg po radio siedziałam na zwolnieniu.

michal1302

18.07.2014 11:14

Odpowiedz
Żadnych węzłów na szyi nie miałem powiększonych, ewentualnie coś w klatce piersiowej, ale chyba głównie będą świecić na masę. Więc może nie będę musiał nosić chustki czy jakiegoś golfa jeśli szyja nie będzie naświetlana. No i mam nadzieję że włosy jednak zostaną, już za długo ich nie miałem ;)
Zresztą więcej z pewnością dowiem się w przyszłym tygodniu.

john

23.07.2014 06:40

Odpowiedz

SOoObl http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com

matt

23.07.2014 13:41

Odpowiedz

m5mOLX http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com

horny

23.07.2014 20:38

Odpowiedz

SGipam http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com

Ava

24.07.2014 23:04

Odpowiedz

Withdraw cash http://www.manhasset-specialty.com/thunderhorn-slots/ thunderhorn slot bonus B. Written grammatical but inarticulate, Well-cited info presented, well-

Aaliyah

24.07.2014 23:24

Odpowiedz

Cool site goodluck :) http://www.cetim.com/kitty-glitter-slot-machine-wins/ igt slots kitty glitter transmission of HIV to less than 5% at Moi Teaching and Referral Hospital and Mosoriot