Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

FSH po radioterapii- menopauza po 30?

Autor: frubelek171 • 24.06.2014 11:08 • 2 odpowiedzi

frubelek171

24.06.2014 11:08

Odpowiedz
Witajcie
Mam duuuuży problem zrobiłam badanie FSH- ponieważ z moim okresem źle się zaczęło dziać po radioterapii, ale to mnie dobiło ;(

FSH- 112

Faza folikularna (1.98-11.60)
Faza cyklu (2.55- 16.96)
Faza lutealna (1.30-9.58)
Menopauza (21.5- 131.0)

Proszę o interpretację wyniku. Co dalej? gdzie i do kogo iść, czy sam ginekolog wystarczy, czy mam szukać ginekologa-onkologa? Jestem obciążona rakiem piersi w rodzinie- moja Mama zmarła ponad rok temu, plus naświetlane śródpiersie też też wiąże się z rakiem piersi. Czy ewentalne hormony mi nie zaszkodzą?

pzdr. ciepło

rodzynka

24.06.2014 17:55

Odpowiedz
Też po leczeniu zrobiłam badania hormonów płciowych i też FSH wyszedł mi wysoki. Ale pytanie - do którego kryterium odnieść to badanie? Byłam u jednego z najlepszych ginekologów-onkologów w Krakowie i nie potrafił mi odpowiedzieć na to pytanie. Frubelek, ile Ty miałaś chemii?

Ja jestem po 4 x esk. beacopp, 1 eshap i 1 abvd. Ginekolog powiedział, że raczej nie dojdę do stanu sprzed leczenia. I faktycznie - sporadycznie mam miesiączki, nic regularnego. Jestem 1,5 roku od zakończenia leczenia.

frubelek171

25.06.2014 05:01

Odpowiedz

Miałam miesiąc sterydoterapii Encortonem -> 6 ABVD -> 6 ABV -> 15 radio na płaszcz górny i 15 radio na płaszcz dolny.

W trakcie i po chemii okres miałam bez problemu, dopiero po naświetlaniach brzucha zatzymał się na amen :/

Obawiam się, że w trakcie radio poległy jajniki i to trwale bo mam wszelkie możliwe objawy menopauzy.

Lekarz który oglądał wypis z radio stwierdził "pani naświetlili cały brzuch"