Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Swiecące węzły w pet

Autor: Gosia • 21.06.2014 17:22 • 5 odpowiedzi

Gosia

21.06.2014 17:22

Odpowiedz
Wit am .Bardzo prosze o podpowiedz.
Córka jest 2 miesiące po ABVD 2XB chemioterapii.
W pecie wyszy małe węzły ok 1,5cm pachwinowe czy to może być przerzut.W poprzednich 3 petach nic tam nie świeciło,wyniki były ok po 2 wlewie ,strasznie się martwimy

seba1502

21.06.2014 18:32

Odpowiedz

Na końcu wyniku we wnioskach, na pewno lekarz ustosunkował się do tych zmian w pachwinach jak i całego badania.

rodzynka

21.06.2014 19:35

Odpowiedz

Napisz, co to znaczy, że świeciły, jaki był ich suvmax. I koniecznie wnioski - na samym końcu w opisie badania powinny być.

Gosia

22.06.2014 19:49

Odpowiedz

O 21:35, dnia 2014-06-21 rodzynka napisał(-a):

Napisz, co to znaczy, że świeciły, jaki był ich suvmax. I koniecznie wnioski - na samym końcu w opisie badania powinny być.

Grasica suv 3,8/4,5,We mnioskach jest progresja ze znakiem zapytania.Lekarz mówił,że w badaniach jest ok ,idziemy we wtorek do niego to moze coś blizej będzie wiadomo

beata79

23.06.2014 16:01

Odpowiedz
Lekarz powinien zlecić biopsję lub wycięcie węzła pachwinowego żeby wykluczyć ewentualny przerzut. U mnie było podobnie i lekarze też na początku nie widzieli związku z pojawieniem się "świecących" węzłów pachwinowych w badaniu pet, a ziarnicą. Niestety moje węzły po wycięciu i zbadaniu okazały się nowotworowe, a przy okazji wyszło, że nie chorowałam na typową ziarnicę - jak diagnozowano na początku, a na "nieklasyfikowany chłoniak posiadający cechy wspólne ziarnicy i chłoniaka DLBCL"... co wyszło dopiero po skierowaniu wyciętych węzłów do ponownego badania przez innego histopatologa.
Oczywiście w Waszym przypadku może być wszystko ok, tym bardziej że węzły chłonne pachwinowe często bywają zapalne i mogą świecić na pet. Z mojego doświadczenia jednak naciskałabym lekarza na biopsję lub wycięcie węzła.

Gosia

24.06.2014 18:49

Odpowiedz

O 18:01, dnia 2014-06-23 beata79 napisał(-a):

Lekarz powinien zlecić biopsję lub wycięcie węzła pachwinowego żeby wykluczyć ewentualny przerzut. U mnie było podobnie i lekarze też na początku nie widzieli związku z pojawieniem się "świecących" węzłów pachwinowych w badaniu pet, a ziarnicą. Niestety moje węzły po wycięciu i zbadaniu okazały się nowotworowe, a przy okazji wyszło, że nie chorowałam na typową ziarnicę - jak diagnozowano na początku, a na "nieklasyfikowany chłoniak posiadający cechy wspólne ziarnicy i chłoniaka DLBCL"... co wyszło dopiero po skierowaniu wyciętych węzłów do ponownego badania przez innego histopatologa.

Oczywiście w Waszym przypadku może być wszystko ok, tym bardziej że węzły chłonne pachwinowe często bywają zapalne i mogą świecić na pet. Z mojego doświadczenia jednak naciskałabym lekarza na biopsję lub wycięcie węzła

Witam .Właśnie dziś byłyśmy u naszego dr,zaproponował ,albo radioterapię ,albo zabieg wycięcia grasicy razem z masą i twierdzi,że to będzie najlepiej ,wezmą do badania i jeśli jeszcze będą komórki nowotworowe ,to musimy zdążyć z radio,mamy na wszysto łącznie z wynikiem histo-pat 4 tygodnie uff nie wiem jak damy radę

pozdrawiamy i dzięki za wsparcie,chyba bez Was nie dałabym rady