Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Badanie PET a wysiłek fizyczny/ alkohol

Autor: michal1302 • 12.06.2014 16:03 • 3 odpowiedzi

michal1302

12.06.2014 16:03

Odpowiedz
Czytam, że 24 godziny przed badaniem PET nie można narażać się na wysiłek fizyczny oraz nie wolno pić alkoholu. Zatem jeśli np 3 dni wcześniej napiłbym się piwa czy miał jakiś wysiłek fizyczny to miałoby znaczenie? Wie ktoś coś na ten temat? Niby piszą o 24 godzinach, ale może ktoś ma już jakieś związane z tym doświadczenia ;)
Ewentualnie czy dzień po badaniu można sobie pozwolić na wyżej wymienione rzeczy?

Rozchodzi się o to, że wiem w którym tygodniu będę miał pet ale jeszcze nie znam dokładnej daty, a we wtorek w tym właśnie tygodniu mam coś zaplanowane i bardzo nie chciałbym tego odwoływać. Mam nadzieję że uda mi się wynegocjować badanie na poniedziałek lub piątek i stąd moje zapytanie :)

Pozdrawiam!

rodzynka

12.06.2014 21:27

Odpowiedz
Jeśli jest napisane, że chodzi o 24 godziny, to raczej nie chodzi o 72. Więc pewnie na Twoim miejscu wypiłabym piwo i podjęła wysiłek fizyczny - no chyba że chodzi o przebiegnięcie maratonu - tu raczej bym się zawahała, bo jest to nieludzki wysiłek ;)
Chodzi o to, że aktywność, alkohol, słodycze, owoce, czy zbyt duża ilość węglowodanów dzień przed badaniem może zaburzać absorpcję znacznika (glukozy) w badaniu. I przez to wynik może być zafałszowany. A jak już dostaniesz radioaktywną glukozę, to w oczekiwaniu na badanie NIE WOLNO nawet czytać, bo to może zbytnio pobudzać komóreczki do pracy ;)

Po badaniu nie powinieneś jedynie przebywać w towarzystwie małych dzieci i ciężarnych kobiet (bo jesteś jak elektrownia atomowa ;) Picie alkoholu - jeśli musisz, to pij, ale daj znać, jak się to skończyło ;)

Asowa

12.06.2014 22:27

Odpowiedz

O 23:27, dnia 2014-06-12 rodzynka napisał(-a):

Jeśli jest napisane, że chodzi o 24 godziny, to raczej nie chodzi o 72. Więc pewnie na Twoim miejscu wypiłabym piwo i podjęła wysiłek fizyczny - no chyba że chodzi o przebiegnięcie maratonu - tu raczej bym się zawahała, bo jest to nieludzki wysiłek ;)

Chodzi o to, że aktywność, alkohol, słodycze, owoce, czy zbyt duża ilość węglowodanów dzień przed badaniem może zaburzać absorpcję znacznika (glukozy) w badaniu. I przez to wynik może być zafałszowany. A jak już dostaniesz radioaktywną glukozę, to w oczekiwaniu na badanie NIE WOLNO nawet czytać, bo to może zbytnio pobudzać komóreczki do pracy ;

Mi zabronili wykonywania jakichkolwiek czynności oprócz leżenia na wznak i gapienia się w sufit;)

Po badaniu nie powinieneś jedynie przebywać w towarzystwie małych dzieci i ciężarnych kobiet (bo jesteś jak elektrownia atomowa ;) Picie alkoholu - jeśli musisz, to pij, ale daj znać, jak się to skończyło ;)

michal1302

13.06.2014 10:08

Odpowiedz
Dzięki Rodzynko :)
Raz tylko miałem do tej pory PETa więc moja wiedza na ten temat jest dość mała.
O tym, żeby nie zbliżać sie do dzieci i kobiet w ciąży po badaniu to wiem akurat. Z tego co się orientuję to po za tym można wrócić do normalnych czynności. Tylko właśnie nie wiem co jest rozumiane przez normalne czynności :D

Na pewno jeszcze dopytam się dokładniej przy konkretnym ustalaniu terminu :)