Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Hypoechogeniczny węzeł chłonny

Autor: Anka • 03.06.2014 14:13 • 2 odpowiedzi

Anka

03.06.2014 14:13

Odpowiedz
Witam wszystkich.
Mam..małą prośbę o malutką pomoc.. Każda opinia się przyda.
Nie wiem czy to ja jestem hipochondrykiem czy moja Pani Dr..
Od jakiś 6 miesięcy bolą mnie węzły pachowe, towarzyszą temu bólowi gorączki. Wcześniej nie zauważałam ich powtarzalności.. Ale przynajmniej raz, dwa, trzy góra, razy w miesiącu miewam wysoką gorączkę, nawet do 39 stopni.
Myślałam.. hmm takie tam gorączki ale jednak.. po alkoholu są częstsze i wyższe. Pocę się.. nie pytajcie.. zdarza się, że budzę się cała mokra.
W końcu ból stał się uciążliwy..
I Nie wiem czy też przez niego czy gdzieś obok przewijają się małe stany, odrętwienia.
Myślałam, że da się obok tego przejść na luzie.. ale boli coraz mocniej.
Dlatego też postanowiłam pójść z tym do lekarza..
Postanowiłam to chyba za mało powiedziane, zmusił mnie do tego ból. Tam po dłuższej konsultacji wysłano mnie na oddział zakaźny

Syringa

03.06.2014 20:49

Odpowiedz

Zwłókniałym węzłem nie ma się co martwić. Czasem takie zostają po zakażeniu.
Ten hypoechogeniczny jest do kontroli. Taki węzeł to jeszcze nie powód do paniki, tylko do obserwacji. I jeśli za jakiś miesiąc po kontrolnym badaniu nadal by był, lub się powiększał to wtedy nalegaj na wycięcie.
A na razie:
Onkolog miał rację - bolące węzły odczynowe, gronkowiec. Przecież gronkowiec może powodować poważne zakażenia układowe. Toż , to jak nic infekcja.

Tarczycą o miąższu niejednorodnym też bym się zainteresowała. Nie ma to nic wspólnego z ziarnicą, ale wizyta u endokrynologa by nie zaszkodziła. Tarczyca o miąższu niejednorodnym może wskazywać na stany zapalne tarczycy.

Nie wiem dlaczego Twoja doktor tak chce onkologa, gdy w badaniach wychodzą inne problemy.

Ania

04.06.2014 05:20

Odpowiedz
Przepraszam za niedomówienie.. Kolonia gronkowca jest w nosie.. Znaczy była