Lompi
02.06.2014 12:55
Czy jeśli mam wszystkie chyba objawy ZZ oprócz chudnięcia. I na USG nic nie widać w RTG to samo, OB 2 to. Węzły odczynowe tylko niepodejrzane. To mam ubiegać się o badanie histopatologiczne węzłów?
Autor: Lompi • 02.06.2014 12:55 • 17 odpowiedzi
Lompi
02.06.2014 12:55
Czy jeśli mam wszystkie chyba objawy ZZ oprócz chudnięcia. I na USG nic nie widać w RTG to samo, OB 2 to. Węzły odczynowe tylko niepodejrzane. To mam ubiegać się o badanie histopatologiczne węzłów?
Ola
02.06.2014 14:40
A hormony badałaś? U dermatologa byłaś w związku ze świądem? Gdzie masz węzły i jakiej wielkości?
loni
02.06.2014 17:14
O 16:40, dnia 2014-06-02 Ola napisał(-a):
A hormony badałaś? U dermatologa byłaś w związku ze świądem? Gdzie masz węzły i jakiej wielkości?
pojedyncze odczynowe węzły chlonne o prawidłowej strukturze do 1cm w pachwinach kilka węzłów nieco powiększonych do 15mm bez wskazań diag. Narządy o prawidłowych wymiarach bez widocznych zmian. CRP 0,17, OB 2, TSH Ok, Alt aspt bilirubina Ok. Rozmaz man Ok, morfo OK
LDH Ok
Syringa
02.06.2014 20:05
O 14:55, dnia 2014-06-02 Lompi napisał(-a):
Jeśli lubisz się ciąć to proszę bardzo. Tylko zrób mi przysługę i zrób to prywatnie, gdyż jest to niczym nie uzasadniona zachcianka. A dzięki temu w tym czasie zrobią zabieg komuś naprawdę potrzebującemu, bo nie będziesz bezpodstawnie zajmować kolejki.
Przed chwilą odpowiadałam na posta gdzie "wszystkie objawy zz" okazały się w ogóle do tej choroby nie pasować, więc wybacz, ale Ci nie wierzę. Lekarze też jak widzę są na nie.
Węzły prawidłowe, to jakim cudem możesz mieć ziarnicę?
Loni
03.06.2014 10:11
O 22:05, dnia 2014-06-02 Syringa napisał(-a):
O 14:55, dnia 2014-06-02 Lompi napisał(-a):
Jeśli lubisz się ciąć to proszę bardzo. Tylko zrób mi przysługę i zrób to prywatnie, gdyż jest to niczym nie uzasadniona zachcianka. A dzięki temu w tym czasie zrobią zabieg komuś naprawdę potrzebującemu, bo nie będziesz bezpodstawnie zajmować kolejki.
Przed chwilą odpowiadałam na posta gdzie "wszystkie objawy zz" okazały się w ogóle do tej choroby nie pasować, więc wybacz, ale Ci nie wierzę. Lekarze też jak widzę są na nie.
Węzły prawidłowe, to jakim cudem możesz mieć ziarnicę?
Byłam dziś na USG proszę o pilną odpowiedź, opis mam taki
Opis.
http://img.pl/XGRf
Zdjęcia.
http://img.pl/WGRf
http://img.pl/VGRf
Bardzo proszę o odp, lekarz coś wspomniał o mononukleozie której nie mam. Martwię się niesamowicie. Co mam robić proszę pilnie o odpowiedzi!
Dobra rada
03.06.2014 11:25
Loni, Ty chyba jesteś siostrą Sebastiana :D
Syringa
03.06.2014 14:04
O 13:25, dnia 2014-06-03 Dobra rada napisał(-a):
Ha, ha, ha :D
Po tych linkach, też zauważam podobieństwo.
loni
03.06.2014 14:41
O 16:04, dnia 2014-06-03 Syringa napisał(-a):
O co wam chodzi? Nie mam rodzenstwa. Jak się wpisze w google darmowy hosting zdjęć to tam mogę pod takie linki wrzucać. A mam takie jak nocne poty, świad skóry i bóle kości. Wcześniej świat miałam czasem teraz prawie ciągle. Popołudniami bo do południa nie mam
Asowa
03.06.2014 19:10
O 16:41, dnia 2014-06-03 loni napisał(-a):
O co wam chodzi? Nie mam rodzenstwa. Jak się wpisze w google darmowy hosting zdjęć to tam mogę pod takie linki wrzucać. A mam takie jak nocne poty, świad skóry i bóle kości. Wcześniej świat miałam czasem teraz prawie ciągle. Popołudniami bo do południa nie mam
Nadmierne pocenie może mieć milion przyczyn zaczynając od zbyt wysokiej temperatury w sypialni, poprzez nieoddychającą poślel zakończywszy na zaburzeniach hormonalnych.
Swędzenie również ma milion powodów, nawet alergia.
O bólach kości i zz już wcześniej ktoś pisał.
Dziewczyno, wyluzuj.
Loni
04.06.2014 13:42
O 21:10, dnia 2014-06-03 Asowa napisał(-a):
O 16:41, dnia 2014-06-03 loni napisał(-a):
Nadmierne pocenie może mieć milion przyczyn zaczynając od zbyt wysokiej temperatury w sypialni, poprzez nieoddychającą poślel zakończywszy na zaburzeniach hormonalnych.
Swędzenie również ma milion powodów, nawet alergia.
O bólach kości i zz już wcześniej ktoś pisał.
Dziewczyno, wyluzuj.
Ale TSH mam dobre :(. Co z tymi bólami kości? Bo nie widzę? Co mam waszym zdaniem robić?
Rodzynka
04.06.2014 15:01
Ale TSH mam dobre :(. Co z tymi bólami kości? Bo nie widzę? Co mam waszym zdaniem robić?
Iść na spacer, albo poszukać psychologa.
Syringa
04.06.2014 15:45
Nie masz ziarnicy! Jej objawów tym bardziej nie masz.
Bóle kości, EWENTUALNIE mogą się pojawić przy ziarnicy, gdy miałabyś już nacieki na kościach (oraz przy leczeniu, ale to Ciebie nie dotyczy). Na takim etapie zaawansowania choroby musiałabyś mieć już dużo nieprawidłowych węzłów, co wyszło by w badaniach. Bez takich węzłów, nie masz szans na ziarnicę. Ty masz prawidłowej budowy. I skoro czytasz to forum powinnaś się już zorientować, ponieważ w niedawnym poście, u innej osoby już to napisałam.
Powtarzam Twoje objawy, cokolwiek Ci dolega, NIE są objawami ziarnicy. Ile razy mamy Ci to pisać?
Rób co chcesz, tylko nas nie nękaj swoim marudzeniem.
I ostatnia uwaga: nie dawaj na forach linków do zdjęć z usg. Nie jesteśmy lekarzami. Nie przechodzimy specjalnych kursów ich czytania. My możemy jedynie wyjaśnić co oznaczają poszczególne terminy w opisie słownym.
Gizmo
05.06.2014 06:35
Syringa, ja miałam potworne bóle kości, zwłaszcza w kolanach, których nie mogłam totalnie zginać i musiałam schodzić po schodach tyłem a nie miałam żadnych nacieków. Bóle minęły już po 2 wlewie. Oczywiście zgadzam się, że osoba, której odpisujesz raczej z ziarnicą nie ma nic wspólnego ale pisanie dużymi literami pewnych oczywistości, które akurat w moim przypadku sie nie sprawdziły też rażą:)
Loni
05.06.2014 10:48
O 08:35, dnia 2014-06-05 Gizmo napisał(-a):
Syringa, ja miałam potworne bóle kości, zwłaszcza w kolanach, których nie mogłam totalnie zginać i musiałam schodzić po schodach tyłem a nie miałam żadnych nacieków. Bóle minęły już po 2 wlewie. Oczywiście zgadzam się, że osoba, której odpisujesz raczej z ziarnicą nie ma nic wspólnego ale pisanie dużymi literami pewnych oczywistości, które akurat w moim przypadku sie nie sprawdziły też rażą:)
A jak u ciebie wykryto ZZ? Proszę powiedz, jakieś USG? Czy co?
Gizmo
05.06.2014 19:37
Miałam kaszel ale z uwagi na ciążę nikt nie zlecił mi prześwietlenia. Żadnych węzłów nie było wyczuwalnych i nikt nie przypuszczał, że mogę mieć nowotwór. Po porodzie od razu poszłam na rtg bo kaszel nie mijał i okazało się, że mam piękny okaz na płucu. Potem poszło szybko. Następnego dnia przyjęcie na oddział i tomografia, trepanobiopsja, usg, pełna morfologia, biopsja guza na płucu i wynik. Po 2 tyg zaczęłam leczenie:)
loni
08.06.2014 14:26
O 21:37, dnia 2014-06-05 Gizmo napisał(-a):
Miałam kaszel ale z uwagi na ciążę nikt nie zlecił mi prześwietlenia. Żadnych węzłów nie było wyczuwalnych i nikt nie przypuszczał, że mogę mieć nowotwór. Po porodzie od razu poszłam na rtg bo kaszel nie mijał i okazało się, że mam piękny okaz na płucu. Potem poszło szybko. Następnego dnia przyjęcie na oddział i tomografia, trepanobiopsja, usg, pełna morfologia, biopsja guza na płucu i wynik. Po 2 tyg zaczęłam leczenie:)
Czyli co mam zrobić? To trwa od 5-7miesięcy zaczęło się od potow później reszta doszła...
Syringa
08.06.2014 19:21
Ok, zgadzam się. Ale miałaś takie objawy, że lekarz zaczął podejrzewać ziarnicę. Takie bóle nie występują, bez innych poważnych dolegliwości ziarnicowych. Tu dziewczyna nie ma na nią szans.
loni
10.06.2014 19:02
O 21:21, dnia 2014-06-08 Syringa napisał(-a):
Ok, zgadzam się. Ale miałaś takie objawy, że lekarz zaczął podejrzewać ziarnicę. Takie bóle nie występują, bez innych poważnych dolegliwości ziarnicowych. Tu dziewczyna nie ma na nią szans.
Proszę powiedzcie co mam zrobić? Jak ewentualnie jeszcze się przebadac. Może ta biopsja?