roszko
20.05.2014 15:28
Witam, pisałam wczesniej na tym forum, ale pod czyimś postem i niestety wiadomość nie zapisana w całości. Jestem tutaj nowa i potrzebuje porady, wsparcia. Bardzo się boje. Chciałabym opisac wszystko od początku, ale nie wiem od czego zacząć. No więc, jakieś 2 lata temu miałam przewlekłe bóle w lopatce i w klatce piersiowej z prawej strony. Po jakims czasie bóle przeszly i zdarzało sie, ze tylko czasem mnie pokuwało. Jakieś dwa miesiące temu dostalam skierowanie na usg piersi. Podczas usg zapytalam lekarza radiologa o wyczuwalne przeze mnie wezelki chłonne. Radiolog zbadał wezly pachwinowe, szyjne oraz pachowe w miejsach gdzie ja mu wskazalam. Otóż znalazlam dwa symetryczne wezly w pachwinach, jeden na szyi (przy karku), malenki na potylicy. Wezly pachowe i pachwinowe mam opisane jako wezly zwlokniale(17-20 mm). Wezel karkowy (lewy)7mm -niepodejrzany a tego na potylicy radiolog w ogóle nie opisał, gdyz stwierdził, że jest bardzo mały. Wróciłam do domu uspokojona, ale zaczelam czytac o wezlach na internecie i nakrecilam sie, ze jest mi cos powaznego. Zaczelam naciskac sie w różnych miejscach i wyczulam wezel nad prawym obojczykiem (moze wielkosci tego karkowego 7mm o podobnej konsystencji, miekki, przesuwalny, uciekający). Wyczulam rowniez dwa wezelka przed prawym uchem, które pobolewalo mnie przez jakis czas. Wczoraj postanowilam sprawdzić wezly pachwinowe i lewe bez zmian a przy prawej stronie wyczulam kolejnego wezelka i ten wczesniejszy jakby sie trochę wydluzyl albo tak jakby dwa polaczyly sie razem. Już sama nie wiem co o tym myśleć. Lekarz radiolog na tym usg miesiąc temu kazal sie nie przejmkwac tymi wezlami, które wtedy mu pokazalam. Byłam również u lekarza rodzinnego, która rowniez kazala mi sie uspokoić i powiedziała, ze niektórzy mogą wyczuwac takie wezelki. Czuje rowniez malutkie ziarenka z boku szyi z prawej strony. Czasami boli mnie w pachwinach i ból promieniuje do nogi. Miałam robiona morfologie i mam lekko podwyzszone limfocyty (nieznacznie), OB mam 2. Dodatkowo martwią mnie te czasem pojawiajace sie bole miedzy zebrami, lopatki itdWNIOSKI 1. Polska W Polsce najwięcejspożywa się mleka krowiego, przetworów zbożowych, warzyw a także ziemniaków. 2. Porównanie Polski i Austrii Przeciętne spożycie ziemniaków, przetworów zbożowych, warzy i cukru w Polsce jest większe niż w Austrii. 3. Porównanie Polski i Grecji Przeciętne spożycie przetworów zbożowych, ziemniaków, mięsa, jaj kurzych i cukru w Polsce jest większe niż w Grecji. 4. Porównanie Polski i Portugalii Przeciętne spożycie przetworów zbożowych, ziemniaków, jaj kurzych i cukru w Polsce jest większe niż w Portugalii. 5. Średnia w państwach członkowskich UE Największe spożycie mleka krowiego, przetworów zbożowych oraz warzyw. Najmniejsze spożycie jaj kurzych i tłuszczów. 6. % różnica w spożyciu żywności a) UE- Polska: w Polsce spożywa się więcej owoców i mięsa, a mniej tłuszczów i ryb. b) UE- Austria: W Austrii spożywa się więcej owoców i mięsa, a mniej tłuszczów i ryb. c) UE- Grecja: W Grecji spożywa sięwięcej warzyw, owoców i tłuszczów, a mniej jaj kurzych, cukru i ziemniaków. d) UE- Portugalia: W Portugalii spożywa się więcej ryb i przetworów, warzyw oraz owoców, a mniej tłuszczów, cukru i jaj kurzych.