Witajcie poradźcie proszę czy ten kontrast do Tk i rezonansu jest bezpieczny bo właśnie czekam na te badanie i mam stracha lekarka twierdzi że powinnam zrobić z kontrastem bo badanie jest wtedy wiarygodne boje się bo jestem alergiczka na niektóre leki i mam nadciśnienie powidzcie czy miał ktoś z was robione te badanie bez kontrastu.Pozdrawiam
e
Zależy jaki kontrast podobnież i ile go odstaniesz. Jedni wymiotują, czują się osłabieni mają sraczkę wysokie ciśnienie, a innym nic nie jest. Wiem bo moja znajoma robi TK w szpitalu.
Dzięki za szybką odpowiedź myślę że chyba się nie zdecyduje na ten kontrast musze to skonsultować ze swoim kardiologiem bo nie mam zamiaru sie tam wykonczyc.Pozdrawiam
Jeśli masz zlecone z kontastem to takie zrób, te dolegliwości są raczej krótkotrwałe.
Z uwagi na to, że dużo pacjentów wymiotowało po kontraście tym do picia, teraz podają taki bezsmakowy, jakbyś piła wodę.
Ja nigdy przy TK nic nie pilam. Przy rezonansie tez nie. A mialam badania z kontrastem.
Jestem alergiczka ale daje rade. Troche slabo sie czuje po kontrascie przez 1 dzien.