Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

czy przeswietlenie klatki jest wiarygodne

Autor: madzia29155 • 16.04.2014 08:31 • 35 odpowiedzi

madzia29155

16.04.2014 08:31

Odpowiedz

Moze zaczne od poczatku..w styczniu bylam porzadnie przeziebiona a ze mieszkam w Uk wiec sama leczylam sie paracetamolem.. przeziebienie trwalo dosc dlugo po czym zostal w sumie katar ktory jest i go nie ma roznie.. jakies 3 miesiace temu zaczela sie pocic na pocztaku nie zwracalam na to uwagi az kumpela do mnie .. ej sluchaj co ty tak sie pocisz czesto wiesz ze moja siostrzenica ma chloniaka a jak szyja wyglada u ciebie.. i no wymacalam wezel gdzies ok 1,5 cm pod nim drugi mniejszy i po drugiej stronie trzeci wszystkie sa kolo obojczyka . Umowilam sie do lekarza mialam krew ale wyniki sa dobre i czekam teraz na wyniki z przeswietlenia klatki... poty sa coraz czestsze tak co drugi dzien od mniej do mocnych zlewow.. jakis tydzien temu bardzo mnie bolaly plecy gorna czesc ramiona jak na grype taki bol i wtedy w nocy mialam okropne poty wszystko bylo mokre lacznie przescieradlo nie mowiac o mnie.. lekarz powiedzal ze jak bedzie klatka ok to nie ma potrzeby robic biopsji wezla .. czy przeswietlenie az tak jest wiarygodne .. zawsze jak sie poce w nocy to na drugi dzien jestem slaba jakbym zawalila cala noc... czy odczuwam zmeczenie ? ciezko powiedziec mam dwojke dzieci do tego cwicze silowa .. areoby .. kolezanka dzwonila do szpitala w Polsce podpytac sie co to moze byc a panie poinformowaly zebym nie siala paniki bo pewnie wezly wyskoczyly mi z przemeczenia.. wiec zrobilam sobie dwa tygodnie wolne od cwiczen wezly nadal sa baaa znalazlam czwarty maly tez nadobojczykiem.. poce sie jak pocilam i do tego boli mnie gorny odcinek plecow .. staram sie nie myslec nie dac zwariowac .. co nie zmienia faktu ze czlowiek gdzies podswiadomie mysli i sie martwi ...

Martinus

16.04.2014 12:50

Odpowiedz

O 10:31, dnia 2014-04-16 madzia29155 napisał(-a):

Moze zaczne od poczatku..w styczniu bylam porzadnie przeziebiona a ze mieszkam w Uk wiec sama leczylam sie paracetamolem.. przeziebienie trwalo dosc dlugo po czym zostal w sumie katar ktory jest i go nie ma roznie.. jakies 3 miesiace temu zaczela sie pocic na pocztaku nie zwracalam na to uwagi az kumpela do mnie .. ej sluchaj co ty tak sie pocisz czesto wiesz ze moja siostrzenica ma chloniaka a jak szyja wyglada u ciebie.. i no wymacalam wezel gdzies ok 1,5 cm pod nim drugi mniejszy i po drugiej stronie trzeci wszystkie sa kolo obojczyka . Umowilam sie do lekarza mialam krew ale wyniki sa dobre i czekam teraz na wyniki z przeswietlenia klatki... poty sa coraz czestsze tak co drugi dzien od mniej do mocnych zlewow.. jakis tydzien temu bardzo mnie bolaly plecy gorna czesc ramiona jak na grype taki bol i wtedy w nocy mialam okropne poty wszystko bylo mokre lacznie przescieradlo nie mowiac o mnie.. lekarz powiedzal ze jak bedzie klatka ok to nie ma potrzeby robic biopsji wezla .. czy przeswietlenie az tak jest wiarygodne .. zawsze jak sie poce w nocy to na drugi dzien jestem slaba jakbym zawalila cala noc... czy odczuwam zmeczenie ? ciezko powiedziec mam dwojke dzieci do tego cwicze silowa .. areoby .. kolezanka dzwonila do szpitala w Polsce podpytac sie co to moze byc a panie poinformowaly zebym nie siala paniki bo pewnie wezly wyskoczyly mi z przemeczenia.. wiec zrobilam sobie dwa tygodnie wolne od cwiczen wezly nadal sa baaa znalazlam czwarty maly tez nadobojczykiem.. poce sie jak pocilam i do tego boli mnie gorny odcinek plecow .. staram sie nie myslec nie dac zwariowac .. co nie zmienia faktu ze czlowiek gdzies podswiadomie mysli i sie martwi ...

RTG ujawnia cienie w płucach itp. Czasami jednak badający może myśleć, że cień pochodzi od serca a to guz. Jednak nie mówię, że tak jest na co dzień:) przypadki rzadkie. Gruźlicy nikt nie podejrzewa?

moonia

16.04.2014 18:33

Odpowiedz

najlepiej zrobić biopsję węzła! mojego guza /pakietu węzłów/ nikt nie zauważył 1,5 roku temu i teraz ma rozmiaar 12x9x14 cm!!!!

madzia29155

16.04.2014 19:13

Odpowiedz

O 20:33, dnia 2014-04-16 moonia napisał(-a):

najlepiej zrobić biopsję węzła! mojego guza /pakietu węzłów/ nikt nie zauważył 1,5 roku temu i teraz ma rozmiaar 12x9x14 cm!!!!

Jejciu to spory rozmiar...i co wykazala biopsja?? w takim razie umowie sie do lekarza znow na wizyte tymbardziej ze od ostatniej wizyty jeden wezel sie dodatkowo znalazl i jeden sie powiekszyl..poty sa coraz czestsze.. badania mialam pod katem tarczycy hormonow cukrzycy i wszystko jest w normie..

moonia

16.04.2014 21:09

Odpowiedz

O 21:13, dnia 2014-04-16 madzia29155 napisał(-a):

O 20:33, dnia 2014-04-16 moonia napisał(-a):

Jejciu to spory rozmiar...i co wykazala biopsja??

Zz....

w takim razie umowie sie do lekarza znow na wizyte tymbardziej ze od ostatniej wizyty jeden wezel sie dodatkowo znalazl i jeden sie powiekszyl..poty sa coraz czestsze.. badania mialam pod katem tarczycy hormonow cukrzycy i wszystko jest w normie..

Też myśleli że to tarczyca, a wcześniej że zapalenie oskrzeli lub alergia...

madzia29155

17.04.2014 09:04

Odpowiedz

moonia a jak sie teraz czujesz???? dzis powinny byc wyniki z przeswietlenia klatki... zrobie sobie kursa do przychodni... niestety w UK jest tak ze jak jest wszystko ok to nie dostane listu ze wyniki juz sa... jedynie jak cos bedzie sie dzialo to mnie wezwa... wczoraj rozmawialam z mojej kumplei siostrzenica i powiedziala zebym upomniala sie na biposje... jej krew i przeswietlenie wyszlo ok a obecnie teraz czeka na przeszczep szpiku kostnego... jejciu to czekanie dobija ..czlowiek nie chce sie nakrecac ale sa takie dni ze sieje panika szczegolnie jak jestem po nocnych potach niewyspana zmeczona ...

karol23

19.04.2014 18:13

Odpowiedz

koniecznie musisz mieć zrobioną biopsję ja miałem podobnie stosunkowo małe guzki a wszystkie pozostałe objawy. prześwietlenie klatki wskazywało na powiększnone wnęki a po TK badaniu szpiku okazało się że ziarnice mam wszędzie i IVb stopień zaawansowania no i dwa lata boksowania się z nią do całkowitej remisji

madzia29155

19.04.2014 20:14

Odpowiedz

dzieki za odpowiedz :-) myslalam ze bede miec wyniki przed swietami ale niestety jeszcze nie ma.. mimo wszytsko umowilam sie na wizyte u lekarza .. bede dopominac sie biopsji...a jak z bolami plecow jak mieliscie objawy ? mnie od jakiegos czasu boli gorny odcinek miedzy lopatkami .. no moze bardziej prawej lopaki.. bol jest meczacy taki nijaki tepy... juz sama nie wiem .. mam nadzieje ze to moj wymysl albo zmeczenie ..do tego dwa wezly powiekszyly sie sa jeden pod drugim ... nawet nie musze ich szukac bo sa wyczuwalne jak przejade reka po szyji...oj cos kiepsko to wszystko widze ...

Asowa

20.04.2014 07:58

Odpowiedz

O 22:14, dnia 2014-04-19 madzia29155 napisał(-a):

dzieki za odpowiedz :-) myslalam ze bede miec wyniki przed swietami ale niestety jeszcze nie ma.. mimo wszytsko umowilam sie na wizyte u lekarza .. bede dopominac sie biopsji...a jak z bolami plecow jak mieliscie objawy ? mnie od jakiegos czasu boli gorny odcinek miedzy lopatkami .. no moze bardziej prawej lopaki.. bol jest meczacy taki nijaki tepy... juz sama nie wiem .. mam nadzieje ze to moj wymysl albo zmeczenie ..do tego dwa wezly powiekszyly sie sa jeden pod drugim ... nawet nie musze ich szukac bo sa wyczuwalne jak przejade reka po szyji...oj cos kiepsko to wszystko widze ...

Tylko pamiętaj, że biopsja cienkoigłowa też nie koniecznie coś wykaże.

A co z usg tych węzłów, było robione?

madzia29155

20.04.2014 19:45

Odpowiedz

no tak czyli najlepiej jakby wycieli i zbadali calego??? mhm mam nadzieje ze tak uczynia... w czwartek wizyta wiec chociaz bede wiedziec o co pytac a co do usg wezlow nie mialam i czy zrobia watpliwa sprawa... jak bylam na pierwszej wizycie to lekarz powiedzial co moga mi zrobic zeby sprawdzic co to jest... czyli krew ktora mialam , przeswietlenie ktore tez mialam i pobrac probke co to jest ..

Asowa

20.04.2014 20:31

Odpowiedz

O 21:45, dnia 2014-04-20 madzia29155 napisał(-a):

no tak czyli najlepiej jakby wycieli i zbadali calego??? mhm mam nadzieje ze tak uczynia... w czwartek wizyta wiec chociaz bede wiedziec o co pytac a co do usg wezlow nie mialam i czy zrobia watpliwa sprawa... jak bylam na pierwszej wizycie to lekarz powiedzial co moga mi zrobic zeby sprawdzic co to jest... czyli krew ktora mialam , przeswietlenie ktore tez mialam i pobrac probke co to jest ..

Jak masz możliwość to zrób usg prywatnie, to jedno z podstawowych badań przy ziarnicy.

madzia29155

24.04.2014 09:40

Odpowiedz

jestem wlasnie po wizycie u lekarza.... przeswietlenie klatki - ok ... ale on nadal nie wie co mi jest ... wyklucza ziarnice bo bym miala zle wyniki krwi ale mimo wszystko mam czekac na list z szpitala kiedy mam sie stawic na usg wezlow chlonnych ... pytalam sie o biopsje niestety lekarz nie jest mi w stanie powiedziec czy bede miec i jaka metoda bo wszystko zalezy co wykaze usg i tam w szpitalu lekarze decyduja co dalej....a ja poce sie jak sie pocilam.....no nic czekam dalej..........

Asowa

24.04.2014 20:08

Odpowiedz

O 11:40, dnia 2014-04-24 madzia29155 napisał(-a):

jestem wlasnie po wizycie u lekarza.... przeswietlenie klatki - ok ... ale on nadal nie wie co mi jest ... wyklucza ziarnice bo bym miala zle wyniki krwi ale mimo wszystko mam czekac na list z szpitala kiedy mam sie stawic na usg wezlow chlonnych ... pytalam sie o biopsje niestety lekarz nie jest mi w stanie powiedziec czy bede miec i jaka metoda bo wszystko zalezy co wykaze usg i tam w szpitalu lekarze decyduja co dalej....a ja poce sie jak sie pocilam.....no nic czekam dalej..........

A my narzekamy na polską służbę zdrowia.

Uu nas wszystko możesz zrobić prywatnie, nie trzeba czekać na list ze szpitala.....

Współczuję ci bo czekanie jest najgorsze:(

madzia29155

25.04.2014 09:14

Odpowiedz

3 tygodnie czekania na list... a nie mowiac o wyznaczonej dacie pewnie nastepny min tydzien.....szczerze mowic nawet nie wiem jak to jest w Uk z prywatnymi badaniami ... nigdy nie slyszalam zeby ktokolwiek z tego korzystal.. nawet wujek google nic nie pokazalo.. az z ciekawosci dzis spytam sie kobitek co ze mna pracuja czy wogule cos takiego jest no i koszta jakie ... pewnie kosmiczne:-(
moja mama byla ze soba u lekarza i jak to mama martwi sie podpytala sie doktorki.. jezeli z tarczyca jest wszytsko ok to ona podejrzewa chloniaka :-( z tymi objawami co mam... nie nakrecam sie ... staram sie nie myslec ...dobrze ze dzieci i praca wypelniaja czas ...wiec ciagle czekamy ... czekamy... czekamy...

Truskawa

16.05.2014 15:23

Odpowiedz

O 11:40, dnia 2014-04-24 madzia29155 napisał(-a):

No ja tylko zawsze przy okazji takich postów, piszę, że krew to jednak nie wszystko. Ja miałam tylko trochę niepokojące wyniki krwi, podwyższone niewiele bałe krwinki i coś jeszcze, no i ob 17( 24 wcześniej ) , a zz była. Pocenia nie miałam. A jeśli chodzi o usg, to lekarz wykonujący usg nie widział w jego obrazie czegoś bardzo niepokojącego, dopiero jak zaniosłam wynik usg i zdjęcia do hematologa, to hematolog zlecił mi dlasze badania. Moje węzły były duże i dobrze widoczne- spora wypukłość na szyi.

Ja ufam bardziej specjalistom ;) Miałam pierwsze stadium. Więc ciesze się, że od lekarza pierwszego kontaktu trafiłam do lekarza laryngologa, który odesłał mnie do hematologa ;) Niemniej jednak ja byłam ciekawym przypadkiem, a każdy przypadek jest inny i nie można nigdy zakładać najgorszego. Po prostu lepiej zawsze sprawdzić i nie zadręczać się "a może". Nie piszę też, żeby straszyć, po prostu zwracam uwagę, że to podstępna choroba, dosyć rzadka, więc specjaliści są wskazani. No i oczywiście te nieswoiste objawy nie muszą oznaczać zawsze ziarnicy przecież :)

Powodzenia życzę, diagnozuj się dalej dla spokoju :) Pozdrawiam.

justek625

17.05.2014 10:08

Odpowiedz
Witak
Tez przybywam w UK, a dokladnie w Londynie. Bedziesz czekac i czekac...Mi po badaniu krwi i usg (ktore wygladalo tak ze poszlam, starszy Pan mial na kartce napisane, ktore ma zbadac wezly chlonne, ze na szyi, a on do mnie gdzie one sa, gdzie ma szukac, w koncu jak mu je pokazalam zreszta jeden to widac golym okiem, ledwo je dotknal, tym urzadzeniem nic nawet nie poczulam!!! badanie trwalo minute moze dwie gora), Pan stwierdzil, ze to sa odczynowe i za dwa tygodnie na pewno zniknal, to bylo w marcu teraz jest maj a one jak byly tak sa. Dostalam skierowanie do reumatologa, ze to toczen, na skierowanie czekalam 3 tygodnie na sam list, na ktorym przeczytalam, ze wizyte mam za 1,5 miesiaca. W koncu tam poszlam dostalam teraz list od niej, bo przy mnie to tylko wypytywala cos tam tez gadala, ale wnioski do rodzinnego juz na liscie napisala na 3 strony podaniowe. Stwierdzila, ze moze to byc choroba tkanki lacznej bo mam pozytywne miano ana drugi raz i mialam w momencie badania jakies czerwone plamy na dekolcie wow dwie rzeczy i juz taka diagnoza?! Napisala, ze bardzo nie podobaja jej sie te wezly, bo to sa pakiety, (wyslala mnie na rtg klatki piersiowej) i ze jestem ekstremalnie chuda w wywiadzie, a z wczesniejszych zdjec, ona rzeczywiscie widzidz ogromna utrate wagi. Kolejna wizyte mam w polowie sierpnia, nastepne wyniki z krwi juz mi wyszly zle i nikt do mnie nawet nie zadzwonil, tylko list wyslali z informacja, ze omowimy dalsze badania na tej wizycie.

inne moje objawy to te dwa wezly powiekszone, pocenie, wieczorem, umyje glowe wieczorem wysusze, w nocy sie spoce i rano wyglada jakbym wcale jej nie myla, ale nie moge powiedziec, ze poce sie tak jak bylam w ciazy, wtedy to byla jakas masakra, zima okna otwarte a ja cala mokra. Nogi mnie swedza najchetniej bym wziela widelca i zdrapala cala skore, raz tak mnie swedzialo, zrobily mi sie rany dalej swedzialo to domestosem to zalalam...alez byl ulga. Poszlam do rodzinnego a ona, ze to mnie jakies robaczki z ogrodu gryza, a spie w pizami dziecko z boku i tylko mnie w nogi gryza? dala masc ktora nic nie pomogla poszlam kolejny raz dala mas i tabletki, pomogly w sumie, ale co jakis czas znow te swedzenie wraca.

Myslalam ,juz moze w Polsce nad jakimis prywatnymi badaniami i wycieciem tego wezla, chociaz tego duzego, ale z drugiej strony moja kolezanka to ruszala i pozniej naprawde zmarla na raka tych wezlow.

Ostatecznie jak juz bedziesz zle sie czuc mozesz zawsze isc na pogotowie, to wtedy nie wypuszcza juz tak bez badan dokladnych.

madzia29155

19.05.2014 21:09

Odpowiedz

ooo odnalazl sie moj post... szukalam kiedys i nie moglam znalesc... ehhh malo istotne... no ja doczekalam sie terminu usg bede miala robione w czwartek w koncu....... w sumie nic sie nie zmiemilo.. poty ciagle sa od ,, symbolicznych,, po dosc konkretne ...i zawsze po tych dosc mocnych potach jestem taka nieprzytomna i zmeczona na drugi dzien ze ledwo zyje...i ten bol plecow.. nie mam go codziennie ale daje we znaki .. gorny odcinek plecow i bol miesni ? kurcze ciezko odkreslic co to jest za bol... do tego doszedl nastepny wezel... w sumie jest ich piec... nie panikuje czekam ... nie wymyslam i na sile nie szukam objawow.. one sa i tak je czuje .. w sumie wszystko ciagnie sie od marca... dobrze ze wogule cokolwiek robia w UK bo tutaj dostac sie na badania i do specjalisty to nie lada wyczyn ..

justek625

20.05.2014 10:34

Odpowiedz

czekam na opis wrazen po usg :D i jak mozesz to napisz co dokladnie ci wpisali :)

madzia29155

20.05.2014 20:34

Odpowiedz

justek625 ja mieszkam w Glasgow... z tymi lekarzami to jakas masakra... brakuje mi palcow zeby policzyc ile razy poszlam o pomoc dla siebie czy dzieci i odeszlamz kwitkiem... ale tym razem to bylam w szoku bo bez problemu lekarz dawal mi skierowania na badania.. nawet szlam z zamiarem wyolbrzymienia i dodania cos ekstra od siebie zeby tylko cos zrobili zeby sprawdzili ale na szczescie nie musialam... mam kumpele ktora juz tu sie leczy ponad rok... niestety chorobsko nie chce sie od niej odczepic .. ma nmiec teraz przeszczep i jak rozmawialam z nia jest bardzo zadowolona z opieki..ja mam nadzieje ze moja przygoda z lekarzami skonczy sie po badaniach i informacja ze jest ok... oczywiscie podziele sie wrazeniami i tym co przekaza ( mam nadzieje ze powiedza cokolwiek ) no do czwartku coraz blizej .. zaczynam sie powoli denerwowac ... a Tobie zycze zdrowka

madzia29155

22.05.2014 10:56

Odpowiedz

no i jestem po badaniu... wezly mam ok i nie widzi podstaw zeby robic biopsje....mam sie zglosic do lekarza pierwszego kontaktu i tam dostane cos na infekcje...... czyli moge juz byc spokojna.... chyba ...