Ziarnica.pl
← Wróć do działu Przeszczep
Przeszczep

autoprzeszczep-dylemat

Autor: YaQbeC • 26.01.2006 20:53 • 8 odpowiedzi

YaQbeC

26.01.2006 20:53

Odpowiedz
Witam!

Znajoma z "chemii" poczatkowo z ziarnica IV st., pakietami 13cm w srodpiersiu i lekkimi przerzutami.
3 razy beacopp a pozniej 6 razy co dwa tygodnie jednodniowki.pote jakas chemia przed zbiorka materialu do przeszczepu, zbiorka i teraz dylemat.Odebrala wyniki z tomografu no i lekarz zamachal recami i stwierdzil, ze regresja jest, ale nie ma remisji...no i tu dylemat, bo powiedzial tak: "Jesli bylaby Pani facetem, to nie wahalbym sie i poslal Pania na autoprzeszczep, ale ze pani nie jest to..." Z gory zakladam ze to nie seksizm :))), ale co poeta mial na mysli? Decyzje pozostawil w jej rekach. Alternatywa to tomograf raz w miesiacu, i jak lekarzowi sie nie spodoba cos w obrazie to wtedy na przeszczep..byla mowa jeszcze o 10 procentach szans na remisje po tym przeszczepie...Dziewczyna zastanawia sie co ma zrobic i co lekarz mial na mysli...Mozecie cos doradzic?
31 stycznia moj tomograf...heh..wole nawet nie myslec...
Z gory dziekuje za pomoc!

baldi

26.01.2006 21:04

Odpowiedz

O 21:53, dnia 2006-01-26 YaQbeC napisał(-a):

Mozecie cos doradzic?

ja - mimo jak by nie bylo bardzo drastycznego zabiegu - bym jednak radzil isc na PBSCT..

31 stycznia moj tomograf...heh..wole nawet nie myslec...

i wlasnie tak ma byc - nie martw sie na zapas!!

leszek

27.01.2006 15:18

Odpowiedz
cześć .myślę że należy iść na autoprzeszczep ,będzie trudno ale warto to zrobić .I tak decyzję podejniesz sama.pozdrawiam i 3-maj się

YaQbeC

27.01.2006 18:40

Odpowiedz

A macie jakies pojecie dlaczego lekarz widzi jakis problem w tym, ze NIE jest facetem?!?!

baldi

27.01.2006 19:09

Odpowiedz

O 19:40, dnia 2006-01-27 YaQbeC napisał(-a):

A macie jakies pojecie dlaczego lekarz widzi jakis problem w tym, ze NIE jest facetem?!?!

ja bym tego tak nie odnosil bezposrednio (choc oczywiscie _nie bylem_ tam z Wami w gabinecie i nie wiem co sie tam dzialo i co mowil lekarz).

dylemat czy chcesz/nie chcesz poddac sie procedurze

zawsze

jest zostawiony pacjentowi. i to Ty masz zdecydowac czy chcesz w tym uczestniczyc.

a dlaczego on jakis problem widzial? NIE WIEM, trzeba bylo jego samego zapytac ;)

ona

27.01.2006 20:22

Odpowiedz

Słyszałam opinię ze kobiety są duzo słabsze istnieje u nich o wiele wieksze ryzyko powikłań, mezczyzni generalnie lepiej to znoszą.

justyna

03.02.2006 20:11

Odpowiedz

O 21:22, dnia 2006-01-27 ona napisał(-a):

Słyszałam opinię ze kobiety są duzo słabsze istnieje u nich o wiele wieksze ryzyko powikłań, mezczyzni generalnie lepiej to znoszą.

Z tym się nie zgodzę. Jestem po autoprzeszczepie juz 2 miesiące i tak się złożyło, że to ja nie miałam żadnych powikłań oprócz tradycyjnych, czyli spadek wyników krwi, kłopoty ze śluzówką, trochę wymiotów i tyle. Natomiast moi sąsiedzi - panowie mieli większe kłopoty, np. zapalenie płuc. Mój pobyt w szpitalu trwał tylko miesiąc, ale teraz mam większe szanse, że nawrotu choroby nie będzie. Nie będzie lekko, ale warto. Zdecyduj się na przeszczep.

Zoisyte

06.02.2006 08:09

Odpowiedz

O 20:09, dnia 2006-01-27 Baldi napisał(-a):

O 19:40, dnia 2006-01-27 YaQbeC napisał(-a):

ja bym tego tak nie odnosil bezposrednio (choc oczywiscie _nie bylem_ tam z Wami w gabinecie i nie wiem co sie tam dzialo i co mowil lekarz).

dylemat czy chcesz/nie chcesz poddac sie procedurze

zawsze

jest zostawiony pacjentowi. i to Ty masz zdecydowac czy chcesz w tym uczestniczyc.

a dlaczego on jakis problem widzial? NIE WIEM, trzeba bylo jego samego zapytac ;)

Może są jakieś przecwwskazania do PBSCT??

Jest parę takich które dotyczą tylko kobiet.

To nie był seksizm :)

baldi

06.02.2006 08:37

Odpowiedz

O 09:09, dnia 2006-02-06 Zoisyte napisał(-a):

Jest parę takich które dotyczą tylko kobiet.

nie trzymaj nas w niepewnosci - opowiedz o nich.