m4rtul
03.04.2014 00:48
Witam wszystkich :) mam pytanie do osób będących po leczeniu ZZ, a mianowicie czy po zakończeniu leczenia nadal odczuwacie świąd skóry? Jestem już 6 lat po leczeniu i przez cały ten okres odczuwam świąd skóry,z tym, że od jakiegoś roku czasu coraz bardziej się on nasila.. zastanawiam się czy jest to jedynie skutek uboczny przebytego leczenia, czy też może to wskazywać na zmiany zachodzące w organizmie, a mianowicie wznowę za jakiś czas? spotkałam się już z różnymi opiniami na ten temat.. jedni twierdzą, że taki nasilający się świąd to skutek uboczny chemioterapii, a inni, że może to sugerować nawrót choroby za bliżej nieokreślony czas, gdyż sami mieli podobną sytuację.. jeśli chodzi o badania, to ze względu na różne dolegliwości jakie miewam od zakonczenia leczenia( mam guzki w piersiach, hiperprolaktynemię czynnościową, częste zapalenia nerek, a także HPV) co jakiś czas mam robioną morfologię i od mniej więcej roku wynik jest niemalże taki sam- lekko podwyższone OB, podwyższone MCV i żaden z lekarzy nie wie dlaczego ( mój lekarz rodzinny twierdzi, że nic się nie dzieje).. dodam, że coraz częściej pojawiają mi się powiększone węzły chłonne, jednak po zastosowaniu antybiotykoterapii znikają.. nie wiem czy jest to powód do obaw? dodatkowo od roku czasu odczuwam dość silne bóle u dołu pleców i staram się je zdiagnozować, jednak ze względu na długi czas oczekiwania do specjalisty wszystko się przeciąga w czasie.. w przyszłym tyg. idę w końcu do neurologa i mam nadzieję, że rozwiąże on moje dolegliwości, które naprawdę od pewnego czasu w znacznym stopniu utrudniają mi prawidłowe funkcjonowanie.. Pozdrawiam