Wczoraj odebrałam wynik peta po dwóch cyklach beacoppu i niestety nad obojczykami i pod pachami ciągle świeci.Co sie robi w takich sytuacjach ? ( lekarze mimo to chca zmienić chemię na lżejsza) . Czy brak remisji po drugim cyklu naprawdę oznacza większe ryzyko wznowy ?:(
Tak jak, ktoś wyżej napisał jest sporo osób, które po drugim cyklu nie miały remisji, a wyzdrowiały. Sama miałam remisję dopiero po radioterapii, bo chemia wszystkiego nie zniszczyła. Ważniejsze jest to, że choroba się cofa. I tak to prawda, że teoretycznie z tego powodu mamy większe ryzyko wznowy. Ale te kilka % więcej nie znaczy, że będziemy tą wznowę mieć! Nie ma co sobie tym zawracać głowy.
Jeśli niepokoi Ciebie propozycja zmiany chemii, to porozmawiaj z lekarzami. Na jaką chcą zmienić i dlaczego? Niech przedstawią dostępne opcje i ich zalety i wady. To pacjent ma zawsze ostateczny wybór.
Wydaje mi się, że przy ziarnicy ważniejsza jest reakcja organizmu(a raczej ziarnicy) na chemię niż to czy jest ona silniejsza, czy słabsza. Więc możliwe, że zmiana chemii na lżejszą jest sensowna.