Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Dieta w trakcie ABVD

Autor: michal1302 • 01.04.2014 13:01 • 3 odpowiedzi

michal1302

01.04.2014 13:01

Odpowiedz
Jak to jest z jedzeniem w trakcie ABVD? Jedni twierdzą, że można jeść wszystko inni, że należy unikać wielu rzeczy.

Jestem już po 14 wlewach i o ile na początku bardzo uważałem na to co jem, tak teraz uważam przede wszystkim kilka dni po wlewie.
Jeśli dieta jest potrzebna to dlaczego? Czy pomaga w leczeniu, czy jest ona po to żebyśmy czuli się lepiej (np nie wymiotowali po jakiejś niewskazanej potrawie)? Nie zauważam żebym czuł się gorzej jak zjem surowe owoce czy nabiał czy coś tam jeszcze innego. Dlatego już mniej tego wszystkiego przestrzegam, ale jeśli dieta ma pomóc w zwalczaniu ziarnicy to może powinno się jej mocno przestrzegać? Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

izum90

01.04.2014 13:27

Odpowiedz

O 15:01, dnia 2014-04-01 Michal1302 napisał(-a):

Jak to jest z jedzeniem w trakcie ABVD? Jedni twierdzą, że można jeść wszystko inni, że należy unikać wielu rzeczy.

Jestem już po 14 wlewach i o ile na początku bardzo uważałem na to co jem, tak teraz uważam przede wszystkim kilka dni po wlewie.

Jeśli dieta jest potrzebna to dlaczego? Czy pomaga w leczeniu, czy jest ona po to żebyśmy czuli się lepiej (np nie wymiotowali po jakiejś niewskazanej potrawie)? Nie zauważam żebym czuł się gorzej jak zjem surowe owoce czy nabiał czy coś tam jeszcze innego. Dlatego już mniej tego wszystkiego przestrzegam, ale jeśli dieta ma pomóc w zwalczaniu ziarnicy to może powinno się jej mocno przestrzegać? Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Ja jem wszystko oprocz smazonego ale tylko dlatego ze nie smakuje mi olej😄nie ma sensu dodatkowo obciazac watraby ktora i tak juz mocno dostaje w kosc podczas leczenia.wszystko jestbdla ludzi jednak w ograniczonych ilosciach😌pozdrawiam

asia

01.04.2014 14:26

Odpowiedz

O 15:01, dnia 2014-04-01 Michal1302 napisał(-a):

ja miałam 16 wlewów i dosłownie jadłam wszystko na co miałam ochotę a apetyt był od samego początku do końca ,jedyne czego unikałam to słodycze jadłam zresztą do tej pory jjem sporadycznie

jestem rok w remisji ;)

Pozdrawiam

michal1302

01.04.2014 18:09

Odpowiedz
Czyli macie podobne podejście, że dieta nie jest aż tak istotna. Lekarz właśnie też mi tak mówił, ale z kolei na oddziale na chemii powtarzali czego to mam unikać.

Skoro jest apetyt to szkoda się męczyć i jeść rzeczy na które nie ma się ochoty. Sama choroba rozwala życie to po co je komplikować jeszcze bardziej ;)
Ale smażone również sobie daruję ze względu na tą wątrobę