Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

leukocyty, limfocyty

Autor: ava • 22.03.2014 12:19 • 2 odpowiedzi

ava

22.03.2014 12:19

Odpowiedz

Jaki poziom leukocytów jest groźny? Mam podwyższone leuko i bardzo niskie 0.6 lymph. Nie wiem od jakiego poziomu leuko mam się msrtwić

moonia

22.03.2014 18:24

Odpowiedz

O 13:19, dnia 2014-03-22 ava napisał(-a):

Jaki poziom leukocytów jest groźny? Mam podwyższone leuko i bardzo niskie 0.6 lymph. Nie wiem od jakiego poziomu leuko mam się msrtwić

znalazłam taką inf na temat limfocytów, wklejam chociaż nie bardzo rozumiem o co chodzi /może ktoś bardziej zorientowany się wypowie.../

"Rozpoznanie ustala się wyłącznie po badaniu mikroskopowym węzła chłonnego pobranego ze zmienionej okolicy. Stwierdza się wówczas obecność charakterystycznych komórek Hodgkina i komórek Reed-Sternberga. W zależności od zmian określa się typ ziarnicy, który ma znaczenie prognostyczne. Lepiej rokującymi są typy z przewagą limfocytów i zwłóknienia guzkowatego. Gorzej rokują typ mieszanokomórkowy i typ z zanikiem limfocytów. Znaczenie prognostyczne ma także stadium zaawansowania choroby. Wyróżnia się cztery stadia. Stadium I - zajęcie jednej grupy węzłów chłonnych lub narządu limfatycznego (np. śledziony) - rokuje znacznie lepiej niż stadium IV, kiedy zajęty jest narząd pozalimfatyczny (kości, nerki, tkanka płucna), a czasami również węzły chłonne i narządy limfatyczne. W badaniach laboratoryjnych stwierdza się zmiany w morfologii."

p.s też mam niski poziom 1 (9,4%) wbc 11.3

zombiradok

23.03.2014 05:13

Odpowiedz

O 13:19, dnia 2014-03-22 ava napisał(-a):

http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=2&akcja=showthread&num=43929

tu gdzies podowalem norme dla leukoc