Beata79 ja jestem po przeszczepie 16 miesięcy i bardzo bym chciała zostać mamą. czy z racji przeszczepu Twoja ciąża była z definicji traktowana jako zagrożona?
Nie, ciąża była traktowana prawie normalnie :-) Tz. mój hematolog podchodził do tematu całkiem normalnie, natomiast dla mojej pani ginekolog, bylam pierwszym takim przypadkiem "po przejściach" i troszkę się martwiła o dzidzię w pierwszych trzech miesiącach - bo to najbardziej poronny okres. Od początku jednak ciąża przebiegała prawidłowo.
beata mam jeszcze pytanie otóż wróciłam od lekarza powiedział że z ciążą wszystko ok i przepisał mi witaminy pregna nic nie powiedział czy brać kwas foliowy czy nie a ja z tego wszystkiego zapomniałam zapytac napisz proszę jak to było u ciebie.jestem w 6 tyg. :-D:-D:-D:-D:-D
Ja przez pierwsze 3 miesiące zażywałam tylko kwas foliowy w zwiększonej dawce, a witaminy Pregnaplus dopiero od 4 miesiąca.
Wiem, że lekarze mają różne podejscia... Część uważa, że w pierwszych miesiącach nie powinno się zażywać witamin, a tylko kwas...a druga część zaczyna od witamin.
W pregnieplus jest kwas foliowy i pewnie dlatego ginekolog nie przepisał Ci kwasu osobno. Moja lekarka jednak uważała, że przez to iż nie suplementowałam diety w kwas foliowy przygotowując się do ciąży to powinnam go przez pierwsze miesiące przyjmować w dużo większej dawce - z tego co pamiętam to bylo chyba 15mg.