Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

TSH - po chemii i naświetlaniach

Autor: frubelek • 11.03.2014 13:19 • 4 odpowiedzi

frubelek

11.03.2014 13:19

Odpowiedz
Witajcie :)
Mam do Was pytanie- odebrałam wyniki badania TSH.
Wynosi ono 0.7 (norma 0.4- 4.1), czy powinnam coś zacząć działać w sprawie mojej tarczycy, bo niby wynik w normie ale taka dolna granica.
Będę wdzięczna za każdą sugestię
pzdr :)

zombiradok

11.03.2014 13:58

Odpowiedz
Wyniki TSH, czyli jaka jest norma TSH?
Zakres normy TSH wynosi 0,4–4,0 mU/l. Może się on różnić w zależności od metody pomiaru stosowanej w danym laboratorium. Zazwyczaj przy otrzymanym wyniku jest podane, jaki zakres jest uznawany za normę. Nowoczesne metody są bardzo czułe, dzięki czemu wykrywają nawet bardzo niskie stężenia TSH. Badanie to jest bardzo swoiste, ponieważ TSH nie daje reakcji krzyżowych z hormonami o podobnej strukturze, co mogłoby zafałszować wynik.

Za niskie TSH – skąd się bierze?
Przyczyną obniżonego stężenia hormonu tyreotropowego jest najczęściej nadczynność tarczycy, kiedy to jej hormony uwalniane w nadmiarze hamują wydzielanie TSH. Do rzadszych przyczyn należą: wtórna (uszkodzenie przysadki) i trzeciorzędowa (dysfunkcja podwzgórza) niedoczynność tarczycy, głodzenie oraz współistnienie ciężkich chorób ogólnoustrojowych.

tomaszek

11.03.2014 21:05

Odpowiedz
@frubelek. z tarczycą to taka skomplikowana sprawa, że jedno TSH przy którejś z granic normy nie wystarczy do diagnozy. Trzeba wtedy robić dalsze badania FT3, FT4, a przy nieprawidłowościach tychże badanie A-Tpo i USG.
Lepiej powtórzyć badanie TSH za jakiś czas i porównać z poprzednim.

Lena

12.03.2014 10:03

Odpowiedz

Masz 0,7, norma zaczyna się od 0,4 czyli jest ok. Nie szukajmy dziury w całym. Dla spokoju możesz zrobić FT3 i 4 i usg.

Mazynka

12.03.2014 12:30

Odpowiedz

O 14:19, dnia 2014-03-11 frubelek napisał(-a):

Witajcie :)

Mam do Was pytanie- odebrałam wyniki badania TSH.

Wynosi ono 0.7 (norma 0.4- 4.1), czy powinnam coś zacząć działać w sprawie mojej tarczycy, bo niby wynik w normie ale taka dolna granica.

Będę wdzięczna za każdą sugestię

pzdr :)

Akurat w tej dziedzinie to jestem w miarę obeznana bo walczę z hashimoto :). Jeśli chodzi o samo TSH to niestety nie jest miarodajne. Już wcześniej podali Ci wyniki które mogą sprawdzić czy masz problem z tarczycą. FT3, FT4 i TSH to święta trójca :). Ewentualnie ATPO i ATG + usg wyjdzie czy masz Hashimoto. Według mnie to tsh masz dobre, ale żeby to sprawdzić to zrób pozostałe wyniki i będziesz miała pewność. Odsyłam również do facebook'a na grupę Hashimoto :)