Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Powiększone węzły chłonne

Autor: maylen • 06.03.2014 10:05 • 18 odpowiedzi

maylen

06.03.2014 10:05

Odpowiedz
Witam! Mam 18 lat. Od około 2 lat mam powiększone węzły chłonne. Nie zwracałam na to uwagi, bo nie bolały. Nie zmniejszały się ani nie powiększały. Raz jak za dużo wypiłam to na drugi dzień miałam je strasznie obolałe, ale tak nie odczuwałam żadnego bólu. Bywałam u lekarzach, ale za każdym razem słyszałam, że to od infekcji, więc antybiotyki itd. (często kaszle sobie) ale mimo leczenia węzły wciąż są powiększone.
Z ciekawości poszłam na USG. Oto wynik: "powiększone, nieco hipoechogeniczne węzły chłonne szyi, do 18,8x4,1 mm"
Lekarz powiedział, że dałby to do wycięcia żeby sprawdzić co to. Dostałam skierowanie do laryngologa z "PILNE", ale miałabym wizytę dopiero za około 2 miesiące. Nie wiem czy zapisać się do tego laryngologa czy pójść do onkologa. Czy to coś niepokojącego? Dodam, że robiłam badania krwi i lekarz ma je w komputerze (jadę dziś po wynik) powiedział tylko, że coś z białymi krwinkami jest nie tak i on na moim miejscu by wyciął tego węzła do badania. Nie wiem czy się z tym tak spieszyć czy poczekać do wizyty u laryngologa. Proszę o poradę. Dziękuję.

Madzia

06.03.2014 10:38

Odpowiedz

O 11:05, dnia 2014-03-06 Maylen napisał(-a):

Witam! Mam 18 lat. Od około 2 lat mam powiększone węzły chłonne. Nie zwracałam na to uwagi, bo nie bolały. Nie zmniejszały się ani nie powiększały. Raz jak za dużo wypiłam to na drugi dzień miałam je strasznie obolałe, ale tak nie odczuwałam żadnego bólu. Bywałam u lekarzach, ale za każdym razem słyszałam, że to od infekcji, więc antybiotyki itd. (często kaszle sobie) ale mimo leczenia węzły wciąż są powiększone.

Z ciekawości poszłam na USG. Oto wynik: "powiększone, nieco hipoechogeniczne węzły chłonne szyi, do 18,8x4,1 mm"

Lekarz powiedział, że dałby to do wycięcia żeby sprawdzić co to. Dostałam skierowanie do laryngologa z "PILNE", ale miałabym wizytę dopiero za około 2 miesiące. Nie wiem czy zapisać się do tego laryngologa czy pójść do onkologa. Czy to coś niepokojącego? Dodam, że robiłam badania krwi i lekarz ma je w komputerze (jadę dziś po wynik) powiedział tylko, że coś z białymi krwinkami jest nie tak i on na moim miejscu by wyciął tego węzła do badania. Nie wiem czy się z tym tak spieszyć czy poczekać do wizyty u laryngologa. Proszę o poradę. Dziękuję.

No ja bym na Twoim miejscu wyciela skoro lekarz też tak sugeruje.Nie masz na co czekać.

Asowa

06.03.2014 13:03

Odpowiedz

O 11:38, dnia 2014-03-06 Madzia napisał(-a):

No ja bym na Twoim miejscu wyciela skoro lekarz też tak sugeruje.Nie masz na co czekać.

Mi węzęlek wycinał chirurg, może do takiego specjalisty szybciej się dostaniesz?

I nie daj sobie robić biopsji cienkoigłowej, poproś o wycięcie węzła w całości.

maylen

06.03.2014 13:27

Odpowiedz
Jestem teraz w kropce.
Zapisałam się na wizytę do chirurga na jutro ze względu na to, że do pełnoletności brakuje mi 2 miesiące.. Odebrałam wyniki badań krwi i nie wiem czy wycinać w ogóle ten węzeł, bo wysokie OB świadczy chyba o stanie zapalnym?

MXD 20.70
NEUT 42.90
MXD# 1.20
NEUT# 2.60
OB 33
Neurocyt pałeczkowaty 0
Neutrocyt wielopłatowy 33
Limfocyt 46
Eozynocyt 15.
Tak to wszystko inne jest w normie. Nie wiem, nic mnie nie boli, wieczorami tylko uderzenia gorąca, nawet jeśli to jakiś stan zapalny to nie wiem w którym kierunku go szukać. Czy mimo tego OB wycinać węzeł?

Martinus

06.03.2014 13:49

Odpowiedz

O 14:27, dnia 2014-03-06 Maylen napisał(-a):

Jestem teraz w kropce.

Zapisałam się na wizytę do chirurga na jutro ze względu na to, że do pełnoletności brakuje mi 2 miesiące.. Odebrałam wyniki badań krwi i nie wiem czy wycinać w ogóle ten węzeł, bo wysokie OB świadczy chyba o stanie zapalnym?

MXD 20.70

NEUT 42.90

MXD# 1.20

NEUT# 2.60

OB 33

Neurocyt pałeczkowaty 0

Limfocyt 46

Eozynocyt 15.

Tak to wszystko inne jest w normie. Nie wiem, nic mnie nie boli, wieczorami tylko uderzenia gorąca, nawet jeśli to jakiś stan zapalny to nie wiem w którym kierunku go szukać. Czy mimo tego OB wycinać węzeł?

OB świadczy o stanie zapalnym, ale trzeba poznać jego przyczynę. Wycięcie węzła rozwieje wątpliwości. Jest najbardziej miarodajne jeśli o te sprawy chodzi. Więc nie zastanawiaj się nad tym OB i nad innymi wynikami tylko działaj. Najlepiej aby onkolog wszystko rozpatrywał

maylen

06.03.2014 14:00

Odpowiedz

Asowa

06.03.2014 14:18

Odpowiedz

O 14:49, dnia 2014-03-06 Martinus napisał(-a):

O 14:27, dnia 2014-03-06 Maylen napisał(-a):

Jestem teraz w kropce.

MXD 20.70

NEUT 42.90

MXD# 1.20

NEUT# 2.60

OB 33

Neurocyt pałeczkowaty 0

Limfocyt 46

Eozynocyt 15.

OB świadczy o stanie zapalnym, ale trzeba poznać jego przyczynę. Wycięcie węzła rozwieje wątpliwości. Jest najbardziej miarodajne jeśli o te sprawy chodzi. Więc nie zastanawiaj się nad tym OB i nad innymi wynikami tylko działaj. Najlepiej aby onkolog wszystko rozpatrywał

Dokładnie tak;)

Wspominałaś wcześniej, że w morfologii wyszły zmiany w limfocytach, wiesz już jakie to zmiany?

Jeśli możesz to napisz jeszcze raz powyższe wyniki z normami.

maylen

06.03.2014 14:54

Odpowiedz
Limfocyt 46 a norma do 45, więc nie tak źle. Nie wiem tylko czemu OB jest podwyższone.. Mnie nic nie boli, węzły też mnie nie bolą, czuje się dobrze właśnie oprócz tych uderzeń gorąca, no i czasem pobolewa mnie w dole w plecach. W nocy mam też napady kaszlu, ale to pewnie dlatego, że pale papierosy. W każdym razie gardło mam czyste, bo byłam badana. Pół roku temu leżałam w szpitalu na te "kaszle" i nic nie wykryli, a węzły miałam powiększone, tylko w USG wyszła powiększona śledziona. Jednak myślę, że wróciła ona do normy.
W każdym razie mam na jutro chirurga. Obawiam się bólu wycięcia i dlatego szukam innych rozwiązań, ale chyba nie dojdę do niczego jeśli tego nie wytnę.

Asowa

06.03.2014 16:14

Odpowiedz

O 15:54, dnia 2014-03-06 Maylen napisał(-a):

Limfocyt 46 a norma do 45, więc nie tak źle. Nie wiem tylko czemu OB jest podwyższone.. Mnie nic nie boli, węzły też mnie nie bolą, czuje się dobrze właśnie oprócz tych uderzeń gorąca, no i czasem pobolewa mnie w dole w plecach. W nocy mam też napady kaszlu, ale to pewnie dlatego, że pale papierosy. W każdym razie gardło mam czyste, bo byłam badana. Pół roku temu leżałam w szpitalu na te "kaszle" i nic nie wykryli, a węzły miałam powiększone, tylko w USG wyszła powiększona śledziona. Jednak myślę, że wróciła ona do normy.

W każdym razie mam na jutro chirurga. Obawiam się bólu wycięcia i dlatego szukam innych rozwiązań, ale chyba nie dojdę do niczego jeśli tego nie wytnę.

Pójdź do tego chirurga i zobaczysz co powie, nie bolące węzły nie są powodem do radości.

I rzuć palenie, jesteś młoda, szkoda zdrowia;)

asia

06.03.2014 16:39

Odpowiedz

O 15:54, dnia 2014-03-06 Maylen napisał(-a):

no dokładnie lepiej byłoby gdyby te węzły bolały

nie bój się wyciecia bo to nic nie boli nawet jak znieczulenie Ci zejdzie także tego się nie obawiaj wiadomo będzie dyskomfort bo z dwa,trzy szwy ale naprawę nic strasznego po co później masz żałować a skoro lekarz coś sugeruje to znaczy że nie należy tego olac

serdecznie Pozdrawiam ;)

Maylen

06.03.2014 17:35

Odpowiedz

Staram się rzucić. Mam jeszcze jedno pytanie... Co znaczy wysoka ilość Eozynocytów ? 15.

Syringa

06.03.2014 20:51

Odpowiedz

O 18:35, dnia 2014-03-06 Maylen napisał(-a):

Staram się rzucić. Mam jeszcze jedno pytanie... Co znaczy wysoka ilość Eozynocytów ? 15.

Ze strony: http://badaniamedyczne.fm.interia.pl/morfologia.html

"Zwiększenie ich wartości wywołują choroby alergiczne, zakaźne, hematologiczne, pasożytnicze, astma oskrzelowa, a także katar sienny, łuszczyca, jak też zażywanie leków (np. penicyliny)".

Jak widać jest w czym wybierać.

Maylen

07.03.2014 16:55

Odpowiedz

Nie ma onkologa ani hematologa dla mnie w moim mieście, bo mam dopiero 18 lat za 2 miesiące. A chirurg pomimo powyższonego OB i tych węzłów sprawę olał. Nie wiem gdzie sprawdzić skąd to się wzięło... :( powiedział, że mam nie panikować, bo to nie może być chłoniak, ponieważ nie chudnę ani nie mam nocnych potów.

izum90

07.03.2014 22:18

Odpowiedz

O 17:55, dnia 2014-03-07 Maylen napisał(-a):

Nie ma onkologa ani hematologa dla mnie w moim mieście, bo mam dopiero 18 lat za 2 miesiące. A chirurg pomimo powyższonego OB i tych węzłów sprawę olał. Nie wiem gdzie sprawdzić skąd to się wzięło... :( powiedział, że mam nie panikować, bo to nie może być chłoniak, ponieważ nie chudnę ani nie mam nocnych potów.

izum90

07.03.2014 22:20

Odpowiedz

O 17:55, dnia 2014-03-07 Maylen napisał(-a):

Tych lekarzy to powinni chyba pozamykac co poniektorych ....ja nie chudlam potow tez nie bylo a jednak ....

maylen

08.03.2014 00:15

Odpowiedz

Wiec czy węzły 19 mm nieco hipoechogeniczne SA niczym niepokojącym? Nie mogę spać.. OB 33, Eozynocyt 15..niby jakieś odchylenia, a lekarz powiedział, ze krew mam dobra. Mam to badać dalej czy tak pozostawić? Co doradzacie?...

Asowa

08.03.2014 04:34

Odpowiedz

O 01:15, dnia 2014-03-08 maylen napisał(-a):

Wiec czy węzły 19 mm nieco hipoechogeniczne SA niczym niepokojącym? Nie mogę spać.. OB 33, Eozynocyt 15..niby jakieś odchylenia, a lekarz powiedział, ze krew mam dobra. Mam to badać dalej czy tak pozostawić? Co doradzacie?...

Pytanie z innej beczki, bierzesz tabletki antykoncepcyjne?

One też mają wpływ na OB.

I drugie pytanie, robiłaś z morfologii LDH?

maylen

08.03.2014 05:53

Odpowiedz
Nie biorę żadnych tabletek.
Co do krwi to nie jestem pewna,chyba nie. Miałam morfologię krwi obwodowej z wzorem odsetkowym. Wczoraj trochę popilam a dziś nie mogę mówić, boli mnie cale gardło i szyja. Czy powinnam się martwić? Ja juz sama nie wiem co robić.. 19 marca mam wizytę u laryngologa.

Maylen

08.03.2014 06:36

Odpowiedz

Nie wiem czy zrobiłam dobrze odmawiając hospitalizacji. Oni sami nie wiedzą co robić, chirurg powiedział, że to trzeba zbadać i skierował mnie na oddział dziecięco-młodzieżowy. Nie zgodziłam się, bo to bezsensu.. Jeden lekarz mówi, że badania są ok, a drugi, że to trzeba koniecznie sprawdzić. Dodam, że to węzły karkowe. Nie mam 18 lat i nie wiem pod kogo być obserwacją, ta niepewność jest najgorsza. Mówili, że jak się zdecyduje na oddział to mam przyjechać w niedziele. JUż sama nie wiem, czy jest sens.