Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Metoclopramid (nerwówka)

Autor: Magda • 11.06.2005 08:01 • 4 odpowiedzi

Magda

11.06.2005 08:01

Odpowiedz

Może tylko ja to przeżyłam.Trzy chemie w stecz dowiedziałam się,że podają mi metoclopramid (środek przeciwwymiotny) przed chemią (to standard w Poznańskim szpitalu).Szkoda,że dowiedziałam się o tym tak późno,bo jak się okazuje nie mogę go przyjmować.Wywołuje on w moim przypadku stres.Przez wszystkie chemie zastanawiałam się dlaczego tak okropnie sie denerwuję i nie potrafię znależć sobie miejsca.A tu proszę wszystko wina metoclopramidu !!! Ciekawi mnie czy istnieje oprócz mnie taka osóbka,która to przeszła ?

Hela

11.06.2005 09:59

Odpowiedz

O 10:01, dnia 2005-06-11 Magda napisał(-a):

Może tylko ja to przeżyłam.Trzy chemie w stecz dowiedziałam się,że podają mi metoclopramid (środek przeciwwymiotny) przed chemią (to standard w Poznańskim szpitalu).Szkoda,że dowiedziałam się o tym tak późno,bo jak się okazuje nie mogę go przyjmować.Wywołuje on w moim przypadku stres.Przez wszystkie chemie zastanawiałam się dlaczego tak okropnie sie denerwuję i nie potrafię znależć sobie miejsca.A tu proszę wszystko wina metoclopramidu !!! Ciekawi mnie czy istnieje oprócz mnie taka osóbka,która to przeszła ?

W ulotce metoclopramidu jest podobno zaznaczone(tak twierdzi kolezanka leczaca takze zz), ze moze wywolywac on reakcje lekowe, tylko ktory lekarz o tym wspomina pacjentowi??....podobnie jest z dexavenem, ktory dostaje w trakcie chemii, ale przy nim na szczescie nic takowego mi sie nie dzieje(choc pielegniarki na oddziale wspominaly o kilku "scenach" z udzialem pacjentow otrzymujacych to przy wlewie). A jak zaproponowali mi ostatnio metoclopramid dodatkowo to KATEGORYCZNIE żądalam zaznaczenia w karcie, ze ja TEGO nie wezme na pewno!!!

Zoisyte

11.06.2005 14:38

Odpowiedz

O 10:01, dnia 2005-06-11 Magda napisał(-a):

Jeszcze jedna ciekawa rzecz.

Zażywanie tego leku może wywołać: "Zaburzenia potencji i przerost gruczołów piersiowych" :)

PANOWIE NIE ZAŻYWAĆ!!!!

Więcej na

http://www.leki.med.pl/

aniarg

15.06.2005 17:02

Odpowiedz

oczywiście że tak jest i że to także przeżyłam, metaclopramid jest do kitu i przy 3 chemii odmówiłam jego zażywania, pielęgniarki patrzyły na mnie jak na idiotkę ale mówiłam im że mam swój zofran to mnie zostawiały w spokoju.

Hela

11.08.2005 01:53

Odpowiedz

O 11:59, dnia 2005-06-11 Hela napisał(-a):

W ulotce metoclopramidu jest podobno zaznaczone(tak twierdzi kolezanka leczaca takze zz), ze moze wywolywac on reakcje lekowe, tylko ktory lekarz o tym wspomina pacjentowi??....podobnie jest z dexavenem, ktory dostaje w trakcie chemii, ale przy nim na szczescie nic takowego mi sie nie dzieje(choc pielegniarki na oddziale wspominaly o kilku "scenach" z udzialem pacjentow otrzymujacych to przy wlewie). A jak zaproponowali mi ostatnio metoclopramid dodatkowo to KATEGORYCZNIE żądalam zaznaczenia w karcie, ze ja TEGO nie wezme na pewno!!!

no to sprostowanie...WZIELAM, nie raz i nie dwa;) i tak nie pomoglo:((((((((((((((( a efekty uboczne typu napady lękowe - u mnie jednak zadne...uffff...choc tyle:)...

Nobla temu kto wytepi wymioty:((((