Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

jestem załamana

Autor: pini1 • 17.01.2006 08:24 • 5 odpowiedzi

pini1

17.01.2006 08:24

Odpowiedz
witajcie
pisze tutaj bo juz sama nie potrafie sobie poradzic
od wrzesnia ma temp 37-37,2
jestm bardzo oslabiona bóle rak i nog i stawów
schudłam juz ponad 6 kilo
badan zrobione multum'
wszystkie w normie morfologia tez, oprocz opadu 20
2 bipsje szpiku niereprezentaywne- fenotyp na chloniaka nic nie wykazał, szpiczak tez wykluczony
wezły bola mnie bardzo -nie ma powiekszonych
tomografia cąłego ciała nic
nawet zrobiłam Peta w Bydgoszczy prywatnie--- jakis wzrost wychwytu w tkance tłuszczowej i zebrach--wnioske ogolny nie ma zmian rozrostowych
pozytywna wynik na Cytomegalie potwerdzony Pcr
Beta2 mikroglobulina 16 a norma to 2
maskara pałetam sie pomiedzy lekarzami ciagle bez diagnozy
czy powinnam zrobic badanie wezłów?
jestem tak zdesperwana ze jestem w stanie sama sobie ten wezeł wyciac:))))
pozdrawiam i czekam od Was na jakis odzew i porady

leszek

17.01.2006 09:07

Odpowiedz
Współczesna Onkologia 5/2003

streszczenie artykułu:

Znaczenie kliniczne β2-mikroglobuliny w chorobie nowotworowej u dorosłych i dzieci

Współcz Onkol (2003), vol. 7, 5, 333-338

autorzy: Anna Balcerska, Ewa Bień,

β2-mikroglobulina (β2-M) jest białkiem niskocząsteczkowym, obecnym na powierzchni większości komórek ustroju, szczególnie na limfocytach T, B oraz makrofagach. Występuje w postaci wolnego monomeru oraz jako integralna część antygenów głównego układu zgodności tkankowej (HLA) klasy I. Białko to zostało uznane za istotny wskaźnik w diagnostyce schorzeń nefrologicznych oraz zaburzeń immunologicznych. Natomiast jego rola jako „markera nowotworowego”, określającego dynamizm przebiegu procesu rozrostowego w organizmie, nie jest jeszcze w sposób jednoznaczny ustalona. Znacząco podwyższone wstępne wartości β2-M stwierdzono u chorych dorosłych z rozpoznaniem wielu schorzeń limfoproliferacyjnych, takich jak szpiczak mnogi, chłoniaki złośliwe, przewlekła białaczka limfatyczna z komórek B, białaczka T-komórkowa dorosłych. W przypadku nowotworów litych, poza niektórymi ich typami histologicznymi, nie wykazano istotnej klinicznej roli oznaczania β2-M.
W pracy przedstawiono dane na temat budowy, funkcji biologicznej i znaczenia określania poziomów β2-mikroglobuliny u pacjentów, dotkniętych chorobą nowotworową. Dokonano analizy współczesnych poglądów, dotyczących przydatności klinicznej oznaczania β2-mikroglobuliny w diagnostyce, przewidywaniu i monitorowaniu efektów leczenia onkologicznego. Ponieważ większość publikacji prezentuje obserwacje, które przeprowadzono w oparciu o schorzenia nowotworowe występujące u ludzi dorosłych, analizę poszerzono o obserwacje własne, obejmujące ocenę poziomu β2-M w surowicy krwi dzieci chorych na nowotwory.
cześć .czy o ten opis wyniku chodzi?

leszek

17.01.2006 09:13

Odpowiedz
wiesz tem wynik ,też może być wynik tarczycy ,ale podkreślam nie jestem lekarzem i to jest przypuszczenie ,nie diagnoza.pozdrawiam leszek.

pini1

17.01.2006 09:43

Odpowiedz

O 10:13, dnia 2006-01-17 leszek napisał(-a):

wiesz tem wynik ,też może być wynik tarczycy ,ale podkreślam nie jestem lekarzem i to jest przypuszczenie ,nie diagnoza.pozdrawiam leszek.

groszek

17.01.2006 13:07

Odpowiedz

O 09:24, dnia 2006-01-17 pini1 napisał(-a):

witajcie

badan zrobione multum'

Tak się zastanawiam dlaczego uparłaś się na chorobę nowotworową.Ja oprócz ziarnicy choruje także na młodzieńcze zapalenie stawów(choroba reumatyczna).W tej chorobie także jest wysoka temperatura i bóle stawów.Szukaj w różnych kierunkach.Pozdrawiam.

pini1

17.01.2006 17:25

Odpowiedz

O 14:07, dnia 2006-01-17 groszek napisał(-a):

O 09:24, dnia 2006-01-17 pini1 napisał(-a):

witajcie

badan zrobione multum'

Tak się zastanawiam dlaczego uparłaś się na chorobę nowotworową.Ja oprócz ziarnicy choruje także na młodzieńcze zapalenie stawów(choroba reumatyczna).W tej chorobie także jest wysoka temperatura i bóle stawów.Szukaj w różnych kierunkach.Pozdrawiam.

bede szukac intensywnie reumatologicznie