Ziarnica.pl
← Wróć do działu Hyde Park
Hyde Park

Po komisji

Autor: zombiradok • 27.02.2014 11:19 • 5 odpowiedzi

zombiradok

27.02.2014 11:19

Odpowiedz
Własnie wracam z Komisji orzekajacej o nie pelnosprawnosci ludzi.

Przyznali mi na 2 lata nie pelnosprawnosc o stopniu znacznym !

michal1302

27.02.2014 11:34

Odpowiedz

Ja również dostałem na 2 lata, tyle że stopień umiarkowany. Trzeba przyznać, że sporo pomaga taki papierek ;) Tylko ludzie często nie wiedzą że można coś takiego uzyskać i nawet nie składają wniosków o orzeczenie.

zombiradok

27.02.2014 12:11

Odpowiedz

O 12:34, dnia 2014-02-27 Michal1302 napisał(-a):

Ja również dostałem na 2 lata, tyle że stopień umiarkowany. Trzeba przyznać, że sporo pomaga taki papierek ;) Tylko ludzie często nie wiedzą że można coś takiego uzyskać i nawet nie składają wniosków o orzeczenie.

teraz mysle o znaczku do auta przynajmniej poznan mialbym za darmo jesli chodzi o parkowanie :)

w koncu cos sie nam nalezy :)

Lily

27.02.2014 12:28

Odpowiedz
A oprócz parkowania, jaki to ma sens?
Jakie są przywileje i jaki papierek wypełnić?
Poinstruujcie plis :)

zombiradok

27.02.2014 12:41

Odpowiedz

O 13:28, dnia 2014-02-27 Lily napisał(-a):

zasilki pielegnacyjne , dofinansowania z mopru lub mopsu , tansze o polowe przejazdy komunikacyjne , skrocony czas pracy , zakaz pracy w nocy ,dodatkowy urlop wypoczynkowy , 100% platne zwolnienia z pracy , raz w roku mozesz sie starac o turnus rechabilitacyjny w jakims sanatorium z dofinansowaniem , Niepełnosprawny otwiera firmę

Pomoc publiczna przyznawana jest również osobom niepełnosprawnym, które chcą otworzyć firmę. Mogą one np. otrzymać:

* pieniądze na rozpoczęcie działalności (maksymalnie 15 średnich pensji);

* dofinansowanie do kredytów (do 50 proc. oprocentowania kredytu bankowego);

* refundację obowiązkowych składek na ubezpieczenie społeczne. Uzależniona jest od posiadanego stopnia niepełnosprawności. I tak przysługuje w wysokości:

* 100 proc. kwoty obowiązkowych składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe w przypadku osób ze znacznym stopniem niepełnosprawności;

* 60 proc. w przypadku osób z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności;

* 30 proc. w przypadku osób z lekkim stopniem niepełnosprawności.

michal1302

27.02.2014 12:58

Odpowiedz

O 13:28, dnia 2014-02-27 Lily napisał(-a):

Należy zgłosić do najbliższego ośrodka orzekania niepełnosprawności i wypełnić wniosek. Później wyznaczają datę komisji (około miesiąca od złożenia wniosku), na której bada cie lekarz, sprawdzają twoje papiery i zazwyczaj otrzymuje sie ten stopien :)

Korzyści z grubsza zostały już wymienione. Oczywiście czym wyższy stopień tym większe korzyści