Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

tachykardia po ABVD :(

Autor: frubelek • 09.02.2014 15:12 • 9 odpowiedzi

frubelek

09.02.2014 15:12

Odpowiedz
Mam do Was pytanie: może będzie mi w stanie ktoś pomóc- od ok. plus minus miesiąca łykam Biosotal 40 na tachykardię- epizody pulsu powyżej 150 :/ ale jedno duże ALE. Od zawsze byłam niskociśnieniowcem a od tego leku ciśnienie jeszcze mi spada. Niekiedy oscyluje na poziomie 90/60 niekiedy nawet poniżej 90. Jestem senna. Czy są jakieś domowe sposoby na podniesienie tego ciśnienia oprócz kawy czy coli...ne wiem więcej pić napojów
pzdr.
PS. Czy jest wogóle szansa wyleczenia na stałe tachykardi, czy raczej jestem skazana na niekończące się jej leczenie....

Asowa

10.02.2014 11:34

Odpowiedz

O 16:12, dnia 2014-02-09 frubelek napisał(-a):

Mam do Was pytanie: może będzie mi w stanie ktoś pomóc- od ok. plus minus miesiąca łykam Biosotal 40 na tachykardię- epizody pulsu powyżej 150 :/ ale jedno duże ALE. Od zawsze byłam niskociśnieniowcem a od tego leku ciśnienie jeszcze mi spada. Niekiedy oscyluje na poziomie 90/60 niekiedy nawet poniżej 90. Jestem senna. Czy są jakieś domowe sposoby na podniesienie tego ciśnienia oprócz kawy czy coli...ne wiem więcej pić napojów

pzdr.

PS. Czy jest wogóle szansa wyleczenia na stałe tachykardi, czy raczej jestem skazana na niekończące się jej leczenie....

Ogolnie tez jestem niskocisnieniowcem i swego czasu na nogi mnie postawilo codzienne lykanie zenszenia.

Mialam powera;)

Asowa

10.02.2014 11:36

Odpowiedz

O 12:34, dnia 2014-02-10 Asowa napisał(-a):

pzdr.

Ogolnie tez jestem niskocisnieniowcem i swego czasu na nogi mnie postawilo codzienne lykanie zenszenia.

Mialam powera;)

A i jeszcze yerba mate mi pomaga, nie kazdy sie przekonuje do jej samku ale stawia na nogi.

Z tym ze zenszen chyba byl skuteczniejszy;)

AmarenaWINACZ

10.02.2014 18:39

Odpowiedz

pzdr.

Waga, jaką masz wagę ? I jaka tachykardia

? zatokowa, częstoskurcz nadkomorowy. Miałaś robione EKG wysiłkowe i echo ? Biosotal to kiepski lek, lepszym rozwiązaniem jest np betaloc lub amiokordin do tego można załączyć na poprawę pracy serca Cratonic. Czy obecne niskie ciśnienie powoduje dolegliwości natury sercowo naczyniowej jeśli nie to zwiększanie ciśnienia jest niepotrzebne a nawet niewskazane http://pl.wikipedia.org/wiki/Bradykardia . Nie masz zbyt dużo stresu ? Czemu ta tachykardia... Hmm jaki wiek ? Ogólnie to nie jest wyjaśnione czym spowodowana jest np. tachykardia często jest sama z siebie od stresu lub jest bo jest, chyba że powodem jest niewydolność serca lub coś z pęczkiem hisa. Z reguły najlepszym rozwiązaniem jest sport, bardzo dobry jest Basen lub wieczorny rowerek, aby zwiększyć wydajność serca, chodzi mi tu o lepsze reakcję skurczowo rozkurczowe serca. po ludzku aby jego uderzenia były mocniejsze.

madzia1

10.02.2014 19:20

Odpowiedz

Czy są jakieś domowe sposoby na podniesienie tego ciśnienia oprócz kawy czy coli...ne wiem więcej pić napojów

Kawa nie podnosi ciśnienia tylko wypłukuje magnez. To tylko nasze subiektywne odczucie. Ciśnienie podnosi mocna, czarna herbata.

Jestem 7 lat po leczeniu i już dawno zapomniałam co to tachykardia :) z czasem wszystko powinno wrócić do normy. Przede wszystkim ważny jest ruch umiarkowany taki, przy którym poprawia się wydolność serca, leki odpowiednie - może powinnaś poprosić o zmianę leku i pozytywne nastawienie :)

P.S.

Witam tych, którzy za mną tęsknili :)

Lena

12.02.2014 08:17

Odpowiedz

Jestem 7 lat po leczeniu i już dawno zapomniałam co to tachykardia :) z czasem wszystko powinno wrócić do normy. Przede wszystkim ważny jest ruch umiarkowany taki, przy którym poprawia się wydolność serca, leki odpowiednie - może powinnaś poprosić o zmianę leku i pozytywne nastawienie :)

P.S.

Madziu, a miałaś takie problemy wcześniej? Ja jestem prawie rok po leczeniu i miewam puls 85-100 przy ciśnieniu 100-110. Nie wiem czy to już faza na branie leków. Wolałabym dać spokój i poczekać jak to samo się uspokoi. Dodam, że zawsze miałam dość wysoki puls w granicach 80-85.

Tilia

12.02.2014 22:11

Odpowiedz

O 20:20, dnia 2014-02-10 Madzia1 napisał(-a):

Czy są jakieś domowe sposoby na podniesienie tego ciśnienia oprócz kawy czy coli...ne wiem więcej pić napojów

Kawa nie podnosi ciśnienia tylko wypłukuje magnez. To tylko nasze subiektywne odczucie. Ciśnienie podnosi mocna, czarna herbata.

P.S.

Madziu, wszelki duch... Witaj!

Niedawno byl watek o wysokim pulsie. Okazalo sie, ze sporo z nas ma ten problem.

marcysia

14.02.2014 18:12

Odpowiedz

pzdr.

Witam, dwie szkanki wodym ,sok z ogorkow kiszonych i sòl podnosza cisnienie. Kawa slabo . Pozdrawiam

frubelek

15.02.2014 06:52

Odpowiedz

Dziękuje za podpowiedzi :)

26.02 mam wizytę u kardologa może zmieni mi leki.

pzdr. cieplutko :)

madzia1

17.02.2014 21:48

Odpowiedz

O 09:17, dnia 2014-02-12 Lena napisał(-a):

Madziu, a miałaś takie problemy wcześniej?

Nie, nigdy. Byłam zdrowa jak... hm... w każdym razie niedozajechania :)

Ja jestem prawie rok po leczeniu i miewam puls 85-100 przy ciśnieniu 100-110. Nie wiem czy to już faza na branie leków. Wolałabym dać spokój i poczekać jak to samo się uspokoi. Dodam, że zawsze miałam dość wysoki puls w granicach 80-85.

Moje tętno teraz po siedmiu latach czasami w spoczynku wynosi 90, w najgorszym okresie było prawie 120. Także uważam, że Twoje jest jak najbardziej w porządku. Choć może według lekarzy jest inaczej. Nie sądzę żeby leki Ci były potrzebne,