Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

nie miałam badania PET po zakończeniu leczenia?

Autor: jola • 09.02.2014 08:23 • 14 odpowiedzi

jola

09.02.2014 08:23

Odpowiedz

zakończyłam tydzień temu leczenie chemioterapie i radioterapie, zastanawia mnie jedna rzecz bo nie miałam zrobionego żadnego badania PET na ocenie po chemioterapii tylko usg, wogóle nie było mowy o żadnym takim badaniu a ja ciemna masa w tych sprawach ucieszona, że już po chemii nie dopytywałam dopiero teraz jak tak czytam te wasze posty to zaczynam sie zastanawiać nad tym i nie ukrywam, że troche mnie to martwi, co wy myślicie o tym?

rodzynka

09.02.2014 08:56

Odpowiedz

O 09:23, dnia 2014-02-09 jola napisał(-a):

zakończyłam tydzień temu leczenie chemioterapie i radioterapie, zastanawia mnie jedna rzecz bo nie miałam zrobionego żadnego badania PET na ocenie po chemioterapii tylko usg, wogóle nie było mowy o żadnym takim badaniu a ja ciemna masa w tych sprawach ucieszona, że już po chemii nie dopytywałam dopiero teraz jak tak czytam te wasze posty to zaczynam sie zastanawiać nad tym i nie ukrywam, że troche mnie to martwi, co wy myślicie o tym?

Między radioterapią a badaniem PET musi upłynąć odpowiednia ilość czasu, aby badanie było wiarygodne. Są to zazwyczaj min. 3 miesiące. Jeśli miałaś wcześniej PETy - przed leczeniem i w trakcie, to poproś lekarza prowadzącego o skierowanie, jak będziesz na wizycie kontrolnej.

jola

09.02.2014 09:11

Odpowiedz

O 09:56, dnia 2014-02-09 rodzynka napisał(-a):

O 09:23, dnia 2014-02-09 jola napisał(-a):

Między radioterapią a badaniem PET musi upłynąć odpowiednia ilość czasu, aby badanie było wiarygodne. Są to zazwyczaj min. 3 miesiące. Jeśli miałaś wcześniej PETy - przed leczeniem i w trakcie, to poproś lekarza prowadzącego o skierowanie, jak będziesz na wizycie kontrolnej.

no właśnie chodzi o to, że nie miałam wogóle ani jednego badania PET...

rodzynka

09.02.2014 09:18

Odpowiedz

A miałaś tomograf?

jola

09.02.2014 09:19

Odpowiedz

O 10:18, dnia 2014-02-09 rodzynka napisał(-a):

A miałaś tomograf?

tomograf miałam zanim dostałam pierwszą chemie

Asowa

09.02.2014 21:38

Odpowiedz

O 10:19, dnia 2014-02-09 jola napisał(-a):

A miałaś tomograf?

Jola, to istnieje male prawdopodobienstwo, ze lekarz zleci peta, bo nie bedzie z czym mial porownac wyniku.

Upominaj sie o tk, ale to tez jak pisala rodzynka, nie odrazu po chemii.

jola

10.02.2014 08:35

Odpowiedz

O 22:38, dnia 2014-02-09 Asowa napisał(-a):

A miałaś tomograf?

Jola, to istnieje male prawdopodobienstwo, ze lekarz zleci peta, bo nie bedzie z czym mial porownac wyniku.

acha, ok troche mi to rozjaśniło sytuacje wielkie dzięki, a mam jeszcze jedno pytanie bo po tych naświetlaniach nabawiłam sie stanu zapalnego w jamie ustnej dostałam te afty i miałam antybiotyk i nystatyne no i pomogło ale teraz odczuwam jakby ból węzłów na szyji i pod pachami czy to jest normalne?

Asowa

10.02.2014 09:08

Odpowiedz

O 09:35, dnia 2014-02-10 jola napisał(-a):

O 22:38, dnia 2014-02-09 Asowa napisał(-a):

A miałaś tomograf?

acha, ok troche mi to rozjaśniło sytuacje wielkie dzięki, a mam jeszcze jedno pytanie bo po tych naświetlaniach nabawiłam sie stanu zapalnego w jamie ustnej dostałam te afty i miałam antybiotyk i nystatyne no i pomogło ale teraz odczuwam jakby ból węzłów na szyji i pod pachami czy to jest normalne?

A masz powiększone węzły czy po prostu coś cię boli?

Krótko po leczeniu w organizmie magą dziać się różne rzeczy, mozesz odczuwać ból.

Masz wyznaczoną wizytę kontrolną po leczeniu?

jola

10.02.2014 16:57

Odpowiedz

wydaje mi sie, że mam podżuchwowe jakby powiększone troche i takie dziwne uczucie w gardle troche drapanie i język taki jakby drętwy chwilami ale może to jeszcze po tym stanie zapalnym nie wiem co myśleć o tym, w informatorze, który dostałam od radiologa pisze, że drapanie w gardle może być powikłaniem po naświetlaniach niby po dwóch tygodniach powinno ustąpić no to teoretycznie do końca tygodnia ale ciekawe..., stresuje sie, że mnie nie doleczyli albo co masakra, mam wizyte kontrolną 3 marca u hematologa i jakoś na początku marca u radiologa też ale dopiero mam dzwonić, bo nie wiadomo kiedy będzie lekarka...

Asowa

10.02.2014 18:18

Odpowiedz

O 17:57, dnia 2014-02-10 jola napisał(-a):

wydaje mi sie, że mam podżuchwowe jakby powiększone troche i takie dziwne uczucie w gardle troche drapanie i język taki jakby drętwy chwilami ale może to jeszcze po tym stanie zapalnym nie wiem co myśleć o tym, w informatorze, który dostałam od radiologa pisze, że drapanie w gardle może być powikłaniem po naświetlaniach niby po dwóch tygodniach powinno ustąpić no to teoretycznie do końca tygodnia ale ciekawe..., stresuje sie, że mnie nie doleczyli albo co masakra, mam wizyte kontrolną 3 marca u hematologa i jakoś na początku marca u radiologa też ale dopiero mam dzwonić, bo nie wiadomo kiedy będzie lekarka...

Jola, cierpliwie poczekaj na te wizyty.

Mysle, ze nie dzieje sie nic zlego, wylaza skutki leczenia.

Glowa do gory;)

Madzia

11.02.2014 11:20

Odpowiedz

O 17:57, dnia 2014-02-10 jola napisał(-a):

Dokładnie wykażą skutki uboczne ja jestem 10 miesiący po leczeniu i nadal coś tam zawsze mnie nie pokoi ale możesz mieć dretwienie języka,rąk mnie czasem boli w klatce to szyja boli tam gdzie były węzły ale wszystko jest ok także najważniejsze to nie panikowac ;-)

Pozdrawiam.

jola

11.02.2014 12:05

Odpowiedz

dzięki za otuche no rzeczywiście chyba panikuje troche poczekam i zobaczymy mam nadzieje, że bedzie ok

Lily

12.02.2014 08:40

Odpowiedz

PET jest niewiarygodnie precyzyjny. Warto go zrobić. Ja z tomografii jestem zdrowa. PET pokazuje już coś innego :(

Asowa

12.02.2014 10:59

Odpowiedz

O 09:40, dnia 2014-02-12 Lily napisał(-a):

PET jest niewiarygodnie precyzyjny. Warto go zrobić. Ja z tomografii jestem zdrowa. PET pokazuje już coś innego :(

Lily, u mnie na pecie zaświeciły migdałki, oczywiście panika, dalsze badania, stres i okazało się, że to tylko stan zapalny, po antybiotykach przeszło.

Lily

12.02.2014 13:43

Odpowiedz
U mnie tomograf nie wskazywał progresji, badania co 4 miesiące, byłam pod kontrolą bardzo gorliwych lekarzy. Jeden węzeł powiększył się o 4 mm. Zaniepokojony lekarz powiedział, że 2 lata minęły od leczenia i w sumie PETa możemy zrobić dla spokoju.
Powiększony węzeł w TK nie świecił. Za to inne 4 ogniska były ewidentne z SUVem od 2 do 3,5. Lekarz bez wątpienia stwierdził, że progresja. Dołuje mnie fakt, że ktoś kto robił tomografię, opisywał ją, nic nie zauważył....